Novoroční pomerančový cheesecake

Novoroční pomerančový cheesecake ve slavnostním prostředí

Sladký Nový rok

Vánoce jsme letos, ostatně tak jako i v minulých letech, museli zvládnout bez jediné sněhové vločky. Kromě těch, kteří se nebáli nazout lyžáky a vyrazit na hory! A protože já mezi zimní sportovce opravdu nepatřím, rozhodla jsem se aspoň trochu té bílé krásy vytvořit doma.

Novoroční cheesecake je příjemnou kombinací bílého mléčného krému, máslových sušenek a svěžího pomeranče, dochuceného špetkou voňavé skořice. Nedokážu si představit lepší kombinaci chutí pro slavnostní chvíli. Samozřejmě společně se skleničkou dobře vychlazeného sektu a báječnou společností!

Ukrojený kousek cheesecaku
Novoroční mlsání

. . .

Kapka likéru pro dospěláky

Pokud netrávíte Silvestra s dětmi nebo jim dezert nehodláte nabízet, můžete jej zakápnout šťopičkou Cointreau. Tento pomerančový likér báječně doplní a podtrhne svěží chuť ovoce. Pokud Cointreau zrovna nemáte, může stejně dobře posloužit i mandlové Amaretto, které se naopak velice dobře hodí k chuti mandlových sušenek. S dávkováním buďte ale opatrní, aby vám dezert (zejména u Cointreau) nezhořknul! Likérem stačí jen mírně zakápnout rozdrcené sušenky nebo pár kapek přimíchat do krému.

Sušenky Speculatius
Sušenky Speculatius

. . .

Trocha voňavé spekulace

Koláč tradičně připravujeme na Silvestra, mimo jiné protože nám běžně zůstávají „spekulky„, které mezi množstvím cukroví nezvládáme sníst. Kupované v tomto svátečním čase seženete téměř všude… No a pokud máte „speculatius“ doma upečení, tím lépe! 🙂

Totéž můžeme říci i o pomerančích, kterými jsme o Vánocích zavaleni snad všichni. No a smetanový sýr a šlehačku přibalíme k zajisté bohatému silvestrovskému nákupu 🙂

Novoroční cheesecake je totiž nejlepší připravovat už během silvestrovského dne. Třeba v mezidobí, kdy namáčíte čočku a počítáte vajíčka na večerní chlebíčky 🙂 Doba tuhnutí koláče je totiž 4 hodiny a více – ideální je nechat jej odpočinout v lednici přes noc. Pokud ale jeho přípravu zvládnete dříve, můžete jej servírovat již po novoročním přípitku 🙂

. . .

Pár posledních letošních rad

Sušenky na cheesecake jsou samy od sebe docela tvrdé, takže uděláte nejlíp, pokud na ně půjdete s válečkem. Je dobré pořídit si pevný sáček a sušenky prostě roztlouct. Pokud máte doma silný mixér nebo přístroj na smoothie, můžete spekulky nasypat do nádoby a rozdrtit tam.

Pomeranče je vždy dobré používat co nejčerstvější, na chuti koláče vždy poznáte, jestli se jedná o svěží kousek nebo těžce vydolovanou dužinu ze suchého plodu.

Pokud si uděláte čas a zajistíte k přípravě BIO pomeranč, můžete automaticky využít i jeho nádherně voňavou kůru. Pokud se vám chemicky neošetřený pomeranč sehnat nepodařilo, k očištění všech škodlivých látek na kůře by měla pomoci voda smíchaná s octem.

Cheesecake za sklem
Voňavý cheesecake
Novoroční pomerančový cheesecake

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 200 g sušenek speculatius
  • 100 g másla (opravdu másla)

Krém

  • 100 g bílé čokolády
  • 50 g másla
  • 200 g mascarpone
  • 200 g tučného tvarohu
  • 100 ml pomerančové šťávy s dužinou
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • ztužovač na smetanu (může i nemusí být)

Zdobení

  • 1 pomeranč (nejlépe BIO i s kůrou)
  • 2 lžičky skořice
  • trocha želatiny na potření
Sušenky Speculatius v misce

Postup přípravy receptu

Korpus

Během příprav cheesecaku můžeme s klidným svědomím nechat všechny suroviny odpočívat v lednici. Jedinou výjimkou je 50 g másla na krém, které je dobré mít trochu povolené.

Sušenky poctivě rozdrtíme tak, jak nám to síly dovolí. Já je tradičně drtila v pevném igelitovém pytlíku za pomoci kuchyňské paličky na maso a dřevěného válečku.

V kastrůlku rozehřejeme máslo nad mírným plamenem. Nevaříme, pouze potřebujeme dosáhnout jeho tekuté podoby. Do másla vsypeme celý obsah sušenek a pořádně promícháme, aby sušenky máslo nasákly.

Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a na něj rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou drť. Polévkovou lžící nebo rukama vrstvu ještě pořádně uplácneme a schováme do lednice.

Omytý pomeranč (nejlépe ten BIO) oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pokud máme kůru zbavenou chemikálií, můžeme si ji uschovat na zdobení. Plátky necháme mírně usušit na ubrousku a schováme do lednice, kde na nás prozatím počkají.

Krém

Nyní přichází čas na krém! Pokud nemáme šťávu z pomeranče již kupovanou, stačí když cca 1/3 pomeranče oloupeme, nakrájíme na kostičky a pořádně rozmixujeme, aby v krému nevadily kousky.

Ve vodní lázni rozehřejeme bílou čokoládu. Můžete to zkusit i v mikrovlnce, ale musíte být hodně opatrní, protože čokoláda je takto hodně náchylná na spálení.

Jakmile máme čokoládovou hmotu tekutou, je ten správný čas smíchat přidat k ní změklé máslo a pořádně prošlehat. Následně přidáme i pomeračovou šťávu.

Mascarpone vyklopíme z mističky a totéž uděláme i s tvarohem. Obě suroviny stěrkou promícháme, ale určitě nešleháme, aby se nám mascarpone nesrazilo.

Šlehačku zato pořádně proženeme, aby vznikla hustá krémová pěna. Před šleháním nezapomeňte na ztužovač.

Všechny složky krému máme připravené, takže přichází ten správný čas na propojení krému. Máslo s čokoládou jemně propojíme s krémem z mascarpone a nakonec přidáme i šlehačku. Nemícháme však déle, než je nutné, aby všechny hmoty zůstaly hezky nadýchané.

Z lednice vytáhneme sušenkový korpus a na něj navrstvíme polovinu připraveného krému.

Zdobení

Plátky pomeranče, které na nás čekaly v lednici rozdělíme na poloviny podle toho, jak se nám vizuálně líbí. Povedená kolečka uschováme na finální zdobení a část druhou pokrájíme na menší kousky, které navrstvíme na polovinu krému. Zasypeme lžičkou skořice a následně rovnoměrně nanášíme zbylý krém.

Při finálních úpravách si rozhodně dejte práci s tím, aby byl povrch cheesecaku hladký.

Zbylá pomerančová kolečka navrstvíme na upravený krém a pro větší efekt ještě potřeme želatinou. Nakonec opět posypeme lžičkou skořice a dozdobíme pomerančovou kůrou… a vším, na co máme zrovna v tuto slavnostní chvíli náladu!

Celou voňavou nádheru necháme pořádně odpočinout v lednici (nejlépe 4 hodiny a více).

Podáváme se skleničkou vychlazeného sektu.

Pohled na pomerančový cheesecake seshora
Ukrojený pomerančový cheesecake

Krásný, sladký a vypečený nový rok vám přeje

vaše Pekařinka!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *