Sušenky Speculatius, Speculaas neboli Spekulky

Spekulatius sušenky

Koření a karamel

Bez sušenek Speculatius neboli česky „Spekulek“ si adventní čas nedokážu představit. Jejich opojně kořeněná vůně rozpuštěná ve sladkém karamelu mě dostává stejně jako jejich křupavá chuť.

Ačkoli sušenky nejsou typicky česká tradice, během let u nás lehce zdomácněly a my je můžeme koupit v jakémkoli obchodě vždy v čase nadcházejících Vánoc. Jejich původ však sahá až do Holandska, kde je najdeme pod originálním názvem Speculaas. Pod tímto názvem je najdeme ve starých holandských kuchařkách již od začátku sedmnáctého století! Největší fanoušky však tato pochoutka našla v Německu, a tak je jejich tamější název „Speculatius“ obecně nejrozšířenější 🙂

Spekulky

. . .

Tajemství spekulek

Všechno kouzlo spekulek spočívá ve čtyřech základních surovinách, kterými jsou cukr, máslo, mouka a voňavá kořenící směs! Tu si můžete vyrobit vlastnoručně doma nebo prostě koupit v obchodě.

Já jsem zastáncem výroby vlastního voňavého pokladu. Pokud si však chcete práci ušetřit, ve zdravých výživách nebo na internetu najdete směsi již předpřipravené. Já navíc přidávám ještě malinko sušené citronové kůry, která prostě k chuti Vánoc patří. V největší kvalitě ji samozřejmě najdete u Grešíka!

. . .

Mandlové rozmazlování

Pokud nejste alergičtí na suché skořápkové plody a své cukroví plánujete mít v té největší chuťové kvalitě, Spekulky můžete zespoda podsypat tenkými plátky mandlí, které se k těstu přilepí a vytvoří tak extra křupnutí navíc 😉

. . .

Správné uležení

Spekulky jsou plné karamelu, takže musíme pamatovat, že hned po upečení křupají víc než dost. Je dobré je tedy nechat nějakou tu chvilku uležet, aby (stejně jako třeba perníčky) změkly. Já je vždy zařazuji do klasického adventního pečení cca 3 týdny před Vánoci s ostatním cukrovím 🙂

Stejně tak i těsto, jako každý kořeněný základ, je dobré nechat v lednici dostatečně odpočinout. postačí k tomu dvě až tři hodinky, nejlépe mu však dejte čas přes noc.

Sušenkové těsto

. . .

Tip

Pokud Vám Spekulky zbudou i po vánočních svátcích, není nic lepšího, než je použít jako základ pro domácí cheesecake! Jako je například výborný Novoroční pomerančový cheesecake!

. . .

Recept

na dva plechy sušenek

Ingredience

  • 250 g krystalového cukru
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • špetka soli
  • lžička a půl kořenící směsi na Speculatius (skořice, kardamom, hřebíček, muškátový ořech, zázvor, nové koření, bílý pepř a trocha anýzu)
  • 1/5 lžičky sušené citronové kůry
  • 180 g změklého másla
  • popř. hrst plátkových mandlí na podsypání
  • trocha hladké mouky na pracovní plochu

Postup přípravy

Pokud máte možnost, určitě se nebojte dát těsto do kuchyňského robotu nebo domácí pekárny, kde se dostatečně prohněte a zapracuje. Pokud se rozhodněte cukroví vyrábět ručně, určitě doporučuji pracovat přímo na podložce.

V pánvi s nepřiléhavým dnem začneme pomalinku rozpouštět krystalový cukr, který nám za stálého míchání pomalu začne tvořit karamel. Jakmile je jeho barva světle hnědá, je to ten pravý čas, kdy pánev odstavíme z plamene a ihned do ní rozmícháme na kostičky nakrájené máslo. Ještě chvíli promícháváme a necháme zchladit na pokojovou teplotu.

Máslo musíte do karamelu opravdu vmíchat hned, jinak vám cukr zatuhne.

Sypké suroviny nejdříve pořádně promícháme, aby se koření a sůl dostatečně propojilo s moukou.

Všechny suroviny vložíme mísy robotu/pekárny nebo na podložku, kde vypracujeme hladké a vláčné těsto. To zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočívat nejlépe do druhého dne.

Po uležení těsto z lednice vyjmeme. Troubu rozehřejeme na 170 °C a plechy vyložíme pečicím papírem.

Pracovní plochu lehce pomoučíme hladkou moukou.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé postupně rozválíme hodně tenký plát. Na něj můžeme použít různá razítka nebo ozdobné válečky, abychom dosáhli co nejrozmanitějších tvarů. Z těsta pak vykrajujeme tvary podle vlastních představ. Sušenky jsou po upečení hodně pevné, takže si můžeme dovolit i formy složitější. Pokud pečete variantu s mandlemi, každou sušenku podsypejte trochou mandlí a položte na plech tak, aby ořechy byly na její spodní straně.

Tip: Pokud používáte silikonová razítka, před každým otisknutím je lehce posypejte hladkou moukou a oklepejte. Těsto se k nim tak nebude lepit.

Sušenky položíme na pečicí papír a pečeme při 170 °C cca 10 – 15 miut, dokud nezačnou zlátnout. Nesmí se přepéct, aby nebyly tvrdé.

Necháme vychladnout do pokojové teploty a v uzavřené nádobě skladujeme do změknutí.

Pokud se nám Spekulky povedou, můžeme z nich vytvořit krásné balíčky jako nápaditý jedlý dárek! 🙂

Spekulky s karamelem

Dobrou chuť a krásný advent přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *