Valentýnský Swirl Cheesecake

Valentýnský Swirl Cheesecake

Svatý Valentýn

Nechce se věřit, ale další rok je za námi a nastává čas plánovat moje oblíbené valentýnské menu. Tak jako každý rok si jej užívám, protože svátek sv. Valentýna je pro mě důležitý z několika osobních důvodů. A tak jej slavím samozřejmě ve velkém. Například přípravou oblíbených a vypečených dobrůtek. Letos bude na našem stole obstarávat čestné místo Valentýnský Swirl Cheesecake s višňovým přelivem. Moc se na něj těším!

. . .

Valentýnský Swirl Cheesecake

Na Swirl Cheesecake jsem si brousila zuby už dávno 🙂 Vzhledem k jeho srdíčkové tématice jsem se rozhodla jej uschovat právě na Valentýna. V minulých letech jsem vám v rámci Zamilovaných receptů představovala Dortíky Pavlova, Jahodové makronky s mrazem sušeným ovocem a Valentýnské tartaletky s čokoládovou pěnou. Tento rok se také budeme držet v duchu lehčích dezertů, a tak se tvarohový cheesecake jeví jako dokonalý dezert pro slavnostní chvilky. Ať už jej připravujete s láskou k partnerovi, k dětem anebo k jídlu! 🙂

Valentýnský Cheesecake
Valentýnská porce Swirl Cheesecaku

. . .

Ty správné ingredience

Korpus

Swirl cheesecake může mít mnoho podob i chutí. Já jsem se rozhodla pro spojení sladké krémové chuti s nádechem osvěžujících višní. Korpus dortíku tvoří jemné máslové sušenky a opražené mandle. Na českém trhu si můžete vybírat ze široké škály různých druhů sušenek. V našem cheesecaku však potřebujeme docílit jemné a nenápadné chuti, takže je dobré použít sušenky typu skotského nebo dánského Shortbread, které jsou tvořeny pouze moukou, máslem a cukrem. V obchodech je většinou najdete v plechových krabičkách s papírovými košíčky. Pokud chcete zůstat u českých dobrot, určitě můžete použít také tradiční věnečky, které jsou doplněny o žloutkový základ. Ten také cheesecaku nevadí 🙂

Určitě však nesmíme zapomenout na plátky mandlí, které lehce opražíme na suché pánvi a poté rozmixujeme spolu se sušenkami. Krásně tak vynikne jejich chuť. Po upečení cheesecakového základu jej pak namažeme višňovým džemem nebo marmeládou, aby se chutě máslového těsta a kyselého ovoce hezky propojily. Chutí budou tvořit podobnou kombinaci jako je např. linecké pečivo.

Krém

Vrstvu krému potom tvoří velká dávka tvarohu s trochou másla, které chuť zjemní a dortu dodá potřebnou stabilitu. Sama se totiž vyhýbám želatinovým složkám, které cheesecake sice krásně zafixují, v chuti jsou však rozeznatelné. A rozhodně nepodceníme chuť vanilky, na které bychom si u slavnostních receptů měli dát opravdu záležet. Takže buď použijeme kvalitní vanilkový cukr (ten se zrníčky) nebo moji oblíbenou pastu z bourbon vanilky, která má velice intenzivní chuť. A ty nejlepší pekařinky samozřejmě napůlí a vydlabají vanilkový lusk, který je prostě topka! 🙂

Zdobení

Jako toping cheesecaku použijeme višňový džem nebo marmeládu. Musíme jej však pořádně rozmixovat, a pokud není cheesecake určen pro děti, můžeme jej naředit trochou griotky, která višně rozředí a dortíku dodá pikantní nádech. To přece na Valentýna chceme, ne? 😉

Swirl efektu, což je výsledný obrázek srdíček, dosáhneme tím, že na uhlazený krémový povrch nakapeme višňový džem a párátkem utvoříme od jeho středu pravidelnou spirálu. Při správné konzistenci topingu by měly na povrchu dezertu vzniknout malá nepravidelná srdíčka. Jednoduché!

Swirl Cheesecake
Višňová srdíčka

. . .

Recept

Recept na Swirl Cheesecake je poměrně jednoduchý. Nesmíme ovšem zapomenout na výsledné tuhnutí v lednici. Ideální jsou minimálně tři hodiny. Můj dort tentokráte spočinul v chladu přes noc. Jeho chutě se propojily a krém byl krásně pevný.

Při krájení cheesecaku používejte vždy nahřátý nůž. Řez bude hladší a pravidelnější. Cheesecake krájejte svižným a plynulým pohybem, aby se tvarohový krém nestihl přilepit na nůž. Před každým řezem byste také měli nůž důkladně otřít, aby byly strany nakrojené porce čisté a hladké.

Ingredience

Korpus

  • 150 g máslových sušenek (popř žloutkové věnečky)
  • 30 g plátkových mandlí
  • 50 g rozpuštěného másla

Náplň

  • 170 g másla v pokojové teplotě
  • 5 lžic moučkového cukru (popř. více/méně podle chuti)
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • trocha citronové kůry

Podklad a Zdobení

  • 5 lžic višňové marmelády
  • pár lžic griotky

Postup přípravy receptu

Koprus

Troubu vyhřejeme na 180 °C a dortovou formu vyložíme pečicím papírem.

Plátky mandlí opečeme na sucho na nepřilnavé pánvi. Cca 1 lžíci necháme stranou na závěrečné zdobení.

Sušenky nadrtíme nebo nejlépe rozmixujeme společně s mandlemi. Poté přilijeme rozpuštěné máslo a vypracujeme lepivou hmotu, kterou lžící rozprostřeme na dno dortové formy. Můžeme ji mírně vytáhnout i do okrajů. Korpus vložíme do trouby a necháme péct, dokud nezrůžoví a neztuhne (cca 10 minut).

Po upečení necháme vychladit do pokojové teploty. Nevyndáváme z formy!

Před nanášením dalších vrstev okraje vymažte trochou rostlinného oleje, aby se náplň k formě nepřilepila.

Náplň

Změklé máslo vyšleháme ve velké míse s moučkovým cukrem a vanilkou. Poté zašleháme i tvaroh a citronovou kůru. Podle chuti můžeme ještě dosladit.

Vrstvení a zdobení

Višňovou marmeládu rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, mírně naředíme griotkou nebo kapkou vody. Asi tři lžíce pravidelně rozprostřeme na sušenkový korpus.

Poté pravidelně navrstvíme krém a uhladíme. Na povrch naneseme višňový džem v kapkách velkých asi 1 cm. Párátkem kroužíme ve spirále od středu do okrajů, aby se vytvořila textura malých srdíček.

Cheesecake přikryjeme potravinářskou folií a vložíme do lednice nejméně na 3 hodiny.

Před servírováním posypeme opraženými mandlemi a talíř můžeme ozdobit višňovým džemem.

Dobrou chuť a sladkého Valentýna přeje vaše

zamilovaná Pekařinka 🙂

Krémový cheesecake

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *