Koláč mého dětství
K podzimu patří nostalgie. Padající listí, pošmourná rána a brzké večery nás občas donutí se na chvíli zastavit a zamyslet se nad životem, vesmírem a tak vůbec 🙂 Když jsem nostalgická, ráda vzpomínám na svoje dětství strávené v maminčině kuchyni. Vůně čerstvých koláčů a buchet rozzářila propršenou neděli tak jako nic jiného. V jablečné sezóně, která vlastně trvá celý podzim, jsem se vždy mohla spolehnout na dva oblíbené dezerty – Hraběnčin koláč a Jablečník. O Jablečníku si povíme někdy příště, protože na mém seznamu oblíbených receptů také nesmí chybět. Dnešek ale budeme věnovat koláči s honosným názvem Hraběnčin.
. . .
Variace hraběnčina dezertu
Hraběnčin koláč je poměrně známým a typickým dezertem pro všechny slavnostní či víkendové příležitosti. Liší se pouze názvem a drobnými variacemi v jeho provedení. Můžete znát třeba Hraběnčiny řezy, Hraběnčin dezert a podobně. Stejně tak můžete v dezertu načapat i různé druhy ořechů, zavařeninu, bílkový sníh nebo dokonce tvaroh!
. . .
Hraběnčin koláč podle maminky Pekařinky
Já vám dnes představím svoji nejoblíbenější verzi – Hraběnčin koláč podle mojí maminky. Je pravdou, že maminka vždy peče koláč z dvojité dávky těsta, aby vyšel na celý plech. Já dávám přednost minimalistické verzi ve formě opravdického koláče, který si spolu upečeme právě dnes. Jeho základem bude křehké máslové těsto s pořádnou dávkou kořeněných jablek a také již zmiňovaným bílkovým sněhem, který koláč krásně nadlehčí. A protože je sezóna vlašských ořechů, nemůžeme zapomenout i na ně!
. . .
Tip
I když čerstvě upečený koláč voní i vypadá náramně, vždy jej krájejte až po vychladnutí. Jablíčka trochu ztuhnou a koláč tak drží pohromadě. Zatepla se totiž koláč rozpadá a náplň může „vyběhnout“ ven.
Místo klasické bílé mouky můžete použít mouku špaldovou, která obsahuje prospěšné látky a chuť koláče hezky „ozvláštní“. Zároveň je dobré k ní použít namísto klasického bílého cukru cukr třtinový.
. . .
Recept
Ingredience
Těsto
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 70 g cukru
- 3/4 lžičky jedlé sody
- trocha citronové kůry
- 1/2 lžičky skořice
- trocha soli
- 125 g změklého másla
- 2 žloutky
Náplň
- 2 bílky
- trocha soli
- 250 g jablek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky skořice
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- cukr na doslazení
Postup přípravy
Těsto
Oba druhy mouky smícháme dohromady, přidáme k nim cukr, sodu, skořici, sůl, změklé máslo a žloutky. Mělo by nám vzniknout těsto drobivé konzistence, do kterého přidáme ještě pár lžic rumu a spojíme ve vláčnou hmotu.
Těsto uložíme nejlépe na půl hodiny až hodinu do lednice.
Náplň
Ze dvou bílků a trochy soli vyšleháme tuhý sníh, který dáme na chviličku stranou, zatímco budeme připravovat jablka. Rovnou můžeme i rozehřát troubu na 180 °C.
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle (to ještě neschováváme!) a smícháme s citronovou šťávou, skořicí, ořechy, a pokud jsou jablíčka málo sladká, přidáme i trochu cukru.
Koláč
Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z první části vyválíme základ, který rozprostřeme na dno koláčové formy. Na něj rovnoměrně rozprostřeme jablka a lehce poklademe i vyšlehaný sníh.
Pokud se neradi moříte s válečkem, klidně těsto po malých částech vkládejte do formy, aby na pečicím papíře vznikla souvislá vrstva.
Druhou polovinu těsta nastrouháme na hrubém struhadle (klidně od jablíček) a rovnoměrně rozprostřeme na bílkový sníh.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme, dokud není povrch růžový. Většinou můžeme počítat se 30 – 40 minutami.
Po upečení necháme vychladnout a můžeme rovnou krájet. Dezert je dokonalým spojením máslové chuti a svěží náplně, takže si jej můžete dopřát jen tak k hrníčku horké kávy anebo jej lehce zakápnout javorovým sirupem.
Dobrou chuť přeje
Pekařinka
One Reply to “Hraběnčin koláč”