I když se Pekařinka primárně zaměřuje na pečení sladkých dobrot, nic jí nezabrání v tom, aby upekla třeba… polévku!
Když se navíc jedná o polévku ze samých sezónních surovin, bez lepku a ještě navíc paleo, je zdravá krása na talíři zaručená 😉
Pečená polévka je bezva v tom, že poté, co se vám podaří zdárně očistit všechnu zeleninu, ji už jen nakrájenou na přiměřené kousky šoupnete do trouby a ponecháte vlastnímu osudu. Pak stačí jen zalít poctivým vývarem, finálně dochutit a dobrý oběd je na stole.
Pro svoji pečenou polévku, jejíž podstatnou část tvoří dýně Hokkaidó, jsem si jako stěžejní koření vybrala směs karí, která v podzimním čase krásně zahřeje a nastartuje organismus. Pro děti nebo pro zastánce jemnější chuti je možné připravit polévku bez ostřejšího dochucení, protože zelenina je sama o sobě chuťově výrazná 🙂
Můj syn se tedy spokojil s variantou ochucenou pouze solí a kmínem a místo oříšků na závěr jsem jej pohostila opečeným (nepaleo) rohlíkem 🙂
Jinak není polévku třeba zahušťovat žádným pojivem jako je třeba mouka nebo rozmačkaná brambora, protože zelenina samotná se sama postará o příjemně hustou konzistenci.
Recept
Ingredience
- 1 menší dýně Hokkaidó
- 3 mrkve
- 1 petržel i s natí
- 2 střední cibule
- 1/3 celeru
- 1/3 pórku
- 4 stroužky česneku
- 3 – 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 litru kuřecího vývaru nebo vody
- sůl
- pepř
- dvě lžičky karí směsi
- trocha čerstvého zázvoru
- 50 g opražených kešu oříšků
- citron nebo limeta
- popř. bílý jogurt nebo kokosový paleo jogurt na dochucení (záleží, kterého standardu se v dietě držíme 😉 )
Postup přípravy
Všechnu zeleninu očistíme, zbavíme slupek a nakrájíme na větší kousky nebo na plátky. Mrkev připravíme na drobněji než je zbytek zeleniny.
Na velký plech rozprostřeme pečicí papír a na něj zeleninu rovnoměrně naskládáme. Vše zakápneme olivovým olejem, pořádně osolíme (zelenina je hodně sladká), opepříme a pečeme na 180° C, dokud zelenina není měkká a po stranách opečená.
Jakmile je zelenina hotová, vše přeskládáme do většího hrnce a zalejeme vodou nebo vývarem a necháme pár minut provařit. Zároveň přidáme i petrželovou nať, karí koření a na drobno nastrouhaný zázvor.
Po dovaření rozmixujeme tyčovým mixérem, a pokud chceme být precizní, můžeme i přepasírovat, aby byla polévka co nejjemnější 🙂
Hotovou polévku ještě podle potřeby dochutíme a přidáme i pár kapek citronu nebo limety.
Polévku podáváme horkou a na talíři servírujeme nejlépe s jogurtem a opraženými oříšky, které dodají polévce šmrnc nejen pro oko 🙂
Dobrou podzimní chuť vám přeje vaše
Paleo Pekařinka 🙂