Cibulový chlebík

Cibulový chlebík

Tradiční recepty

Cibulový chlebík je jedním z receptů, které považuji za tradiční. Jeho různé bylinkové i kořeněné varianty můžete najít téměř ve všech evropských (vlastně i světových) kuchyních. Dnes vám představím základní recept a jsem si jistá, že i u vás brzy zdomácní 🙂

. . .

Chleba jako univerzální příloha

Chleba je nepostradatelnou složkou naší základní stravy. Můžeme jím začínat den, brát si jej s sebou na svačinu, anebo si dopřát pár krajíčků k horké polévce. V letních měsících není nic lepšího než kus grilovaného masa s čerstvým chlebem a mísou křupavého salátu!

Cibulový chleba se hodí ke všem zmiňovaným pokrmům. Samozřejmě, že je svou chutí vhodný zejména ke slaným pokrmům, určitě jej však doporučuji zkusit s ovocnou marmeládou a plátkem sýra!

Domácí cibulový chleba

. . .

Dobrý chleba a sladká cibule

Základem Cibulového chleba je samozřejmě kvalitní chlebík a dobře upravená cibule. Recept na základní chleba používám pořád stejný, občas si pohraju jen s množstvím pšeničné a žitné mouky. V cibulovém chlebíku dávám přednost spíše pšeničné v poměru 3 : 2 se žitnou.

Cibule je nejvhodnější klasická žlutá. Tu nejdřív musíte osmahnout na troše tuku. Ohledně jeho výběru jsem docela benevolentní. V naší rodině se nedá dopustit na klasické sádlo, pro vegetariánskou či veganskou variantu můžete použít i slunečnicový olej… no a Francouzi by vám nedoporučili nic jiného než poctivé máslo!

Pokud chcete chlebík použít k přípravě středomořské kuchyně, je dobré ke konci smažení cibulky přihodit hrst sušených bylinek. Tymián, rozmarýn nebo pár zrníček levandule!

Nakrájený chleba

. . .

Recept

Cibulový chlebík je klasický chléb o hmotnosti cca 750 g. Jeho množství si pak při zachování poměrů můžete přizpůsobit počtu strávníků. Chleba je samozřejmě kynutý, takže musíte počítat minimálně s dvěma a půl hodinami času přípravy.

Ingredience

Těsto

  • 1/3 kostky droždí (42 g)
  • 350 ml vlažné vody
  • 1/2 lžičky medu
  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g hladké žitné mouky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 a ½ lžíce octa
  • hladká mouka s trochou škrobu na vysypání podložky a ošatky

Náplň

  • 2 střední cibule
  • 3 lžíce slunečnicového oleje

Postup přípravy receptu

Náplň

Cibule oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpálíme olej, přihodíme cibuli a za stálého míchání necháme pomalu zezlátnout. Neměla by být ani příliš bledá, ale ani opečená úplně do tmava, v chlebu by pak mohla hořknout.

Cibulku necháme odstát do pokojové teploty a mezitím se vrhneme na těsto.

Těsto

Do hrníčku s vlažnou vodou rozdrobíme droždí, smícháme s medem, zasypeme trochou mouky a necháme na teplém místě, dokud nám nevybublá kvásek.

Mezitím do velké mísy prosejeme oba druhy mouky a rovnou důkladně promícháme se solí a kmínem.

Až je kvásek hotový, přidáme jej společně s octem i olejem k mouce a začneme míchat. Následně vpracujeme opečenou cibulku i s tukem. Těsto je poměrně tuhé, takže se musíme trochu posnažit, anebo za sebe nechat pracovat domácí pekárnu či robota.

Při ruční práci je dobré těsto míchat nadzvedáváním směrem od okrajů ke středu, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu a chleba dobře kynul.

Pokud máme čas, zhruba uprostřed míchání těsto přikryjeme a necháme cca 15 minut odpočívat. Poté jej “domícháme” znova.

PŘÍPRAVA CHLEBA

Jako další krok těsto vyklopíme na hodně pomoučený vál a rukama prohněteme. V průběhu musíme stále podsypávat, aby se nám nepřilepilo k podložce. Následně z něj vytvoříme malou placku, kterou zabalíme do uzlíčku požadovaného tvaru.

Pokud budeme chleba nechávat kynout v ošatce, důkladně ji vysypeme moukou se škrobem a těsto do ní vložíme rubem nahoru. Když těsto dáváme přímo na plech nebo do formy, bochníček umístíme rubem dolů. Formu i plech je vždy nutné vyložit pečicím papírem, aby se kůrka nepřilepila!

Bochník necháme kynout zhruba 3/4 hodiny až hodinu, podle teploty v místnosti. Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 250 °C a na její dno umístíme malou pečící nádobu naplněnou teplou vodou, aby v troubě vznikala pára.

PEČENÍ

Chléb připravený na plechu nebo v zapékací nádobě můžeme rovnou šoupnout do trouby. Pokud jej necháváme kynout v ošatce, teď je ten pravý čas jej vyklopit na plech s pečicím papírem! 🙂

Jestli chcete mít chlebíček seshora krásně lesklý, ještě před pečením jej potřete vlažnou vodou. Potírání pak opakujte při každém snižování teploty a na závěr ihned po vytažení z trouby. Já si dnes nechávám moučnou ošatkovou patinu 😉

Prvních 20 minut chleba pečeme při původních 250° C, následně teplotu snížíme na 200° C po dalších 20 minut. K poslední dvacetiminutové fázi pečení bude stačit klasická teplota 180 °C.

Po upečení chleba ihned (!!) vyjmeme z plechu nebo formy a necháme zchladnout na mřížce, aby se nezapařil.

Dobrou tradiční chuť přeje vaše

Pekařinka

Chleba s cibulí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *