Dýňové pyré

Dýňové pyré

Pyré z dýně

Dýňové pyré je výborná věc. Můžete ho použít k přípravě buchet, cheesecaků i jako náplň do koláčů. Pokud navíc máte děti, určitě oceníte dýňové pyré smíchané s tvarohem jako výbornou přesnídávku bez nutnosti doslazování bílým cukrem 😉

V rámci Pekařinky budu dýňové pyré používat rozhodně vícekrát a proto jsem se rozhodla recept uvést zvlášť. A myslím, že i Vám se může hodit 😉

Jak na něj?

Jeho příprava je v podstatě velice jednoduchá a potřebuje všeho všudy dvě základní suroviny a cca půl hodinky na přípravu.
Rozhodně nejpracnější ze všeho je nakrájet dýni. Pokud máte doma druhou silnější polovičku, klidně hrubou práci nechejte na ní. Pokud však patříte (jako já) mezi ty emancipované Pekařinky, určitě nebudete mít problém zvládnout vše samy! 😉

Dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó

O ingrediencích…

Na přípravu dýňového pyré používám většinou dýni hokkaidó pro její příjemnou zemitou chuť a jemnou sladkost. A co teprve její nádherně pozitivní oranžová barva!

Při vaření dýni nijak nedochucuji, aby si vše zachovalo svoji původní chuť a dýně se dala použít jak na sladko, tak i na slano – třeba do pomazánky. Při vaření nebo pečení ji však vždy zakápnu olivovým olejem, který vyzdvihne její chuť a pyré se tolik nelepí, protože je jeho konzistence mazlavější.

„Dýně v klíně…“

Dýně Hokkaidó k nám doputovala z Dálného východu, kde má stejně jako u nás široké využití. Jako potravina je velice oblíbená, protože obsahuje řadu vitamínů a prospěšných látek. Její léčivé účinky se týkají především zažívacího traktu a ledvin… no a její semínka a olej z nich je velmi prospěšný pro partnery všech Pekařinek v rámci prevence proti onemocněními prostaty 😉

Dýně je pro své detoxikační účinky a nízkou kalirockou hodnotu doporučována při redukčních dietách a také si na ní mohou bez výčitek smlsnout i diabetici!

Dýňové měsíčky
Dýňové měsíčky

Recept

Ze 1000 g čerstvé vydlabané dýně můžeme čekat cca 700 g dýňového pyré.

Ingredience

  • 1 dýně hokkaidó
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

Dýni před přípravou pořádně umyjeme, abychom se nemuseli tolik starat o slupku. Můžeme si totiž vybrat, jestli budeme dýni slupky zbavovat nebo ji zachováme ke konzumaci. Já osobně dávám přednost dýni oloupané, ale slupku odstraňuji až po jejím tepelném zpracování, daleko lépe se s ní totiž pracuje 😉

Dýni ostrým nožem rozpůlíme a pak nakrájíme ještě na čtvrtky. Polévkovou lžící z ní vydlabeme dužinu i se semínky, které, pokud se nám bude chtít, můžeme dále použít k usušení a opražení.

Vydlabané kousky nakrájíme na tenké měsíčky a nyní stojíme před dvěma variantami. Můžeme si totiž vybrat, jestli budeme dýni péct nebo vařit.

Pečená dýně je připravovaná téměř stejně, jako jsem uváděla v receptu na batátové pyré v rámci výborného batátového cheesecaku.
Vyhřejeme si troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Na něj vedle sebe naskládáme dýni nakrájenou na tenké plátky. Každý plátek potom lehce potřeme olivovým olejem a necháme v troubě zapéct cca 20 minut, dokud není dýně měkká.

Vařená dýně spočívá v tom, že veškeré kousky naskládáme do hrnce s pokličkou, zalijeme dostatečným množstvím vody tak, aby byla zelenina úplně ponořená, zakápneme olivovým olejem a vaříme doměkka asi také 20 min.

Tepelně upravenou dýni necháme vychladit tak, abychom byli schopni ji udržet v ruce, a poté z ní oloupeme slupku. Pokud chceme, můžeme ji dále upravovat i se slupkou, ničemu to nevadí 😉

Veškeré kousky naskládáme do vysoké nádoby a ručním mixérem rozmixujeme dohladka.
Pokud ruční mixér nevlastníme, pyré se dá i namačkat vidličkou, popřípadě propasírovat.

Používáme do všeho, co máme rádi!

Dýňové pyré
Dýňové pyré

Dobrou dýňovou chuť přeje

Pekařinka!

One Reply to “Dýňové pyré”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *