Měkké perníčky

Měkké perníčky

Měkké perníčky

Perníkových těst je několik druhů. Já sama jsem již publikovala Medové perníčky podle starého rodinného receptu, které lze připravit zcela bez cukru. O spoustě dalších receptů v kuchařkách i na internetu se můžeme dozvědět, že jsou hned měkké. Pravdou je, že „hned měkké perníky“ nikdy mít nebudete. Po upečení nám z plechu budou vždycky křupat jako suchary. Já sama jsem jich vyzkoušela nepřeberné množství. Některým jsem musela dát čas dva týdny, jiné nebyly měkké snad ani po měsíci. Vždy jsem samozřejmě zkoušela osvědčený návod skladování v uzavřené nádobě s kouskem rozkrojeného jablka nebo mandarinky.

Nakonec zvítězily perníčky, které byly měkké hned druhý den! A protože myslím, že je to v oblasti perníčků opravdový rekord, rozhodla jsem se svůj příspěvek hrdě pojmenovat Měkké perníčky.

Vánoční perník
Barevné zdobení perníčků

. . .

Advent je tu!

Ač jsou naše perníčky skvělé v tom, že je nemusíte „napékat“ týdny dopředu, rozhodla jsem se právě jim dát prim v rámci adventních receptů. Navíc z jejich těsta vytvářím perníkové adventní kalendáře i více či méně povedené perníkové chaloupky, na které je teď ten pravý čas. Pokud si navíc seženete důmyslné formičky, můžete perníkovými Mikuláši a čerty potěšit i malé ratolesti při mikulášské nadílce.

Perníková chaloupka

. . .

Perníkové postřehy při pečení

Při pečení perníčků nemůžete napáchat příliš škody, ale vždycky můžete zamezit tomu, aby těsto bylo potrhané a perníky po upečení hrbaté. Stalo se vám to? Mně mnohokrát! 🙂 V průběhu let jsem přišla na to, že když dodržím pár zásadních pravidel, budou všechny perníčky jako ze škatulky!

Perníky na stromeček
  1. Perníkové těsto vždy zadělávejte z moučkového cukru. Pokud máte k dispozici pouze krystalový, je třeba jej pořádně rozpustit v másle a medu.
  2. Pokud vlastníte kuchyňského robota, neváhejte jej v případě perníků použít, i když vám kuchařky radí jej zpracovávat na podložce. Tu použijte až v poslední fázi hnětení, kdy má samotné těsto konzistenci plastelíny.
  3. Při přípravě perníků nikdy nespěchejte a těsto nechejte uležet v lednici minimálně pár hodin, nejlépe však do druhého dne. Nejen, že se jeho vůně krásně rozleží, ale mouka nasákne máslem a medem a konzistence těsta bude ještě více vláčná.
  4. Před samotnou přípravou perníků těsto z lednice na chvíli vyjměte, není totiž potřeba pracovat se studeným těstem. To má ve zvyku vytvářet bílé skvrny.
  5. Upečené perníky skladujte v uzavřené nádobě s kouskem rozkrojeného jablka. Budou tak rychleji měkké a vy můžete co nejdřív ujídat z vánočních zásob! 🙂
Tradiční perníky
Varianta perníčků s chilli

. . .

Recept na perníky

Recept uvádím na cca 3/4 kila těsta, ze kterého upečete i perníkovou chaloupku a ještě vám zbude pár figurek na ozdobu 🙂 Rovnou přikládám i návod na bílkovou polevu, která se vždycky povede!

. . .

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • trocha soli
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1/4 lžíce holandského kakaa
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 vajíčka
  • 1 a 1/2 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

Mouku prosejeme a smícháme se všemi suchými ingrediencemi. Následně přidáme ingredience ostatní a nejlépe v kuchyňském robotu vypracujeme vláčné těsto.

Pokud pracujeme rukama, musíme se smířit, že těsto je hodně tuhé a chvíli to zabere, než se ze sypké a hrudkovité konzistence vytvoří vláčnou hmotu.

Tu zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočívat do druhého dne.

Před přípravou perníků vytáhneme uleželé těsto z lednice alespoň na 15 minut.

Roztopíme troubu na 170 °C a dva velké plechy vyložíme pečicím papírem.

Z těsta rozválíme placku silnou necelého půl centimetru. Vykrájíme vánoční tvary, poklademe na plech a pečeme cca 10 minut, dokud perníčky na povrchu nezezlátnou. Většinou hlídáme hlavně vůni.

Perníky necháme vychladit na mřížce a můžeme rovnou zdobit!

Recept na bílkovou polevu

Ingredience

  • 1 bílek
  • trocha soli
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 a 1/2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy

Do misky nasypeme cca polovinu cukru, přidáme bílek a mixérem šleháme na nejnižší stupeň, dokud nám nevznikne napěněná hmota. Poté pomalu přisypeme všechen zbytek cukru a šleháme dále nejméně deset minut, aby vzniklo co nejvíce malinkatých bublin. Na konci deseti minut přidáváme citronovou šťávu podle potřeby a mixování dáme ještě posledních pár minutek, abychom měli jistotu, že je vše dobře propojené.

Pokud chceme sníh barvit, právě teď přichází čas na zašlehání gelového potravinářského barviva 😉

Sníh přeneseme do cukrářského sáčku a jím zdobíme perníčky, jak nejlíp umíme 🙂

Krásný advent 2021 přeje

Pekařinka

Advent 2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *