Dýňové koláčky

Dýňové koláčky

Dýně, dýně, dýně… Je jí plný podzim i obchody! Však taky aby ne. Dýně je pro mě jednou ze super potravin. Můžete z ní totiž udělat téměř cokoli, co si usmyslíte. Dá se použít na slano v polévce, omáčce, pod maso… ale i na sladko jako přísada do buchet, koláčků i cheesecaků. Pokud ještě v příštích týdnech stihnu být zavalená podzimními dýněmi, ráda bych se s Vámi podělila o výborný dýňový cheesecake 🙂 Prozatím však dávám přednost pro mě novým dýňovým koláčkům, kterými jsem se jala obdarovat své blízké v před halloweenském čase. A dobře Vám radím – udělejte to taky!

Kde se vzaly, tu se vzaly…?

Recept na dýňové koláčky byl v podstatě inspirovaný nejrůznějšími nápady na lehké sušenky pro batolata. Pokud si totiž nastudujete recept pro děti, přidáte do něj notnou dávku másla a pikantního koření a navrch polijete tmavou čokoládou… vznikne Vám v puse ta pravá opojná chuť!

Dýňové koláčky

Dýňové koláčky jsou spíše než koláčkům podobné sušenkám, které svou chutí velmi připomínají tradiční perníčky. Konzistenčně jsou však ihned po vytažení z trouby nádherně měkké… a tak taky zůstávají. Proto tento dezert uvádím v kategorii sušenek, ale pojmenován je jako „koláčky„. 🙂

Něco o ingrediencích…

Sušenky jsou tvořeny z másla, mouky, cukru, koření a samozřejmě dýně! Ohledně tuku na pečení dávám přednost opravdu čistě máslu. Sušenky jsou krásně jemné a nasládlé. Cukr používám třtinový, protože se chuťově i barevně hodí k dýni hokkaidó. Mouku mám v tomto receptu ráda pšeničnou hladkou, protože koření, které do těsta přidáváme, působí už samo osobě hodně zemitě, takže jiné druhy mouky by mohly způsobit, že sušenky budou trochu hořké, což nemusí mít každý rád 🙂 Do mouky také rovnou zamícháme trochu soli a hlavně jedlé sody, která koláčky na plechu nafoukne a celkový dojem je tak ještě měkčí. No a to všechno spojíme vajíčkem, které může i nemusí být. Pokud vajíčka vyřazujeme z jídelníčku nebo je zrovna doma nemáme, můžeme použít pár lžic vlažné vody na spojení těsta.
A jako poslední uvádím čokoládou polevu, která také může i nemusí být. Já jsem určitě jejím zastáncem, protože jsme typická čokožroutská rodina 😉 Použít ale můžete jakoukoli sladkou polevu, co vás napadne. Mně se nejvíce ozkoušela tmavá Poleva De luxe od Dr. Oetkera, která je chuťově plná a při běžné teplotě hezky tuhne a hlavně se moc nepatlá 😉

Jak vlastně na dýni?

K upečení koláčku budeme potřebovat dýni ve formě jemného pyré, které se nám určitě bude při přípravě receptů hodit, proto recept najdete i samostatně v článku Dýňové pyré.

dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó

Po vyzkoušení nejrůznějších dýní se vždy nejradši vracím k dýni hokkaidó, která mi vyhovuje chuťově i konzistenčně. Navíc ji mám v podzimním čase ráda už jen pro její krásně oranžovou barvu, která už od pohledu krásně zahřeje.
Pokud z dýně vařím, nebojím se její přírodní barvu ještě mírně zvýraznit malou dávkou kurkumy, která jídlu přidá barevný i chuťový šmrnc 😉 A platí to i o sladkých pokrmech, jak si můžete vyzkoušet i v následujícím receptu. Jen musíte být trochu opatrní, protože kurkuma ve spojení s dýní dodává jídlu hodně zemitou chuť, což je u sladkých jídel trochu ošemetné.

Upečené dýňové koláčky

Před pečením…

Než začnete péct, musíte být připraveni na všechny zásady, které je třeba dodržovat při pečení sušenek. To znamená pracovat se všemi surovinami v pokojové teplotě a smířit se s tím, že budete muset nechat těsto v lednici chvíli uležet, aby se s ním co nejlépe pracovalo. No a samozřejmě taky, abyste docílili těch nejlepších sušenek! 😉

Recept

Ingredience

  • 125 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 150 g dýňového pyré
  • 1 vajíčko
  • 310 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 a 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/5 lžičky muškátového oříšku
  • 1/5 lžičky soli
  • tmavá čokoládová poleva

Postup přípravy

Změklé máslo nakrájíme na kostičky, k němu přidáme třtinový cukr a vyšleháme v hladkou světlou hmotu. Do ní rozklepneme vajíčko a ještě chvíli šleháme, dokud se vše nepropojí. Nakonec zašleháme ještě dýňové pyré.

Mouku smícháme s ostatními sypkými ingrediencemi. Nutné je, aby se vše dobře promíchalo, v sušenkách není moc příjemné, pokud se chuťově výrazné koření hrudkuje.

Vyšlehaná máslová hmota
Mouka s kořením na dýňové koláčky

Sypkou směs postupně vmícháváme do vyšlehaného těsta. Vzniknout by nám měla hmota vzdáleně podobná kynutému těstu. Konzistenčně se tedy nejedná o typické sušenkové těsto. Díky velkému podílu másla se s ním však pracuje dobře.

Po důkladném propracování – až je těsto hladké – jej zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout nejlépe 2 hodiny. Těsto se tak odleží, mírně ztuhne a nám se s ním bude pracovat o poznání lépe.

Po vyjmutí z lednice si připravíme plech vyložený pečicím papírem a troubu roztopíme na 180 °C.

Těsto už nemusíme nijak upravovat, pouze z něj trháme kousky, ze kterých vytváříme kuličky a v dostatečných rozestupech klademe na plech. Vytvořené kuličky potom potřebujeme mírně „rozplácnout“, což je nejlepší dělat pomocí dna sklenice, kterou si namočíme v mouce, aby se na těsto nepřilepila. Nemusíme se bát na kuličky přitlačit trochu víc, při pečení se nafouknou a do šířky už se téměř neroztékají 🙂

Pokud chcete mít podzimně designové koláčky ve tvaru dýně, stačí každou placičku po stranách naříznout ostrým nožem. Trvá to chviličku a výsledek je velice efektní 😉

ukázka úpravy koláčků

Koláčky pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut, dokud nebudou zespoda mírně hnědé a vevnitř propečené. Po vychladnutí můžeme ozdobit čokoládovou polevou. V případě tvaru dýní nám poslouží k vytvoření malých stopek 😉

Hezkou podzimní chuť Vám přeje

Vaše Pekařinka

Koláčky s bohatou polevou
Čokoládová varianta koláčků

One Reply to “Dýňové koláčky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *