Broskvový Flognarde

Broskvový Flognarde

Francie na talíři

Pořád jsou prázdniny a já mám chuť se rozmazlovat. A nebyla bych to já, kdybych se nevydala po kulinářském putování pro Francii. Letní francouzské dezerty jsou totiž přesně co, co v létě potřebujete! Přinášejí lehkou chuť ovoce, ale také také notnou dávku „poctivosti“ v podobě kvalitního mléka, smetany nebo kousku voňavého másla. Dnes si představíme trochu méně známý koláč Flognarde aux pêches, který je navzdory svému složitému názvu neuvěřitelně jednoduchý!

. . .

Flognarde aux pêches

Dezert Flognarde není nic jiného než malinko pozměněná verze klasického třešňového Clafoutis, který už vám bude možná bližší. Jediný rozdíl je v ovoci a v jeho úpravě. Do tradičního Clafoutis (někdy známý jako Milliard) totiž patří výhradně třešně a to nejlépe i s peckou. Flognarde můžete naplnit i jiným druhem ovoce, jakou jsou jablka, hrušky, švestky nebo právě broskve.

Flognarde s ovocem
Flognarde vytažený z trouby

. . .

Z trouby rovnou do pusy

Je docela jedno, jestli připravujete Flognarde nebo Clafoutis, u obou je důležité, aby šly z trouby rovnou do pusy! Jejich konzistence totiž není klasická „buchtová“, na jakou jste zvyklí. Už když je budete krájet, všimnete si, že struktura koláče je spíše buchtově-pudinková. Nelekejte se, máto tak být. Pokud koláč pečete podle uvedených instrukcí, měl by vám vzniknout dezert, který má na povrchu krásně vypečenou růžovou kůrku, ale vevnitř zůstává velmi vláčný – akorát na lžičku!

Kdyby se vám tedy koláč nepodařilo rovnou sníst, je dobré jej uchovávat v lednici.

Kousek koláče flognarde
Koláč s ovocem

. . .

Recept

Koláč je neuvěřitelně jednoduchý, největší práci vám dá ovoce, které musíte vypeckovat a nakrájet na plátky. Můj koláč je na malou koláčovou formu, popřípadě na formu dortovou. Určitě však můžete dezert připravit i do více malých pekáčků nebo zapékacích misek, aby měl každý svoji vlastní porci!

Do receptu zahrnuji i trochu skořice, která do původní verze nepatří. Skvěle ale podtrhuje chuť sladkých broskví.

. . .

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 500 g broskví
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 vajíčka
  • 50 g krupicového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky skořice
  • trocha citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • trocha ovocné pálenky
  • trocha mletého cukru na ozdobení

Postup přípravy receptu

Troubu rozehřejeme na 180 °C.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme krystalovým cukrem.

Broskve vypeckujeme a nakrájíme na plátky a trochu osušíme.

Ve velké míse metličkou prošleháme postupně všechny ingredience podle seznamu, pálenku můžeme buď vmíchat přímo do těsta, anebo jí zakápnout naaranžované ovoce.

Těsto nalijeme do formy a do něj naskládáme plátky broskví. Nemusíme mezi nimi nechávat příliš místa, stačí, aby se tam prostě vešly. Pokud chcete mít koláč vyšperkovaný, je dobré naskládat plátky do vějířové spirály.

Koláč necháme v troubě zapéct, dokud povrch nezrůžoví, ideální doba je 40 – 45 minut.

Po vytažení z trouby můžeme pocukrovat mletým cukrem a ihned podáváme.

Francouzi Flognarde aux pêches podávají se sklenkou sladkého bílého vína, aby byl požitek z léta dokonalý!

Bon appétit přeje

vaše Pekařinka

Broskvový Flognarde
Flognarde aux pêches

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *