Hruškový koláč s ovesnou drobenkou

Hruškový koláč s ovesnou drobenkou

Hruškové koláče

Hrušky, stejně tak jako švestky z minulého příspěvku, jsou základním stavebním kamenem podzimních dezertů. Můžete jimi naplnit různé buchty či koláče, nakrájet je do ovocných misek anebo je během chviličky zamotat do skořicového štrůdlu. Já jsem se tentokrát pustila do oblíbeného hruškového koláče s drobenkou a plátky mandlí!

. . .

„Hrušky máslovky“

Minulý příspěvek byl kromě švestek také o povídání inspirovaném mojí bezcukrovou dietou. Ačkoli já sama ve svém vlastním trýznění hrdě pokračuji, Pekařinku jsem se (alespoň pro dnešek) rozhodla mírně rozvolnit, a dát tak prostor dezertu s cukrem třtinovým. O tu největší sladkost se nám však postarají plně zralé máslové hrušky s typickou plně ovocnou chutí. Jako dítě jsem je mívala nejraději, ačkoli mi šťáva málokdy neztekla po bradě až na sváteční košili. Moc ráda na ty časy vzpomínám.

Koláč s máslovou drobenkou

. . .

Oves, máslo a skořice

Oves, máslo a skořice – to je svatá trojice našeho těsta i drobenky. Recept na koláč je totiž můj oblíbený půlený, kdy nejdříve vytvoříte drobenku, půlku dáte stranou a následně rozředíte zbytek na podkladové těsto.

Zatímco se sladké hrušky postarají o náplň, vrchní zdobení nám vyšperkují křupavé mandle, které v troubě krásně zezlátnou.

Těsto i drobenku odměřujeme z hrnků, takže je podklad pro hrušky hotový ještě dříve, než se stihne rozehřát trouba. Rozvržení hrušek je čistě na vás, stejně jako volba, jestli je necháte se slupkou, či si dáte práci s jejich loupáním. Já jsem byla svědomitá, takže si moji hosté pochutnali na čistě ovocné dužině. Rozpadala se – nu jako máslo!

Celozrnný koláč s hruškami

. . .

Recept

Ingredience

Těsto a drobenka

  • 3/4 hrnku ovesné mouky nebo rozdrcených ovesných vloček
  • 3/4 hrnku hladké pšeničné mouky
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 1/2 změklého másla (125 g)
  • 1/4 až 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 2 vajíčka
  • 3/4 lžičky vanilkového aroma

Náplň a zdobení

  • 3 větší hrušky
  • hrst plátkových mandlí
  • trocha datlového sirupu

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na spodní a horní ohřev na 180 °C a koláčovou formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme dvěma lžícemi mouky.

Oba druhy mouky, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl smícháme a nejlépe i prosejeme.

Přidáme na kostky nakrájené změklé máslo a vytvoříme hrudkovatou drobenku.

Asi polovinu z ní odložíme a dáme na chvíli do lednice.

Ke zbylé drobence přidáme zbytek surovin a nejlépe kuchyňskou metličkou vytvoříme těsto, které je konzistenčně podobné těstu na buchty na plech (něco mezi perníkem a bábovkou 🙂 ).

To rovnoměrně rozprostřeme do připravené koláčové formy.

Hrušky oloupeme (anebo taky ne), zbavíme středů a nakrájíme na tenké plátky (anebo taky kostičky, špalíčky apod., jak jen máme rádi 🙂 ). Kousky ovoce naskládáme na těsto a zasypeme odloženou drobenkou. Navrch ozdobíme plátkovými mandlemi.

Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut, dokud povrch nezrůžoví a koláč není propečený i v jeho středu.

Po vychladnutí můžeme lehce ozdobit datlovým sirupem nebo třtinovým moučkovým cukrem, jako jsem to udělala já 🙂

Koláč s hruškami a máslovou drobenkou

Dobrou chuť a krásné babí léto přeje

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *