Polévka z pečené zeleniny

Polévka z pečené zeleniky

I když se Pekařinka primárně zaměřuje na pečení sladkých dobrot, nic jí nezabrání v tom, aby upekla třeba… polévku!

Když se navíc jedná o polévku ze samých sezónních surovin, bez lepku a ještě navíc paleo, je zdravá krása na talíři zaručená 😉

Pečená polévka je bezva v tom, že poté, co se vám podaří zdárně očistit všechnu zeleninu, ji už jen nakrájenou na přiměřené kousky šoupnete do trouby a ponecháte vlastnímu osudu. Pak stačí jen zalít poctivým vývarem, finálně dochutit a dobrý oběd je na stole.

Čerstvá sezónní zelenina
Čerstvá sezónní zelenina

Pro svoji pečenou polévku, jejíž podstatnou část tvoří dýně Hokkaidó, jsem si jako stěžejní koření vybrala směs karí, která v podzimním čase krásně zahřeje a nastartuje organismus. Pro děti nebo pro zastánce jemnější chuti je možné připravit polévku bez ostřejšího dochucení, protože zelenina je sama o sobě chuťově výrazná 🙂

Můj syn se tedy spokojil s variantou ochucenou pouze solí a kmínem a místo oříšků na závěr jsem jej pohostila opečeným (nepaleo) rohlíkem 🙂

Jinak není polévku třeba zahušťovat žádným pojivem jako je třeba mouka nebo rozmačkaná brambora, protože zelenina samotná se sama postará o příjemně hustou konzistenci.

Zelenina na zahrádce
Zelenina na zahrádce

Recept

Ingredience

  • 1 menší dýně Hokkaidó
  • 3 mrkve
  • 1 petržel i s natí
  • 2 střední cibule
  • 1/3 celeru
  • 1/3 pórku
  • 4 stroužky česneku
  • 3 – 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 litru kuřecího vývaru nebo vody
  • sůl
  • pepř
  • dvě lžičky karí směsi
  • trocha čerstvého zázvoru
  • 50 g opražených kešu oříšků
  • citron nebo limeta
  • popř. bílý jogurt nebo kokosový paleo jogurt na dochucení (záleží, kterého standardu se v dietě držíme 😉 )

Postup přípravy

Všechnu zeleninu očistíme, zbavíme slupek a nakrájíme na větší kousky nebo na plátky. Mrkev připravíme na drobněji než je zbytek zeleniny.

Zelenina připravená na pečení
Zelenina připravená na pečení

Na velký plech rozprostřeme pečicí papír a na něj zeleninu rovnoměrně naskládáme. Vše zakápneme olivovým olejem, pořádně osolíme (zelenina je hodně sladká), opepříme a pečeme na 180° C, dokud zelenina není měkká a po stranách opečená.

Upečená zelenina na plechu
Upečená zelenina na plechu

Jakmile je zelenina hotová, vše přeskládáme do většího hrnce a zalejeme vodou nebo vývarem a necháme pár minut provařit. Zároveň přidáme i petrželovou nať, karí koření a na drobno nastrouhaný zázvor.

Po dovaření rozmixujeme tyčovým mixérem, a pokud chceme být precizní, můžeme i přepasírovat, aby byla polévka co nejjemnější 🙂

Hotovou polévku ještě podle potřeby dochutíme a přidáme i pár kapek citronu nebo limety.

Polévku podáváme horkou a na talíři servírujeme nejlépe s jogurtem a opraženými oříšky, které dodají polévce šmrnc nejen pro oko 🙂

Horká polévka z pečené zeleniny naservírovaná v misce
Horká polévka z pečené zeleniny

Dobrou podzimní chuť vám přeje vaše

Paleo Pekařinka 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *