Hrušková bábovka

A zase ty hrušky!

V rámci Pekařinky a podzimu vůbec jsem se hruškám už mnohokrát věnovala. A stále mě tyto barevné a krásně sladké plody podzimu neomrzí. Čerstvé a křupavé si užívám jako zdravou svačinku, no a ty měkčí hodně vyzrálé používám na pečení. Právě jako dnes, kdy vám chci připravit svoji oblíbenou Hruškovou bábovku se skořicí a kakaem.

. . .

Schované ovoce

Jak moje dítko roste, čím dál více se „rejpe“ ve všem, co vystavuje na odiv čerstvé či pečené ovoce. A tak jsou u nás doma pestré moučníky na nějaký čas tabu. Hrušková bábovka má ale tu výhodu, že ovoce v ní na první pohled nepoznáte. V chuti ale dodává svěží šmrnc a kyprost, takže bábovka vás „nedusí“. Jejím základem je čerstvé pyré, které si vytvoříte během chvilky (tedy až po tom, co se prokoušete loupáním a odjadřincováním, uf!).

. . .

Sladké a šťavnaté

Na bábovku je vždy lepší použít sladké a šťavnaté hrušky. Pokud použijete kyselejší odrůdy, je třeba těsto dosladit cukrem nebo jinou přírodní alternativou sladila. Nemusíte se bát klasického medu nebo třeba i čekankového sirupu, který má podobnou konzistenci. Hruškové pyré si připravujte vždy až máte nachystané ostatní suroviny, aby vám co nejméně zhnědlo. Popřípadě jej rovnou zakápněte citronovou šťávou.

Můžete ale samozřejmě použít i to, co máte uzavřené v lednici nebo už zamrazené!

. . .

Bezcukrový tip

Pokud, stejně jako já, dbáte na to, abyste byli co nejméně rafinovaní a co nejvíce se vyhýbali bílému cukru, můžete si bábovku připravit bez uvedené dávky cukru úplně, anebo použít jakékoli alternativní sladidlo.

. . .

Recept

Ingredience

190 g hladké mouky

170 g polohrubé mouky

10 g holandského kakaa

1 balíček kypřícího prášku

špetka soli

1 lžička perníkového koření

4 vejce

240 g krystalového cukru

cca 4 zralé hrušky (nebo 180 g hruškového pyré)

cca 1 dcl vody

1 dcl oleje

1 lžíce oleje a hrst strouhanky na vysypání formy

Postup přípravy

Troubu vyhřejeme na 180 °C a formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

Mouky smícháme s kypřícím práškem, lžičkou perníkového koření a trochou soli.

Celá vajíčka vyšleháme s krystalovým cukrem do nadýchané světle žluté hmoty.

Hrušky oloupeme, odstraníme jadřince a jadérka a nastrouháme na co nejjemnější konzistenci, můžeme i rozmixovat pulzovacím mixérem. Přebytečné šťávy se nezbavujeme, naopak k ní přilejeme ještě další deci vody a zakápneme rovnou i citronovou šťávou.

Rozmixované hrušky se šťávou a olej vmícháme do vajíčkové hmoty a postupně přimícháváme i sypkou směs. Mouku zapracováváme opatrně, pracujeme se stěrkou a těsto při míchání dostatečně nadlehčujeme, aby si zachovalo svoji nadýchanou konzistenci.

Bábovku pečeme do doby, než je její střed propečený a povrch nahnědlý (cca 40 minut, ale i více).

Bábovka je vláčná a kyprá sama o sobě, ale vůbec se nemusíte při servírování bránit třeba velkému kopečku šlehačky!

Dobrou chuť přeje

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *