Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Rohlík, základ spokojené domácnosti

Co se týče pečiva, rohlíky u nás hrají absolutní prim. Ačkoli jsem já sama zastáncem „božího daru“ a chleba u mě hraje v rámci pečiva hlavní roli, pro zbytek naší domácnosti jsou nejpodstatnější především rohlíky. I kdyby měly být tři dny staré, z domácího chlebníku mizí jako největší lahůdka! Proto jsem se rozhodla recept na ně zanést i do receptáře Pekařinky a obohacovat jimi své drahé rodinné strávníky 🙂

Rohlíky s máslem

. . .

„Rohlíčky jsou dneska obzvláště vypečené!“

Moje babička je šťastný člověk. Hned před domem jí totiž vyrostla pekárna, která svou vůní i čerstvým pečivem obohacuje celou čtvrť. Už od brzkého rána se před dveřmi malého krámku srocují hloučky snídaně chtivých strávníků. A i v době obávané korona krize se obchůdek nevzdal a spolu se svým křehkým pečivem rozdává radost dál. Co však máme dělat my, pro které znamená výprava pro čerstvé rohlíky výlet na nějaký ten kilometr? 😮 Tehdy nastává ten pravý čas připravit si vlastní dozlatova vypečené domácí rohlíky na vlastní pěst! 🙂

. . .

Domácí pekařina

Pokud vlastníte kuchyňský robot či domácí pekárnu, máte v případě rohlíků vyhráno. Pokud jsem technických vymožeností prostí, nezbývá než zatnout svaly a kynuté těsto prostě vypracovat podle vzoru našich babiček! I tak rohlíky neznamenají žádnou velkou dřinu a jejich křehko-vláčná konzistence vám bude tou největší odměnou! 🙂

Pečení rohlíků

. . .

Recept

Ingredience

  • 250 ml teplé vody
  • 21 g čerstvého droždí (půlka kostky)
  • 8 g krystalového cukru
  • 450 – 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 50 g másla/sádla
  • hladká mouka na podsypání
  • trocha vody/mléka
  • celý kmín
  • hrubozrnná sůl

Postup přípravy

V případě rohlíků je dobré pracovat s čerstvým droždím, takže jej nějakou tu půl hodinku před pečením nechejte mimo lednici, aby nabylo pokojové teploty.

Poté droždí rozmělněte v teplé vodě s větší lžičkou krystalového cukru (cca 8 g) a nechejte cca 15 minut na teplém místě odpočinout.

Mezitím promíchejte 450 g mouky se solí a tuk rozehřeje do tekuté podoby (v kastrůlku či v mikrovlnce). Dávejte však pozor, aby nebyl hodně horký, kvasinkám v těstě by to mohlo uškodit.

Nyní přichází doba, kdy dáme všechny suroviny do mísy od kuchyňského robotu nebo domácí pekárny. Pokud nevlastníme ani jedno, je potřeba použít vlastní fortel na vypracování krásného a jemného kynutého těsta.

Do mísy tedy vlijeme kvásek, přisypeme mouku a doplníme rozehřátým tukem.

Těsto nejprve mícháme na nízké otáčky, po pár minutách zvýšíme výkon a asi 10 minut necháme těsto pořádně propracovat.

Pokud máme čas, je dobré těsto nechat cca 15 minut odpočívat a poté znovu prohníst na 5 – 10 minut. Zajistíme si tak jeho perfektní vláčnost.

Stejně tak, pokud se nám těsto jeví řidší, můžeme ho postupně doplnit ještě zbylými 50 g mouky.

Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat na teplém místě minimálně 45 min až hodinu.

Poté jej vyklopíme na pomoučenou podložku a v rukách ještě trochu propracujeme do tvaru koule.

Tu následně válečkem na těsto rozválíme do (pokud možno) kulatého tvaru a rozdělíme na 8 – 10 dílů.

Každý díl ještě trochu roztáhneme do šířky a od základny trojúhelníku smotáme do rohlíku. Ten je dobré ještě u středu dlaní trochu přitlačit a rozválet, aby se jeho tloušťka trochu rozložila 🙂

Připravené rohlíky přeneseme na plech s pečícím papírem a necháme na teplém místě minimálně 20 minut kynout.

Ke konci kynutí předehřejeme troubu na 180 °C a rohlíky potřeme vodou nebo mlékem a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem.

Pečeme do zezlátnutí 🙂

Rohlíky jsou samozřejmě nejlepší hned čerstvé, ale v uzavřené nádobě nebo igelitovém sáčku vydrží dobré i do třetího dne.

Dobrou chuť a hezké domácí pečení přeje

Vaše Pekařinka

Rohlíky k snídani

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *