Medové kornoutky

Medové kornoutky

První tandemové pečení!

Nový rok se ještě ani nepřekulil a už tu máme samé novinky! Jednou z nejzásadnějších je první tandemové pečení a samozřejmě slibovaný host v kuchyni!
A tím prvním se nemohl stát nikdo jiný, než jedna z nejbáječnějších pekařinek, kterou znám 🙂

Terezka přijala pozvání na společné pečení téměř okamžitě a netrvalo dlouho, aby se nepřiřítila s taškami plnými dárků a hlavně jedním ze svých nejoblíbenějších svátečních receptů! Medové kornoutky sice z tašky čouhaly teprve na papíře, ale i tak vypadaly báječně.

Malý pekaříček a Terezka se chystají na Medové kornoutky

Něco nového do kuchyně

Krom svého důležitého know-how s sebou Terezka přinesla i pár věcí, které vám při výrobě kornoutků nesmí chybět. Tou první je dřevěné tvořítko na kornoutky. Pokud totiž hodláte kornoutky z medového těsta vyrábět, můžete rovnou zapomenout na veškeré kovové formičky. Horké medové těsto po nich okamžitě steče a neblaze se rozplácne. Proto je teď o adventu nejlepší vypravit se na trhy a navštívit přímo nějakou voňavou řezbářskou dílnu! 🙂

Dřevěné tvořítko na kornoutky
Dřevěné tvořítko na kornoutky

No a při tvoření koleček z těsta je také dobré mít něco, jako je tenká dortová lopatka, aby se vám těsto hezký sbíralo z podložky.

Upečené Medové kornoutky

Další z podstatných surovin je ten pravý med! Nejvhodnější pro výrobu těsta je podle Terezky lesní tmavý med, který má ideální konzistenci a těsto „slepí“ tak akorát, aby se nám srolovalo do kornoutkových tvarů 😉

Dále budete potřebovat základní suroviny, ze kterých vytvoříte těsto, no a pak přichází ten největší oříšek – zjistit, jakou máte rádi náplň!

Kornoutky totiž můžete naplnit jakýmkoli krémem, který máte rádi nebo na který máte zrovna náladu.

Servírování medových kornoutků
Kornoutek s kávovým krémem

Tak jaký si dneska dáme?

Jedním z nejzákladnějších krémů je samozřejmě karamelový – ze Salka a másla, který ve spojení sladkého těsta nápadně připomíná medovník. Krém se tvoří poměrně snadno, jen jej musíte nechat po vyšlehání ještě notnou chvíli zchladit v lednici, aby máslo opět ztuhlo a krém z kornoutků nevytékal.

Pokud máte rádi pudinkové krémy, není nic jednoduššího, než uvařit hustý vanilkový pudink, smíchat s trochou másla… a odlehčený krém je na světě.

Plná krabice Medových kornoutků
Kornoutky připravené k přepravě
Medové kornoutky s vanilkovým krémem
Kornoutky s vanilkovým krémem

Já si pro své dnešní pečení vybrala krém kávový, protože je to jediný, který mi chybí na misce s vánočním cukrovím. No a k medové chuti kornoutků se opravdu výborně hodí 😉

Detail Medového kornoutku

Čokoládový límeček pro kornoutkové šviháky

Ještě předtím, než kornoutky plníte, je dobré jejich horní okraje mírně smočit v čokoládě. Zákusek dostane chuťově i vizuálně úplně jiný rozměr!
Pokud koupíte rovnou čokoládovou polevu, která tuhne při pokojové teplotě, máte za chviličku vyhráno. Ještě před samotným namáčením je ale dobré polevu rozehřát přímo v pytlíku v horké vodě a následně tekutý obsah vylít do skleničky, která zůstane v horké vodě ponořená. Zajistíte si tak, že konzistence čokolády bude stále tekutá a každý kornoutek bude vizuálně stejně hezký a hladký, jako ten předchozí 🙂

Kornoutky pak nechávejte zatuhnout tak, že jejich většinovou suchou část umístíte na podložku, ze které bude čokoládová strana čouhat ven. Já speciální mřížku zatím nevlastním, takže jsem si pomohla obráceným talířem a výsledek byl stejně hezký (troufnu si říct), jako z cukrářské dílny!

Sušení čokoládové polevy bez mřížky
Sušení čokoládové polevy bez mřížky
Medové kornoutky na mřížce
Kornoutky na mřížce

Trocha dobře míněných rad

Kornoutky, ač se to nezdá, vám zaberou trochu více času, než běžný dezert. Právě proto jsem je zařadila mezi ty čistě sváteční 🙂

Těsto nemusíte nechávat odpočinout v lednici (samozřejmě pokud se vám zdá moc měkké nebo řídké, tak ho tam šoupněte.
Pečení je zato docela zdlouhavé, protože pokud nejste mistr cukrář, nejlépe uděláte, když kornoutky pečete cca po 4 kouscích, abyste je hned po vyjmutí z trouby stihli rovnou namotávat.

Část těsta si proto vyválejte na tenkou placičku, ze které vykrajujte kolečka. Ty na pečicím papíře v předehřáté troubě pečte a po vyjmutí z trouby ihned motejte. Následně šoupněte další várku… no a v mezičase pečení připravujte další a další…

Na pracovní desce mějte pořád připravený pytlík s hladkou moukou, abyste mohli těsto při válení a vykrajování podle potřeby podsypávat (bude to potřeba).

Terezka tvořící Medové kornoutky

Kornoutků z této dávky těsta se dá upéct až 80 ks. Nám se ovšem ty první trochu zvětšily, takže jsme se dostaly těsně pod sedmdesátku 🙂

Ačkoli celý příspěvek zmiňuji množné číslo, první tandemové pečení probíhalo prakticky tak, že Terezka pekla a já stála strnulá v úžasu nad tou rychlostí a zručností!

Spousta Medových kornoutků v krabičce

Recept

Ingredience

  • 170 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 40 g tmavého lesního medu
  • 1/4 lžičky sody
  • mouka na podsypání
  • čokoládová poleva
  • krém podle nálady 🙂

Postup přípravy receptu

Všechny suroviny na těsto odvážíme a v jedné míse buď ručně nebo v robotu vypracujeme na hladké a vláčné těsto. Pokud je těsto vláčné a měkké, můžeme začít rovnou tvořit kornoutky. Pokud se nám zdá, že je příliš tekuté, můžeme ještě trochu zahustit moukou a dát na chvíli odpočinout do lednice.

Troubu roztopíme na 165 °C a z části těsta vyválíme tenkou placičku. Pro lepší práci těsto vždy pořádně podmoučíme. Skleničkou o průměru cca 5 cm vykrajujeme kolečka, které ještě mírně roválíme, aby bylo těsto opravdu hodně tenoučké.

Kolečka přenášíme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě, dokud nemají krásnou upečeně zlatavou barvu. Trvá to jen pár minutek, takže u nich soustavně stůjte a hlídejte!

Ihned po vytažení z trouby kolečka namotáváme na kornoutkovou formičku, aby se ještě teplé těsto hezky vytvarovalo.

Namotávání těsta na dřevěné tvořítko

Terezka si vždy plech nechávala z trouby jen povytažený, aby zatímco jeden kornoutek motá, byly ostatní placičky ještě hezky v teple a neztrácely svoji pružnost.

Krátký čas, během kterého se kornoutky pečou, můžeme věnovat tvoření dalších koleček, které si budeme předpřipravovat. Tím, že v těstě není žádný tuk, se nemusíme bát, že by se nám nějak deformovaly.

V takto zacykleném procesu setrváváme, dokud nemáme všechny kornoutky hotové.

Kornoutky vytažení z trouby

Kornoutky jsou celkem hned studené, takže můžeme namáčet v polevě a po zaschnutí plnit oblíbeným krémem 🙂

Medové kornoutky na tácku
Medové kornoutky ve vánočním osvětlení

Dobrou sváteční chuť přeje

Vaše Pekařinka a pekařinka Terezka!

2 Replies to “Medové kornoutky

  1. Dobrý večer 🙂

    Prosím o radu! Kornoutky mi nejdou odlepit od papíru a jsou takové gumové… prosím na kolik minut vychází pečeni (pár minut mi asi nestačí) 🙁

    Děkuji

    1. Dobrý den, čas schválně není uvedený, protože každá trouba peče jinak😞 Pokud jsou ještě hodně gumové, určitě bych nějakou minutku přidala. Je to znamení, že nejsou ještě úplně propečené. Podle Terezky platí, jakmile začnou plně zlátnout, už jdou hezky odlepovat.
      Další varianta je zkusit jiný med – čím tekutější, tím lepší 🙂
      Ať se daří v pečení! P.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *