Dýňový koláč (Pumpkin Pie)

Dýňový koláč Pumpkin Pie

Babí léto s dýní

„To už máme dýni?“ ptá se dítko s vytřeštěnýma očima. Máme. Přichází totiž babí léto a já se začínám těšit na podzim, i když je venku počasí téměř na plavky. A než se podzim přiblíží stejně nenápadně jako ranní mlha, jsem plně odhodlaná pustit se do nového dýňového experimentu, který jsem zkompilovala ze všemožných zahraničních (především amerických) webů – Dýňový koláč neboli Pumpkin Pie!

. . .

Koláč z dýňového pyré

Základem dýňového koláče je kromě ostatních výborných ingrediencí především dýňové pyré. Recept na něj jsem tvořila před lety při příležitosti Dýňových koláčků. Ke dnešnímu receptu ho budeme potřebovat 400 g, což odpovídá cca 700 g čerstvé dýně (raději více než méně). Příprava tohoto pyré vám zabere i s krájením asi půl hodinky a připravit si je můžete klidně i během tuhnutí těsta v lednici 🙂

pumpkin pie
Bohatá krémová náplň koláče

. . .

Křehký a krémový

Pumpkin Pie je tvořen křehkým koláčovým těstem, které je dobré si připravit minimálně půl hodinky dopředu, aby mělo šanci zatuhnout v lednici. Pokud víte, že budete během připravování koláče v časovém presu, klidně si těsto připravte i den dopředu.

Náplň potom tvoří již zmiňované dýňové pyré s tvarohem, cukrem a kořením.

Zdobení koláče nechám čistě na vaší fantazii. Já si připravuji ze zbytku těsta sušenkové zdobení, které nadchne především malé strávníky 🙂 Použít však můžete i javorový sirup, šlehačku nebo čokoládu!

dýňový koláč
Ozdobený koláč těsně předtím, než se ocitl v lednici 🙂

. . .

Recept

Recept je tvořen na menší koláčovou formu s vyšším okrajem (cca 25 cm), použít však můžete i formu dortovou s odnímatelným dnem.

Ingredience

Korpus

  • 125 g másla v pokojové teplotě
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce jogurtu
  • trocha soli

Náplň

  • 400 g tvarohu
  • 180 g cukru (nejlépe třtinového)
  • 400 g dýňového pyré
  • 3 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

Postup přípravy

Korpus

Změklé máslo vypracujeme s cukrem a moukou, jako když připravujeme drobenku Nakonec vmícháme jogurt a sůl, aby vzniklo vláčné těsto podobné plastelíně 🙂

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme odpočinout v lednici minimálně 30 minut. Já jej nechávám tak dlouho, dokud nezačnu mixovat pyré.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

Těsto rozválíme do kruhu tak, aby nám zbylo i na okraje. Tzn. když má moje forma 25 cm, těsto rozválím minimálně na 30 cm, aby mi pokrylo i okraje formy. Zbytek těsta ořízneme, aby byl koláč pravidelně kulatý.

Pokud chceme být kreativní, ze zbytku odkrojeného těsta můžeme vytvořit ozdoby, které upečeme společně s koláčovým těstem.

Těsto opatrně přeneseme na připravenou formu a necháme zapéct v troubě cca na 15 minut při 180 °C.

Mezitím připravíme náplň.

Náplň

Tvaroh smícháme s cukrem, dýňovým pyré, vejci a kořením. Nemusíme šlehat, aby v těstě nebyly zbytečné bublinky.

Náplň nalijeme na těsto a vložíme zpět do trouby, snížíme teplotu na 170 °C a necháme zapéct asi 45 minut.

Pokud koláč zdobíme, ozdoby na koláč položíme těsně před jeho dopečením.

Po upečení necháme koláč zcela zchladnout minimálně do pokojové teploty, nejlépe jej uložíme do lednice do druhého dne.

Krájíme nejlépe teplým nožem, aby byl řez krásný a pravidelný.

Dobrou podzimní huť přeje

vaše Pekařinka

kousek koláče
Poslední kousek koláče pro mě!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *