Borůvkový dort

Borůvkový dort

Vůně borůvek

Vůně borůvek mi vždycky připomene prázdniny strávené u babičky v Jeseníkách, kdy jsme se s miniaturními košíčky a starými hrnečky vypravovali na procházky za borůvkami přesně jako v ladovských obrázcích 🙂 I když jsme sbírali vydatně a poctivě, jen málokdy lesní plody zbyly na koláč, protože jsme je zdárně spořádali už cestou. A tak jsme si ty k pečení raději koupili na dobrých farmářských trzích… kam na ně ostatně chodím i dnes 🙂 A tak se můžu dostat i k trochu jiným odrůdám jako jsou například báječně velké kanadské borůvky, ze kterých jsem tentokrát upekla slavnostnější moučník – Borůvkový dort!

. . .

Modrý poklad na talíři

Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce a plody vůbec. Obsahují totiž spoustu vitamínů, minerálních látek i antioxidantů, které mají velký vliv na naše zdraví. Zvyšují obranyschopnost organismu, slouží jako podpůrný prostředek proti léčbě cukrovky i revmatismu. Dobré je také podávat borůvky u pacientů, kteří trpí dnou. Borůvky také odstraňují únavu očí a zlepšují zrakovou ostrost!

Kromě plodů borůvek je dobré také sbírat borůvkové listy pro své léčivé účinky.

. . .

Ovocné zdobení

Svěží ovocný zákusek

Dort z kanadských borůvek je bezva v tom, že je báječně lehký a i přes větší množství krému vás „nezaplácne“, jako tomu bývá u klasických dortových moučníků. Vrstvu korpusu tvoří těsto zvané „sponge cake“, které je velmi podobné našemu klasickému piškotovému. S tím rozdílem, že nemusíte šlehat žloutky a bílky zvlášť, takže si ušetříte práci i nádobí 🙂 Náplň je pak tvořena z lehkého krému z mascarpone a šlehačky, tenké vrstvy borůvkového džemu a samozřejmě velké spousty kanadských borůvek!

. . .

„Sponge cake“

Jak jsem již zmínila, „sponge cake“ není nic moc jiného, než náš tradiční český piškot. Jeho tajemství je v dobře našlehaných vajíčkách, jejichž části od sebe neoddělujete. K dalším ingrediencím patří samozřejmě i mouka a cukr, no a neuškodí také kapka vanilky 😉 Kromě Borůvkového dortu hraje hlavní roli „Sponge cake“ také v báječném Bostonském koláči, který jsem po loňských Vánocích zařadila do našeho svátečního jídelníčku díky jeho příjemné sladkosti a nadýchanosti vanilkového korpusu.

Náš korpus na Borůvkový dort je tvořen z receptu čistě hrníčkového, takže váhu můžete v klidu nechat odpočívat po dobu celého pečení 🙂

. . .

Příprava borůvkového dortu

Před pečením

Borůvkový dort s sebou nenese žádná velká úskalí. Dokud se budete držet základních pravidel, nemůžete pochybit 🙂 Větší dávku ostražitosti však věnujte přípravě krému, který se šlehá opravdu jen chviličku a na nižší otáčky. Mascarpone i šlehačka totiž velmi rády tíhnou ke snadnému přešlehání, které je bohužel nevratné. Pokud je však šleháte společně, riziko jejich sražení se snižuje. Stále je ale dobré nenechávat šlehač pracovat déle než jednu minutu při plném dozoru!

Korpus je z většiny tvořen vejci, které se budou šlehat, takže je dobré pracovat s nimi v pokojové teplotě. Stačí tedy, pokud je před pečením na nějakou tu hodinku vytáhnete z lednice. Pokud je nenesete rovnou z kurníku 😉

Korpus dortu jsem pekla v dortové formě o průměru 20 cm, ale můžete použít i širší. Korpus je nutné nechat dostatečně vychladnout, aby se krém neroztékal… ale to už určitě znáte! 🙂

Dort s ovocem

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 5 vajec (nejlépe domácích)
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek hladké mouky
  • malá špetka soli
  • kapka vanilkového aroma
  • 1 lžička másla a trocha strouhanky na vysypání formy

Krém

  • 500 g mascarpone (2 kelímky)
  • 250 ml šlehačky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • kapka vanilkového aroma

Další náplň a zdobení

  • 4 hrsti borůvek
  • 6 lžic borůvkové marmelády
  • popř. jiné ovoce na zdobení
  • 1/3 balíčku dortového želé v prášku
  • 100 ml vody
  • 1 lžíce krupicového cukru

Postup přípravy

Korpus

Vajíčka v pokojové teplotě rozklepneme do velké mísy a nejlépe v kuchyňském robotu spolu s cukrem šleháme na nízké otáčky. Aby byl korpus dostatečně nadýchaný, je dobré šlehat dlouho, nejlépe 15 – 20 minut, dokud hmota neztrojnásobí svůj objem.

Mezitím prosejeme hrnek mouky a smícháme se solí. Dále můžeme předehřát troubu na 170 °C a dortovou formu zespodu vyložíme pečicím papírem a po stranách vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

Jakmile je sníh z vajíček dostatečně tuhý a pevný, přikápneme do něj trochu vanilkového aroma a začneme pomalu vmíchávat mouku. Můžeme to udělat dvěma způsoby:

  1. V kuchyňském robotu vyměníme šlehač za nástavec se stěrkou, zapneme na nejnižší otáčky a po lžících přidáváme mouku, dokud není dobře promíchaná. Pak jej ihned vypneme a stěrkou ještě směs zkontrolujeme, jestli v ní nejsou hrudky sypké směsi. Nebo:
  2. Šlehač vypneme, misku odstavíme a kuchyňskou stěrkou opatrně hmotu nadlehčujeme, přičemž přidáváme po malých částech sypkou směs, dokud není těsto hladké a vláčné.

Hladké těsto vlijeme do dortové formy a vložíme do rozehřáté trouby, kde jej pečeme cca 35 minut, dokud jeho povrch nezezlátne a střed není dostatečně propečený. Někdy to trvá i déle, záleží na troubě.

Upečený korpus opatrně vyjmeme z formy a necháme na mřížce zchladnout do pokojové teploty.

Krém

Mascarpone spolu se šlehačkou, cukrem a vanilkou šleháme ve větší míse šlehačem na nízké otáčky cca 1 minutu, možná o trochu déle. Je důležité hned, jakmile je hmota tuhá, šlehač vypnout. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a uschováme ještě na chvíli do lednice.

Zdobení

Dortový korpus rozkrojíme na tři (pokud možno stejnoměrné) vrstvy.

Spodní vrstvu očistíme od drobečků a rovnou položíme na servírovací talíř, abychom později nemuseli manipulovat s celým dortem. Na korpus rovnoměrně namažeme dvě lžíce marmelády a poté cca čtyři lžíce krému, na který postupně skládáme borůvky v rozestupu cca 1 cm. Nebojíme se borůvky do krému více vtlačit. Zároveň u marmelády platí, že ji nemusíme roztírat až do boků, (aby nám následně neobarvila boční krém), zato našlehaná náplň může i přesahovat. Dort budeme totiž ve finále obtahovat krémem celý.

Pokud rádi pracujeme se zdobicím sáčkem, krém můžeme vložit i do něj a krém vrstvit pomocí něho.

Na navrstvenou náplň položíme druhý plát korpusu, se kterým nakládáme stejně, tudíž naplníme džemem, krémem i borůvkami.

Opět přiklopíme posledním korpusem, namažeme dvěma lžícemi marmelády a cca čtyřmi lžícemi krému, přičemž vytváříme finální vrstvu, takže je dobré být precizní 😉

Na boky dortu rovnoměrně rozprostřeme zbytek krému, ze kterého vytvoříme soustavnou vrstvu.

K tomuto kroku je dobré pořídit si točící talíř na zdobení dortů a samozřejmě cukrářský nůž, který vám značně usnadní práci.

No a pokud nám ještě trocha krému přece jen zbyla, pomocí ozdobného nástavce můžeme vytvořit ozdobné špičky, růžičky, lístečky… a vůbec vše, na co máme náladu.

Zbylé borůvky, popř. jiné ovoce rozprostřeme na dort podle své vlastní fantazie a potřeme dortovým želé, aby bylo hezky lesklé a také aby déle vydrželo 😉

Fixace ovoce

Prášek dortového želé smícháme v malém kastrůlku se lžící cukru, přidáme 100 ml vody a na mírném plameni zahříváme, dokud nedosáhne bodu varu. Za stálého míchání provaříme 1 minutu a stáhneme z plamene. Ještě trochu promícháme a ihned jím potíráme nazdobené ovoce, které díky želé dostane krásný lesklý nádech.

Pokud vám želé během nanášení rychle ztuhne, nezoufejte a znovu jej rozehřejte, aby opět nabylo tekuté formy.

Dortík vložíme ihned do lednice, aby se krém pořádně zafixoval, a je lepší jej vytáhnout bezprostředně před servírováním. Po dostatečném vychlazení však dortík vydrží mimo lednici klidně i několik hodin 😉

Dobrou slavnostní chuť přeje vaše

Pekařinka

Borůvkový dort

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *