Švestkový koláč bez cukru

Švestkový koláč bez cukru

Švestky a koláče

Mám moc ráda švestky. Jsou příjemně sladké, pod slupkou trochu kyselé a jejich pecka jde narozdíl třeba od broskví krásně odloupnout. Jediným prokletím švestek je jejich doba dozrávání. Kdykoli totiž ucítím známou lehce povidlovou vůni, uvědomím si, že nastává konec léta a s ním i mírná leč nevyhnutelná depka. A tak se opět uchyluji k činnosti, kterou mám ráda nadevše – pečení! Ano, je tu konec léta a s ním i pořádné ovocné koláče. Ten dnešní bude trochu netradiční Švestkový koláč bez cukru.

Koláč bez cukru se švestkami

Necukrové pečení

V životě občas nastávají chvíle, kterou jsou nám proti srsti. Pro mě byla jedna z nejhorších představ vzdát se cukru. Tak jako každý správný závislák jsem si svůj život (alespoň na pár příštích týdnů) nedokázala představit. Moje okolí mě zároveň podporovalo otázkami: „A co budeš jako jíst? A péct? Zrušíš foodblog?“ 😀

Samozřejmě, že ne! Jím, peču a foodblog zdaleka neopouštím. Necukrový mozek mi dopřává spoustu fresh nápadů, se kterými se s vámi budu v průběhu příspěvků dělit. A samozřejmě nevynechám ani klasické pečení a poctivé cukrem nabité buchty, kterými hodlám zásobovat své milé okolí.

Necukrový koláč

Prvním receptem z řady Necukrových je právě Švestkový koláč bez cukru. Jeho základem jsou rozmixované ovesné a žitné vločky, které v rámci obilovin nejméně okyselují organizmus. Jako pojivo používám klasická vajíčka, k oslazení bohatě stačí dva banány. A jako náplň a zároveň ozdoba na koláči pěkně sedí pár vypečených švestek. Máte chuť? 😉

Ovesný koláč se švestkami

Recept

Tak jako většina alternativních receptů je Švestkový koláč neuvěřitelně jednoduchý. Pokud získáte vločky již namixované nebo nadrobno nadrcené, máte půl práce hotové. Já kupuji směs již přímo namíchaných vloček, kterou si však mixuji sama v silném mixéru. Ke konci mixování přidám rovnou i banán a ostatní ingredience a pak už rovnou leju do pekáčku!

Ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku rozmixovaných ovesných a žitných vloček
  • trocha soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 2 zralé banány
  • 2 vajíčka
  • 1 bílý jogurt (cca 200 ml)
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla (asi 80 g)
  • asi 10 čerstvých švestek (podle velikosti)
  • trocha skořice na posypání

Postup přípravy receptu

Troubu rozehřejeme na 180 °C a koláčovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme trochou drcených vloček.

Vločky rozmixujeme. Rovnou přidáme i sůl, jedlou sodu a skořici. Ke konci mixování přidáme i banány. Pokud nemáme mixér a vločky jsou již nadrcené, banán prostě rozmačkáme vidličkou. Rozmícháme vajíčka, bílý jogurt a nakonec i rozpuštěné máslo.

Jakmile jsou ingredience propojené, těsto rozprostřeme do koláčové formy a poklademe vypeckovanými švestkami. Záleží na nás, jestli je nakrájíme nebo jen napůlíme, rozhodně však nezapomeňte na pecky!

Nakonec zasypeme ještě trochou skořice a vložíme do rozehřáté trouby. Koláč je upečený většinou do 30 minut. Důležité je, aby se těsto nelepilo na špejli 🙂

Dobrou bezcukrovou chuť přeje

Pekařinka

Ovesný koláč s ovocem

2 Replies to “Švestkový koláč bez cukru

  1. Dobrý den, nikdy sem nic nepekl, ale tento recept mě zaujal.
    ….a povedlo se. Je to jednoduché a vlastně zdravé.
    Díky za inspiraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *