Dýňový chlebík

Dýňový chleba

Podzimní pečení

Podzim je tu! Abych byla upřímná, vůbec nevím, jestli se mám těšit nebo plakat nad létem, které letos uteklo rychleji než kterýkoliv jiný rok. Když se ale podívám na krásně zbarvené listí a nadechnu se příjemně zemité vůně podzimního ovzduší, nemůžu v sobě zapřít tu malou dětskou část mého , která se nemůže dočkat, až vyběhne na kopec s letícím drakem. A tak se tedy těším. Těším se na sbírání podzimních plodů, na červená jablka, na svatomartinskou husu i na podzimní plískanice strávené doma se šálkem horké čokolády. No a v neposlední řadě se těším na další smršť receptů, které pro vás v rámci Pekařinky chystám! Těšíte se taky? 🙂 Tím prvním je Dýňový chlebík z krásně oranžové dýně hokkaidó, která se ke mě doslova přikutálela ze záhonu mojí maminky. Takže – jdeme na něj! 😉

. . .

Dýňové pyré v hlavní roli

Základní surovinou k výrobě Dýňového chlebíku je právě dýňové pyré. Bez něj chleba prostě neupečete. Ať už zní „dýňové pyré“ jakkoli složitě nebo exoticky, věřte, že se jedná o velice jednoduchou a časově nenáročnou věc. Já sama jej ráda vyrábím, jím i používám jako náplně nebo základy k jiným receptům. Jedním z mých nejoblíbenějších jsou Dýňové koláčky, které jste si se mnou mohli vyzkoušet na podzim před dvěma lety.

Jim předcházelo i již zmiňované dýňové pyré a recept na něj, který však v rámci receptu na chleba zopakuji. Přičemž postup při přípravě bude výhradně pečený. Pyré z vařené dýně se sice lépe mixuje a jeho příprava je o trochu rychlejší, já osobně se však nemůžu zbavit lítosti, když vidím, jak se téměř všechny vitamíny a dobré látky vyváří do vody, kterou později slijeme.

K vytvoření chlebíku budete potřebovat cca 250 g. Mírnou nevýhodou je, že v podstatě nikdy neodhadnete, kolik čerstvé dýně budete k přesné gramáži potřebovat. Kompenzací však zůstává, že zbytek pyré můžete uschovat do lednice anebo je rovnou sníst jako sladkou, ale přitom zdravou svačinku. To moje už padlo za vlast! 🙂

. . .

Plátky dýňového chleba
Krásně žlutá barva Dýňového chlebíku

A co dál?

Dalšími surovinami pro upečení krásného a nadýchaného chleba jsou v podstatě všechny základní chlebové ingredience. S tím, že vynecháme žitnou mouku. Nemyslím si, že by chlebíku nějak výrazně uškodila, ale k zemité chuti dýně se prostě nejvíce hodí celozrnná špalda napůl smíchaná s klasickou bílou moukou. Totéž platí o octu, který tentokráte obejdeme, abychom neměli v puse pocit jisté „zkvašenosti“, která by se v kombinaci se sladkou dýní mohla dostavit.

Na co však nezapomeneme, je pár lžic dobrého oleje! Samozřejmě, že k dýňovému chlebu se nejvíce hodí ten z dýňových jadérek. kvůli jeho specifičnosti a také vyšší ceně však tato potravina nebývá běžnou součástí našich domovů, a tak nic nepokazíte, když dýňový olej nahradíte třeba kvalitním olivovým, sezamovým anebo klasickým slunečnicovým. Určitě bych se však nepouštěla do živočišných tuků, které ke chlebu prostě nepatří.

. . .

Do trouby i do pekárny

Velkou výhodou dýňového chlebíku je jeho jednoduchá příprava a podobně nesložité je i jeho kynutí. Je tedy stejně dobrý v ošatce, ve formě nebo i v domácí pekárně, která jej i sama uhněte. Recept je zároveň ze sušených kvasnic, které není nutné rozmíchávat zvlášť ve vodě, a tak vám k přípravě postačí opravdu jen jedna miska. Při kynutí se také vyhneme klasickému bílému cukru, protože přírodní sladkost dýně se postará o to, aby začaly kvasinky bleskurychle pracovat samy!

Upečený chleba z dýně
Dýňový chlebík se slunečnicovými semínky

. . .

Recept – Dýňové pyré

Ingredience

  • 1/2 dýně hokkaido
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.

Dýni omyjeme, vydlabeme, a tvrdou dužinu rozkrájíme na plátky. Pokud chceme mít dýni „čistou“, můžeme ji oloupat už před pečením. V opačném případě se nám téměř sama sloupne na plechu a pak ji už jen lžičkou oddělíme od měkké dužiny.

Plátky dýně naskládáme na plech, lehce potřeme olivovým olejem a vložíme do trouby.

Pečeme cca 20 minut, dokud nejsou plátky měkké. Ke konci pečení bedlivě hlídáme, aby dýně nebyla moc opečená, pyré by pak mohlo mít nahořklou příchuť.

Po upečení necháme vychladit do pokojové teploty, oddělíme slupky a vložíme do vysoké nádoby. Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Pokud je dýně více upečená a mixování jde ztuha, nebojíme se přidat trochu vlažné vody.

Recept – Dýňový chlebík

Ingredience

  • 250 g dýňového pyré
  • 200 ml vlažné vody
  • 200 g špaldové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 1 balíček sušeného droždí (7 g)
  • 1/4 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1/5 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce dýňového oleje
  • 2 lžíce dýňových semínek

Postup přípravy

Dýňové pyré smícháme s vlažnou vodou.

Oba druhy mouky prosejeme, přidáme sušené droždí, koření a sůl. Smícháme s dýňovým základem, přidáme olej a semínka a vypracujeme hladké vláčné těsto.

Necháme 15 minut odpočívat a ještě jednou prohněteme a následně vytvoříme bochníček tak, jak jej budeme chtít péct. Vložíme do formy a necháme kynout zhruba hodinu. Konzistence těsta je řidší, než na klasický chleba, takže je dobré jej vždy nechat kynout přímo ve formě, ve které se bude péct.

Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 200 °C.

Bochník potřeme vodou a vložíme do trouby, na jejímž dně máme nachystaný menší plech také s horkou vodou (jako u klasického pečení chleba), a necháme péct asi 15 minut. Následně teplotu snížíme a chleba dopékáme na 180 °C ještě cca 30 minut, dokud nebude povrch zlatavý a střed propečený.

Po upečení můžeme horký chleba potřít slanou vodou, která nám na jeho povrchu vytvoří krásnou lesklou krustu.

Chlebík ihned vyndáme z formy, aby se nezapařil, a na mřížce jej necháme vychladnout do pokojové teploty, můžeme jej však ochutnat i za tepla – je neodolatelný!

Chleba servírujeme jako přílohu k horkým polévkám, výborný je také s máslem, s čerstvým sýrem a kapkou pikantní marmelády. Já osobně miluju mango s chilli, které se barevně hodí ke krásné sytě žluté barvě chlebové střídky.

Dobrou podzimní chuť přeje

Pekařinka

Chleba z dýně hokkaido
Dýňový chlebík po upečení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *