Čedarové sušenky s rozmarýnem

Čedarové sušenky s rozmarýnem

Mám ráda Skotsko a mám ráda čedar. Báječné na tom je, že tyhle dvě věci se navzájem nevylučují – ba naopak – když je spojíte k sobě, může Vám vzniknout moc dobrá věc. Jako jsou například skotské sušenky plné voňavého čedaru!

K vytvoření receptu mě inspirovaly parmazánové keksy, které jsem si kdysi dopřávala s hrníčkem svařeného vína za chladných podzimních večerů v centru Prahy. A jsem si jistá, že to byla právě moje hřejivá skotská šála, která mě inspirovala k vytvoření něčeho podobného s trochou štiplavého severního nádechu 😉

Čedarové sušenky jsou kromě sýrové chuti výrazné svým bohatým podílem čerstvého másla a také sušeným rozmarýnem, který krásně podtrhne jejich výraznou chuť. Při svém posledním pečení jsem je doplnila plátky loupaných mandlí, které jednotlivé kousky dozdobí a sušenky obohatí o mírně nasládlou složku. Celkový chuťový dojem je tak jemnější.

Čedarové sušenky v zátišší
Křupavé sušenky

Rozmarýn při slaném pečení ráda používám pro jeho nezaměnitelnou vůni a svěží chuť. Jinak se tato bylinka doporučuje pro osoby trpící nízkým tlakem, také napomáhá lepšímu trávení… no a samozřejmě přispívá k dobré náladě. Takže se ho v přiměřeném množství vůbec nemusíte bát! 😉

Před pečením sušenek je dobré pracovat se surovinami v pokojové teplotě, máslo i sýr se tak lépe propojí. No a také bychom měli mít na paměti, že pokud pečeme sušenky se sýrem, nikdy je nesmíme přepéct – spečený sýr velice rád hořkne, což sušenkám na chuti moc nepřidá.

. . .

Recept

Ingredience

  • 125 g másla pokojové teploty (já vyzkoušela měkké máslo z pasterované smetany)
  • 125 g zralého čedaru
  • 182 g mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • trocha pepře (může i nemusí být)
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 2 hrsti plátkových mandlí
  • vajíčko na potření

Pracovní postup

Sýr nastrouháme na jemném struhadle, máslo nakrájíme na kostičky. Mouku smícháme se solí, rozmarýnem a pepřem. Společně se sýrem, máslem a vodou vymícháme sušenkové těsto. Pracovat můžeme buď rukama nebo si přizveme na pomoc kuchyňského robota na program křehkého těsta.

Jakmile máme těsto propracované, máme dvě možnosti, jak s ním naložíme. Tak jako v předchozím receptu na sušenky můžeme vypracovat váleček, který dáme do lednice uležet a poté těsto krájíme na plátky.

Já jsem pro tentokrát zvolila tvar placatých kopečků, kterých docílíme pomocí malých kuliček. Ty na plechu postupně umačkáme. Můžeme použít i vidličku, která na těstě nechá hezké vzory 😉

Dozlatova vypečené čedarové sušenky
Vypečené sušenky

Pokud sušenky na závěr chceme posypat mandlemi, je dobré je potřít rozšlehaným vajíčkem, které nám mandle hezky udrží.

Sušenky pečeme na plechu s pečicím papírem v troubě vyhřáté na 180 °C dokud okraje mírně nezrůžoví. Ještě v troubě i bezprostředně po vytažení můžou být sušenky měkké, ale nebojte, při postupném ochlazení mírně ztvrdnou a „zesušenkovatí“ 🙂

Sušenky jsou moc dobré zejména na večerní křupání. No a pokud k nim přidáte skleničku něčeho dobrého – samozřejmě skotského, je úspěch hezkého večera zaručený 🙂

Dobrou skotskou chuť Vám přeje Vaše

Pekařinka

Čedarové sušenky ve skotském hávu
Čedarové sušenky ve skotském hávu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *