Hruškové pyré bez cukru

Recept i příspěvek za chviličku

Hruškové pyré je báječné v tom, že kromě pár kapek citronové šťávy a samozřejmě skořice (!!) se jedná opravdu jen o „hruškové pyré“. Tedy žádné cukry, žádné stabilizátory a žádná zahušťovadla 😉

No a podle toho taky vypadá recept i příspěvek, který je jednoduchý, svižný a určitě vás v rámci času i obsahu nevyčerpá.

Hruškové pyré

Hruštičky

I když je na světě hromada různého ovoce, z hlediska pyré prostě nedám dopustit na domácí plně uzrálé hrušky. Ty jsou samy osobě totiž krásně sladké a jejich konzistence nabádá použít je něco sladkého. Samozřejmě pokud si koupíte ty tvrdé zelené z obchodu, které jsou téměř bez šťávy, vypadají sice krásně jako ovocné zátiší, v hruškovém pyré s nimi však nic moc nevykouzlíte 🙁

Já mám jako každý rok i letos ze zahrádky zásobu staré odrůdy hrušně Křivice, která nás na Jižní Moravě bohatě zásobuje hruškami už od první poloviny září. Mňam!

Hrušky, mňam!

Před vařením

Jak jsem již psala, příprava receptu je hotová brnkačka, takže není třeba žádného varování. Platí pouze dvě základní pravidla, a to, čím kvalitnější hrušky vyberete, zbavíte je nečistot a dovedete je prostě do perfektního stavu, tím lepší vaše pyré bude. A prodloužíte tím samozřejmě také jeho životnost 🙂 No a další pravidlo je ohledně vyváženosti chuti v rámci její sladkosti a kyselosti, kterou si musíte sami doladit citronovou šťávou podle toho, jakou odrůdu hrušek máte a jak moc jsou dozrálé. Žádná věda! 🙂

Hruškové pyré v kuchyni

Použití hruškového pyré v kuchyni je nepřeberné množství. Můžete si jej dát do jogurtu nebo do kaše, můžete jím naplnit buchty nebo jednoduše namazat na čerstvý chlebík. Můj synek miluje studený dortík z hruškového pyré s piškoty, no a já zůstávám u toho, že si čerstvým hruškovým pyré sladím všechno, co je potřeba, abych se vyhnula rafinovaným cukrům a sirupům! 🙂

Mimo jiné máte skvělé sladidlo i při paleo stravě! 🙂

Rychlá snídaně v podobě jogurtu, skořice, ovoce a samozřejmě hruškového pyré!

Uchovávání hruškového pyré

Pokud plánujete pyré spotřebovat v rámci cca 5 dní, stačí, pokud jej nalijete do skleničky, necháte vychladit a pak skladujete v lednici nebo v chladné komoře.

Pokud chcete pyré uchovat déle, není nic jednoduššího, než jej zamrazit.

No a pro milovníky zavařenin je určitě hračka jej přenést do zavařovacích sklenic a cca 10 minut sterilovat pro uchování na zimní časy 🙂

Recept

Ingredience

  • 600 g zralých hrušek
  • šťáva z 1/2 citronu (nejlépe chemicky neošetřeného)
  • 1 kávová lžička skořice (popř. více či méně podle chuti)
  • popř. trocha vody na podlití

Postup přípravy receptu

Nejprve nás čeká ta „nejotravnější práce“, protože musíme oloupat a očistit všechny hrušky. Já si je rovnou krájím na kostičky bez jadřinců a případných kazů. Rovnou zakápneme citronovou šťávou.

Připravené hrušky přeneseme do velké pánve nebo hrnce nejlépe s nepřiléhavým dnem a okraji.

Postavíme na nižší plamen a za občasného míchání přivedeme k varu.

Zasypeme skořicí a dál na mírném plameni vaříme. Hrušky by se měly pomaloučku polehoučku rozpadat a samy již tvořit „pyré“.

Pokud je již při vaření hrušková konzistence hodně hustá, stačí ji podlít trochou vody, kterou do sebe hrušky vstřebají.

Hrušky takto vaříme 10 – 15 minut, dokud nebudou úplně měkké a rozpadavé.

Odstavíme z plotny a rovnou rozmělníme tyčovým mixérem, abychom dosáhli jemné a krémové konzistence.

Pokud jste puntičkáři jako já, hrušky můžete přelít i přes čisté síto, abyste měli jistotu, že vám v něm nestraší žádná hrudka 😉

Dobrou podzimní chuť bez cukru přeje

Vaše Pekařinka

Hruškové pyré s piškotem

One Reply to “Hruškové pyré bez cukru”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *