Velikonoční špenátové suflé

Špenátové suflé

Velikonoční špenátové suflé je tu rovnou ze dvou důvodů! Zaprvé jsou tu Velikonoce plné vajec, kuřátek, zajíců a dalších svěžích atributů opěvujících život. No a pak je tu druhá neméně vzácná událost, kterou je další tandemové pečení! Tentokráte s mojí nejlepší a nejvypečenější přítelkyní Bonnie a lahvinkou čerstvě nachlazeného Prosseca 😉

Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek prostě musí být na talíři špenát! Ačkoli je nám i v nelehkých dobách k dispozici stálý přísun zelených potravin, špenát je o velikonočních svátcích prostě základ nostalgického vzpomínání na klasické Velikonoce. Já sama ráda už jen z úcty k tradici tyto zvyky dodržuji. Ne, že bych strávila postní dobu nějakým velkým strádáním, ale na Zelený čtvrtek se můj obědový talíř prostě bude zelenat! 🙂 Stejně tak jako na Velký pátek se na maso ani nemrknu a v sobotu mě nic nezastaví od vaření bílé omáčky k chlebu 🙂

Jarní stůl
Náš jarní stůl 🙂

Snídaně, svačina, lehký oběd nebo večeře

Slané suflé je dalším z francouzských receptů, které mají zařazení jako „malé jídlo“. Takže si jej v podstatě můžete naservírovat kdykoli máte chuť a náladu. Pokud hodláte snídat později, vaječné suflé je dobrým komponentem bohatého nedělního brunche. Pokud máte rádi teplé večeře, jedna porce nadýchaného vejce je to pravé zakončení dne. No a pokud jste naladěni na odlehčenou jarní stravu, můžete si špenátové suflé dopřát k lehkému svěžímu obědu – tak jako jsme si to naplánovaly právě my! 🙂

Porce špenátového suflé s medvědím česnekem
Porce nadýchaného suflé

Nadýchané a svěží

Základem vaječného suflé jsou samozřejmě čerstvá vejce. Ty se po vyšlehání do nadýchané hmoty pojí s dalšími komponenty jako je máslový základ, mléko… a samozřejmě hromada zeleného špenátu! No a pokud jste si jako my udělali jarní výlet do přírody, můžete si pokrm doplnit o hrst čerstvého medvědího česneku, který je plný vitamínů a dalších životu prospěšných látek!

My jsme špenátové suflé dělaly úplně poprvé a už po pár minutách jsme v původním receptu rozpoznaly pár nedokonalostí, které jsme samozřejmě upravily tak, aby bylo suflé neodolatelné! Zároveň jsme si jako přílohu dopřály salát z čerstvé zeleniny a podomácku upečenou italskou ciabattu, jejíž nadýchané těsto se ke stejně nadýchanému vaječnému sněhu báječně hodilo 🙂

Suflé vytažené z trouby
Dvojitá porce Špenátového suflé s medvědím česnekem a zeleným salátkem

Trocha zajímavosti od medvě

Medvědí česnek (Allium Ursinum) je jednou z nejoblíbenějších jarních bylinek! Kromě toho, že nádherně voní a příjemně chutná, s sebou přináší i řadu vitamínů a antioxidačních látek prospěšných pro zdraví. Medvědí česnek pročišťuje trávicí trakt a močové cesty, zlepšuje krevní obraz a činnost srdečního svalu. Také ničí parazity a škodlivé bakterie ve střevech.

Pokud se chceme jeho pomocí léčit, nejvhodnější je způsob tinktury. Další efektivní podávání medvědího česneku je rozpouštění v teplém mléce (toho jsme hrdě dosáhly).

V teplejších lokalitách se medvědí česnek může vyskytovat už ke konci února, obecně se však doporučuje jej sbírat na začátku dubna.

Medvědí česnek na sušení
Medvědí česnek připravený k sušení

Medvědí česnek je výborný jako koření do všech slaných pokrmů. Můžete ho jíst čerstvý, nakrájený na kousky třeba na chlebu s máslem, nebo si udělat výborné jarní pesto na špagety!

Pokud se chcete o medvědím česneku dozvědět víc a obohatit tak kromě svých chuťových buněk i buňky mozkové, určitě se mrkněte na stránky o medvědím česneku v celé jeho kráse!

Takže hurá do životodárného pečení!

Jak budeme péct?

Suflé se tradičně podává pečené v malých zapékacích mističkách, které se česky nazývají „kokotky„. Jedna miska znamená jednu porci. Pokud tyto tradiční francouzské zapékací misky nevlastníte, suflé můžete upéct ve všem, co vydrží horkou teplotu v troubě. Využít můžete také větší zapékací misku, do které těsto rozprostřete a porcujete až před podáváním!

Kokotky na suflé
Suflé ve francouzských „kokotkách“

Recept

Ingredience

  • 100 g čerstvého špenátu
  • hrst medvědího česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 180 ml plnotučného mléka
  • 1/3 lžičky soli
  • špetka barevného pepře
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky sušeného libečku
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • máslo na vymazání formiček

Postup přípravy receptu

Recept na Špenátové suflé je docela rychlý, takže můžeme rovnou roztopit troubu na 170 °C. Zároveň vymažeme máslem i zapékací misky, abychom byli připraveni rovnou je plnit.

Špenát omyjeme a necháme osušit. Poté nakrájíme na kousky. Totéž uděláme i s medvědím česnekem.

Čerstvý špenát
Čerstvý listový špenát

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na olivovém oleji tak, jak máme rádi. My jsme preferovaly malinko více opečenou 🙂 Cibuli sundáme z pánve a přesuneme někam, kde na nás chvilku počká.

Pánev otřeme a pokračujeme ve smažení. Tentokráte na ní necháme rozpustit máslo, do kterého přimícháme mouku. Jakmile má hmota konzistenci světlé jíšky, začneme po trochách vmíchávat mléko. Výsledkem by měla být bílá kašovitá hmota, kterou osolíme a opepříme a necháme provařit cca dvě minutky a odstavíme.

Z vajíček pečlivě oddělíme bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme do jemné pěny, do ní vmícháme cibulku, mléčný základ a nasekané byliny.

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Před šleháním je můžeme malinko osolit, aby se bílek lépe ušlehal. Sníh opatrně vmícháváme do základního těsta. Můžeme si klidně dát na čas, aby sníh zůstal nadýchaný a suflé tak dobře vyběhlo.

Těsto na špenátové suflé
Těsto na Špenátové suflé s medvědím česnekem

Špenátové suflé je nejlépe péct ve formičkách, které jsou ponořené v pekáčku s horkou vodou. Suflé se tak nevysuší a nepřipeče k formičkám. Doba pečení se pohybuje kolem 40 minut, podle toho, jak máte moc vypečené suflé máte rádi.

Podáváme ještě horké s kouskem čerstvého pečiva nebo zeleným salátkem.

Suflé v kokotkách
Suflé vypečené dozlatova!
S Bonnie v kuchyni
S Bonnie v kuchyni

Dobrou chuť a krásné Velikonoce přejí vaše vypečená děvčata

Pekařinka a Bonnie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *