Jablkový crumble

Jablečný crumble

Podzimní ovoce

Je za námi notný kus podzimu a já – ostuda největší – jsem zjistila, že jsem ani jeden ze svých dosavadních příspěvků nevěnovala nejtypičtějšímu ovoci pro toto roční období. Jablkům! Určitě proto mě postihla téměř stejná příhoda, jako se před několika staletími udála jednomu z nejslavnějších matematiků a fyziků z Cambridgeské univerzity. Jablko mi spadlo téměř na hlavu! A tak byl další plán jasný – sesbírat sladké plody podzimu, nasadit kuchyňskou zástěru a pozvat další milou návštěvu, se kterou půjde pečení jedna báseň.

. . .

Jablkový crumble

Dezert crumble je jedním z nejjednodušších a nejefektivnějších receptů. Můžete do něj dát ovoce, na jaké si vzpomenete. Základem je, aby náplň kontrastovala se sladkou drobenkou. Právě proto můžete crumble znát spíše jako dezert se svěžím letním ovocem. My jsme se však vrhli do varianty jablečné, která je trošku méně typická a kromě ovoce obsahuje také koření a med. Ty fungují jako skvělý podnět pro teplé podzimní chutě. Namísto kopečku zmrzliny si tak k dezertu můžete svařit hrníček horkého vína, pohodlně se zabalit do deky a jen si užívat křupavý zvuk lžičky rozbíjející máslovou krustu.

Crumble s jablky

. . .

Voňavé ingredience

Jak jsem již zmínila, hlavními ingrediencemi jsou samozřejmě jablka, citron (pro svěží kontrast), koření, med a také spousta másla, které je základem drobenky. Její složení jsem neponechávala jen na obyčejné mouce a rozhodla se do ní zařadit i několik hrstí ovesných vloček a také vlašské ořechy, které v podzimní kuchyni nesmí chybět. No a pokud chcete mít dezert ještě lepší a voňavější, nezapomeňte na rum! Něco podobného jsem spáchala i před dvěma lety v receptu na jablečný koláč podle Sandtnerové, který mimochodem neměl chybu!

. . .

Jablečná předpříprava

Na rozdíl od již zmiňovaného letního ovoce, které je dobré použít čerstvé, jablka je dobré si připravit předem a prohnat je mírným podušením a karamelizací. Na pánvi s kouskem másla totiž krásně nasají chuť koření a v dezertu vynikne jejich typická zemitá chuť. Pokud navíc budete pracovat s citronem a medem, můžete si dovolit použít odrůdu téměř, jakou chcete. Celý proces zabere kolem deseti minut navíc a vám za tu dobu hezky ztuhne drobenka v lednici 😉

. . .

Pekáče a pekáčky

Jablkový crumble je báječný v tom, že si můžete vybrat, jestli jej položíte do pekáčku v jednom velkém celku, anebo jej rozdělíte do více malých dezertíků, aby měl každý svoji originální porci – jako jsme to udělali my. 🙂

Ořechový crumble s jablky

Recept

Ingredience

Drobenka

  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g drcených ovesných vloček
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • trocha skořice
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g změklého másla

Náplň

  • 300 g jablek
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/5 lžičky mletého badyánu nebo hřebíčku
  • 2 lžíce rumu
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce másla na vymazání

Postup přípravy

Drobenka

Mouku, vločky, oříšky, skořici a cukr promícháme ve velké míse. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a vytvoříme drobenku tak, jak ji známe z tradičních koláčů. Můžeme na chvíli schovat do lednice, aby se uležela, a mezi tím se vrhneme na náplň!

Náplň

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpálené pánvi rozpustíme máslo a jablka k němu přidáme. Zasypeme lžící třtinového cukru, kořením a necháme mírně zkaramelizovat a podusit. Zakápneme rumem, citronovou šťávou a můžeme dochutit ještě lžící medu a vanilkovým extraktem.

Crumble

Troubu roztopíme a necháme vyhřát na 180 °C.

Zapékací misku, malé pekáčky anebo formy na tartaletky (které jsem použila já) vymažeme máslem.

Na ně navrstvíme asi do poloviny výšky okraje dušená jablka. Ty bohatě zasypeme drobenkou, aby pokrývala téměř celý povrch.

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 minut, dokud povrch mírně nezrůžoví.

Po vyjmutí z trouby necháme chviličku odstát a můžeme rovnou konzumovat. Ale pozor – pekáčky jsou hodně horké!

Dobrou podzimní chuť přeje vaše

Pekařinka

Crumble s ovesnými vločkami a ořechy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *