Jablíčkový koláč podle Sandtnerové

Jablíčkový koláč podle Sandtnerové

Podzimní romance

Začal podzim. Poslední paprsky sluníčka se opírají do větví jabloní a svou zlatou silou hladí velká kulatá jablka.

Je málo měsíců, kdy bývám tak nostalgická jako právě v září, a tak se neubráním, abych i trochou té rozplývavé nálady neobohatila Pekařinku.

Začátek podzimu je krásný v tom, že přináší spoustu barevných plodů, které můžeme mlsat. Stačí se jen projít s košíkem po zahradě, navštívit i voňavý sad a hned je co vařit i péct 🙂

Jablečný koláč před finálním dopékáním
Příprava jablečného koláče

. . .

Koláč upečený v knihovně

I když je receptů z jablek nepřeberná hromada, byl by hřích o nějaký dobrý recept Pekařinku ochudit. Takže jsem se po všemožných nápadech podobných štrůdlům a jablíčkám v županu, rozhodla pro něco úplně jiného.
V rámci další osobní pekařské výzvy jsem se tedy jala zabrousit do historické knihovny, abych se dozvěděla, jak s jablky nakládali naši předci. Tam mě ze spousty tradičních i těch trochu výstřednějších receptů zaujala Kniha kuchařských předpisů od paní Sandtnerové z roku 1947. A protože mě zajímalo, jak chutná takový koláč podle receptu z válečného období, jala jsem se jej vyzkoušet. Hned při pohledu na „rozpočet“ mi však bylo jasné, že se bude jednat o moc dobrý a vydatný dezert, kterému složité historické období vůbec neublížilo 🙂

Kniha kuchařských receptů z roku 1947
Kniha kuchařských receptů z roku 1947

Při pečení receptu jsem se snažila poctivě dodržet souhrn ingrediencí i pracovní postup a rozhodně jsem neudělala špatně, protože se jedná o jeden z mála receptů, které jsou dokonalé samy o sobě. Jedinou ingrediencí, kterou jsem nahradila, bylo v knize několikrát zmiňované „amonium“, které jsem nahradila obyčejnou kuchyňskou sodou, a k jablíčkům přidala trochu rumu a skořice na provonění. Myslím, že byste se toho měli držet také 🙂

Horký koláč na pracovní desce

. . .

Recept

Ingredience „Rozpočet“

Těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 80 g krystalového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 200 g másla
  • 2 žloutky
  • žloutek na potření

Náplň „Nádivka“

  • 500 g jablek
  • 200 g krystalového cukru (podle sladkosti jablíček)
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 40 g sušených rozinek
  • 30 g oříšků nebo mandlí
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce másla na opečení
Příprava koláče podle receptu Sandtnerové

Postup přípravy

Těsto na koláč je připravováno jako typické koláčové přímo na podložce, takže je dobré, abychom pracovali se všemi ingrediencemi v pokojové teplotě, tudíž je dobré nechat odstát i máslo, aby změklo.

Sypké suroviny smícháme dohromady, vysypeme na pracovní podložku (já použila samozřejmě historický dřevěný vál 😉 ) a přidáme na kostičky nakrájené máslo a doprostřed surovin i dva žloutky tak, aby nám nevytekly. Nejlépe rukama vypracujeme tuhé koláčové těsto, které necháme uležet v lednici, aby se s ním dobře pracovalo.

Mezitím oloupeme jablka a nakrájíme na malé kostičky, které rovnou zakápneme citronovou šťávou a spolu s ostatními ingrediencemi pořádně promícháme. Na rozpálené pánvi se dvěma lžícemi másla potom jablíčka opečeme a podusíme do změknutí.

Jablka se skořicí a citronem
jablka se skořicí a citronem 2

Troubu vyhřejeme na 180 °C a koláčovou formu vyložíme pečicím papírem anebo pořádně vymažeme a vysypeme moukou popř. strouhankou.

Těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme na poloviny. Tu část, se kterou budeme pracovat, si připravíme na pomoučenou pracovní podložku, a zbytek těsta ještě můžeme schovat do lednice, aby nám zbytečně nezměklo.

Z těsta vyválíme co nejpravidelnější kolo, které opatrně přeneseme do koláčové formy tak, aby se co nejméně potrhalo. Vidličkou jej propícháme, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme do trouby péct, dokud povrch mírně nezrůžoví.

Plnění jablečného koláče

Mezitím si můžeme pomalu připravit druhou polovinu těsta. Nyní stojíme před rozhodnutím, jakou variantu zvolíme. Já se rozhodla po hezčí ozdobnou, ale koláč je stejně výborný i když (podle původního receptu) vyválíte i druhou půlku těsta do kulatého tvaru a jablíčka pokryjete. Pak už stačí jen potřít žloutkem a péct do úplného zrůžovění a do báječné podzimní vůně,

Pokud chcete hezčí reprezentativní variantu, můžete se pokusit o naaranžování nějakého hezkého vzoru, se kterým si samozřejmě dáte víc práce, ale výsledek bude efektivnější 😉 Nemusíte volit jen klasickou mřížku, hezká je také spirála nebo v těstě vykrojené nejrůznější vzory.

Koláč můžete podávat hned po upečení, ale náplň se vám bude trochu rozpadat, takže je lepší jej nechat trochu vychladnout. Výborné je servírovat jej s neslazenou šlehačkou anebo s kopečkem zakysané smetany.

Moc dobře také chutná hned po příchodu domů za sychravého večera se šálkem něčeho horkého 😉

Horký jablečný koláč

Dobrou podzimní chuť Vám přeje Vaše

Pekařinka

One Reply to “Jablíčkový koláč podle Sandtnerové”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *