Domácí chleba

Domácí chleba pšenično-žitný

Domácí chleba v teple domova

Když celý den mrzne a venku padá sníh, není nic lepšího, než zůstat doma a upéct si teplý domácí chleba k večeři. Jeho příprava je sice časově trochu náročnější, ale na druhou stranu si zase můžete užít čas doma, cítit vůni pomalu kynoucího těsta a poslouchat tichý zvuk praskající kůrky. Hotová zimní romantika 🙂

Ze všech chlebů, které jsem doma pekla, je tento recept nejrychlejší. S nadsázkou k němu stačí trocha vody, kvasnic a mouky. Nejdelší čas vám zabere samozřejmě kynutí, protože aby byl chlebík krásně měkký a nadýchaný, potřebuje svůj čas a taky trochu tepla, aby se kvasnicím dobře dařilo.

Domácí chleba na stole

. . .

Pšenično-žitný chleba

Do základního domácího chleba kombinuji pšeničnou a žitnou mouku většinou v poměru 2 : 3. Ten větší díl přenechávám mouce žitné. V rámci tradičních českých chlebů totiž hraje absolutní prim a jsme na ni i „zvyklí“. Čistě pšeničný chlebík je samozřejmě také moc dobrý, ale chuťově spíše připomíná ciabattu a další chleby středomořských států. Ty si ráda dopřávám spíše v létě k zeleninovému salátku 😉

. . .

Chleba nejen z ošatky

Chlebové ošatky si moc a moc užívám. K Vánocům jsem obdržela unikáty různých rozměrů i velikostí. Ohledně pečení však žádný tradiční puritán nejsem, baví mě jak chlebíky na plechu, tak i ve formách. Přizpůsobuji si je podle nálady, druhu a samozřejmě užití. Tradiční kulatý chleba z ošatky peču většinou jako přílohu k různým polévkám, omáčkám a dipům. Chleba oválný tvoří pravidelné krajíčky, takže je dobrý k „mazání“ vším možným. No a chléb z hranaté formy se nejlépe hodí ke svačinkám do práce i do školy, protože kromě toho, že se dobře krájí, jeho mírně hranatý tvar svědčí i nejrůznějším boxům a krabičkám 🙂

Chléb
Chleba z oválné ošatky
Bochník chleba
Chleba z kulaté ošatky

. . .

Pečení „v páře“

Při pečení chleba je opravdu důležité dodržet ten správný postup, abychom docílili vláčnosti i křupavosti zároveň. Troubu je tedy nutné vyhřát minimálně na 250 °C a na její dno umístit žáruvzdornou nádobu (například zapékací misku nebo pekáček) s horkou vodou, která se bude při pečení odpařovat a vytvářet tak vlhké prostředí. Pokud byste chléb pekli „nasucho“, určitě se to dá, ale kůrka by mohla být až nepříjemně tvrdá.

. . .

Domácí tradice

Recept domácího chleba je na přípravu rychlý a poměrně jednoduchý. Já sama jej peču už přes patnáct let 🙂 A ujišťuji i vás, že jakmile se do něj po jednom nebo dvou pečeních dostanete, stane se základním kamenem vaší kuchyně. Postupem času si jej můžete přizpůsobit svým vlastním chutím, měnit mouky nebo přidávat ingredience navíc 🙂 Pár z variant vám samozřejmě představím v dalších příspěvcích!

Krajíc domácího chleba
Večerní pečení chleba

. . .

Recept

Ingredience

  • 1/3 kostky droždí (42 g)
  • 350 ml vlažné vody
  • 1/2 lžičky medu
  • 300 g hladké žitné mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 a ½ lžíce octa
  • 1 a ½ lžíce oleje
  • hladká mouka s trochou škrobu na vysypání podložky a ošatky

Postup přípravy

Těsto

Do hrníčku s vlažnou vodou rozdrobíme droždí, smícháme s medem, zasypeme trochou mouky a necháme na teplém místě, dokud nám nevybublá kvásek.

Mezitím do velké mísy prosejeme oba druhy mouky a rovnou důkladně promícháme se solí a kmínem.

Až je kvásek hotový, přidáme jej společně s vodou, octem i olejem k mouce a začneme míchat. Těsto je poměrně tuhé, takže se musíme trochu posnažit, anebo za sebe nechat pracovat domácí pekárnu či robota.

Při ruční práci je dobré těsto míchat nadzvedáváním směrem od okrajů ke středu, aby se do něj dostalo co nejvíce vzduchu a chleba dobře kynul.

Pokud máme čas, zhruba uprostřed míchání těsto přikryjeme a necháme cca 15 minut odpočívat. Poté jej „domícháme“ znova.

Příprava chleba

Jako další krok těsto vyklopíme na hodně pomoučený vál a rukama prohněteme. V průběhu musíme stále podsypávat, aby se nám nepřilepilo k podložce. Následně z něj vytvoříme malou placku, kterou zabalíme do uzlíčku požadovaného tvaru.

Pokud budeme chleba nechávat kynout v ošatce, důkladně ji vysypeme moukou se škrobem a těsto do ní vložíme rubem nahoru. Pokud těsto dáváme přímo na plech nebo do formy, bochníček umístíme rubem dolů. Formu i plech je vždy nutné vyložit pečicím papírem, aby se kůrka nepřilepila!

Chleba necháme kynout zhruba 3/4 hodiny až hodinu, podle teploty v místnosti. Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 250 °C a na její dno umístíme malou pečící nádobu naplněnou teplou vodou, aby v troubě vznikala pára.

Pečení

Pokud máme již chléb připravený na plechu nebo v zapékací nádobě, můžeme jej rovnou šoupnout do trouby. Pokud jej necháváme kynout v ošatce, teď je ten pravý čas jej vyklopit na plech s pečicím papírem! 🙂

Pokud chcete mít chlebíček seshora krásně lesklý, ještě před pečením jej potřete vlažnou vodou. Potírání pak opakujte při každém snižování teploty a na závěr ihned po vytažení z trouby. Já si dnes nechávám moučnou ošatkovou patinu 😉

Prvních 20 minut chleba pečeme při původních 250° C, následně teplotu snížíme na 200° C po dalších 20 minut. K poslední dvacetiminutové fázi pečení bude stačit klasická teplota 180 °C.

Po upečení chleba ihned (!!) vyjmeme z plechu nebo formy a necháme zchladnout na mřížce, aby se nezapařil. Protože nemáme chleba kváskový, můžeme jej krájet ještě zatepla, zvláště, pokud ho plánujeme jako přílohu k misce horké polévky 😉

Po vychladnutí jej můžeme namazat čímkoli slaným či sladkým. Vynikající jsou také tvarohové pomazánky nejrůznějších druhů anebo domácí paštika!

Dobrou tradiční chuť přeje

Pekařinka

Chlebík s tvarohovou pomazánkou
Struktura pšenično-žitného chleba

Dobrou chuť Vám přeje Vaše

Pekařinka

3 Replies to “Domácí chleba

    1. Dobrý den, bezlepkové chleby zatím nepeču, ale děkuji, inspirovala jste mě k novým projektům! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *