Včelí dary
Miluju med. Mám ráda medový čaj, medové máslo na chlebíku i kalíšek lahodné medovinky 🙂 A když jsem po celodenním maratonu unavená, nic mě nedokáže vzpružit tak jako pleťová maska s medovými výtažky! Stejně tak si nedokážu představit ani naše největší křesťanské svátky bez medových pochoutek. Na Vánoce jsem sdílela Terezčiny báječné Medové kornoutky, které se přímo rozplývaly na jazyku. K Velikonocům jsem se však rozhodla uchýlit k tradičnějšímu receptu a upéct moje oblíbené Medové perníčky.
. . .
Recept s nádechem historie
Medové perníčky jsem našla v babiččině staré ručně psané kuchařce. Na vánoční pečení měla u receptu poznamenáno, že z těsta lze vytvořit i dobře stojící chaloupku. Opravdu lze! Takže jakmile se přehoupne léto a půlka podzimu, můžete se těšit na publikování mého velkého stavitelského díla 😉
. . .
Med v každém kousnutí
Další věc, která nádherně voní starými dobrými časy, je minimální množství cukru. V případě potřeby jej můžete vypustit úplně! Perníčky jsou totiž přímo našlapané medem. Je to také jeden z důvodů, proč perníky připravuji v menší dávce, než je obvyklé. Většina receptů na perníčky totiž nemívá méně než 500 g mouky. K letošním „beznávštěvovým“ Velikonocům se však menší porce báječně hodí 😀
. . .
Voňavá práce
Těsto na perníčky je báječné. Hladké, vláčné, voňavé… jen potřebuje oproti běžnému perníkovému těstu trochu více vychladit. Jeho konzistence také hodně záleží na použitém medu. Já se snažím volit med trochu tužší a nebojím se ani šlehaného medu, který je víc lepivý. Před mícháním však med stejně rozehříváme, takže následné chlazení těsta je prostě nevyhnutelné. Pokud navíc chcete, aby se vám perníková chuť dostatečně rozležela, určitě se nebojte nechat těsto den dva v lednici.
Již jsem zmiňovala, že uvedený cukr můžete s klidným svědomím vypustit. Uvádím ho, protože já osobně mám ráda perníky sladší a také se obřadně držím starého receptu. Jedinou věcí, kterou jsem si přidala, je malé vajíčko, které původně v receptu uvedeno nebylo. Pokud se vajíčkům vyhýbáte, těsto lze vypracovat i bez něj, daleko více se však nadřete, než suroviny dostatečně propojíte. Ze začátku se bude hmota tvářit jako drobenka, ale po dostatečném zapracování medové hmoty svého cíle nakonec dosáhnete. Na výsledné konzistenci a chuti perníků se toho moc nezmění 🙂
. . .
Bílková poleva
Za mého dětství se u nás doma perníky nikdy nezdobily, protože naši rodiče měli ze syrových vajíček posvátnou hrůzu. Já si naopak nedokážu Medové perníčky bez zdobení představit. Takže jsem opět navštívila babiččinu knihovnu a vytěžila ten nejjednodušší a nejrychlejší recept na bílkový sníh pro klasické amatérské perníčky. Zatím jsem totiž ve fázi, že se snažím, aby perníčky prostě „nějak“ vypadaly, a bohaté ornamentální vzory si nechávám asi až na důchod 🙂
Sníh je tedy jednoduchý, krom základního odvážení cukru nemusíte již nic dělit a časovat. Pouze si dávejte pozor, abyste mixérem šlehali na co nejnižší otáčky, a také si dejte načas, aby byl sníh rovnoměrně nadýchaný bez velkých vzduchových bublin.
Bílek na zdobení si před šleháním určitě nechejte odstát do pokojové teploty, sníh tak bude značně kvalitnější. Stejně tak i vyšlehaný sníh nechejte před zdobením chvilku povolit, bude se vám s ním zdobit plynuleji.
Konzistenci polevy musíte odhadnout od oka (regulujete ji právě citronovou šťávou, kterou přidáváte až ke konci). Měla by být dostatečně tuhá, ale zároveň by vám z cukrářského pytlíku měla mírně utíkat. Prostě základní pravidlo je neroztéct a nepopraskat. Jestli vám to zní hodně intuitivně, tak máte naprostou pravdu – bohužel tyto kritéria intuitivní jsou 🙁
Nicméně pokud se na zdobení necítíte, můžu vám zaručit, že perníky jsou báječné i samy o sobě. A pokud by vám chyběla svěží sladkokyselá chuť, výborné je perníčky slepit ovocnou marmeládou nebo lžičkou švestkových povidel! 🙂
. . .
Recept
Ingredience
Perníky
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- citronová kůra
- 175 g včelího medu
- 50 g třtinového cukru (může i nemusí být)
- 50 g másla
- 1 lžíce rumu
- 1 vajíčko
- mouka na podsypání
Bílkový sníh
- 1 menší bílek
- 150 g moučkového cukru
- cca 1 a 1/2 lžíce citronu
- gelové potravinářské barvivo podle nálady 🙂
Postup přípravy receptu
Perníky
Mouku prosejeme a promícháme s kořením, kakaem, sodou, solí a citronovou kůrou
Třtinový cukr s máslem a s medem rozehřejeme v kastrůlku na mírném plameni. Nevaříme, pouze potřebujeme, aby se suroviny propojily a cukr (pokud ho používáme) rozpustil.
Tekutou směs necháme chvilku vychladnout, aby nebyla moc horká (stačí teplá), a nalijeme do mouky. Přidáme vajíčko a vypracujeme hladké vláčné těsto.
To zabalíme do potravinářské folie a necháme uležet v lednici nejlépe do druhého dne. Pokud nemáme čas, věnujeme mu na odpočinek alespoň dvě hodiny.
Po vyjmutí z lednice rozehřejeme troubu na 180 °C. těsto prohněteme na vále. Můžeme používat mouku na posypání, jak těsto povoluje, občas se může přilepit k podložce. Rozválíme jej na plát silný cca 4 mm (podle toho, jak moc nafouklé perníky máme rádi) a vykrajujeme oblíbené tvary 🙂
Vykrájené perníčky klademe na plech vyložený pečicím papírem a následně pečeme v troubě cca 10 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé a zespoda nahnědlé.
Perníčky necháme vychladit a mezitím se můžeme věnovat bílkové polevě.
Bílkový sníh
Do malé vyšší misky nasypeme cca polovinu cukru, přidáme bílek a mixérem šleháme na nejnižší stupeň, dokud nám nevznikne napěněná hmota. Poté pomalu přisypeme všechen zbytek cukru a šleháme dále. Mixér stále zůstává na nízkém stupni. Takto sníh vypracováváme nejméně deset minut, aby vzniklo co nejvíce malinkatých bublin. Na konci deseti minut přidáváme citronovou šťávu podle potřeby a mixování dáme ještě posledních pár minutek, abychom měli jistotu, že je vše dobře propojené.
Pokud chceme sníh barvit, právě teď přichází čas na zašlehání gelového potravinářského barviva 😉
Sníh přeneseme do cukrářského sáčku a jím zdobíme Medové perníčky, jak nejlíp umíme 🙂
Dobrou medovou chuť vám přeje vaše
Pekařinka
One Reply to “Medové perníčky”