Valentýnské tartaletky

Ať žije Valentýn?!

Slavíte Valentýna? Já ano. I když vím, že se jedná o „americký a komerční svátek“! Ale ruku na srdce – který svátek není v dnešní době komerční? 😉 O Vánocích utrácíme našetřené peníze za blikající světýlka, o Velikonocích plníme nákupní košíky barevnými zajíci… a o Valentýnu se prostě necháme unést nějakým tím sladkým červeným srdcem!

Kromě utrácení peněz za všechny nepotřebné kýče mají však tyto svátky jednu společnou a velice důležitou věc. Znamenají pro nás speciální den, který si chceme udělat hezký! I když se nám někdy vše nepodaří podle plánů. Na Vánoce dostaneme nejošklivější dárek na světě, o Velikonocích (ostatně stejně jako na Silvestra) nám záhadně nesedne poslední chlebíček zalitý panákem, no a k Valentýnu přistane psaníčko od někoho, před kým bychom se nejraději schovali na druhý konec světa 😀

Pro mě však tato neblahá úskalí znamenají jen jedno – pokusit se je překonat s plným talířem něčeho moc dobrého a hlavně s lidmi, se kterými se u stolu vždycky ráda sejdu! 🙂

Valentýnské tartaletky
Závěr valentýnského menu tak, jak si jej představuji já 🙂

. . .

Jak s tím vším naložit?

Valentýn tedy pro mě znamená totéž, co ostatní slavené svátky: udělat si den hezký tak, jak to jen jde. Spousta párů vám řekne, že Valentýna neslaví, protože si „svátek“ mohou udělat každý den. Ale upřímně, na koho čeká každý den po práci vana plná růžových květů…?
Takže proč si alespoň trochu nezpříjemnit jinak všední únorový den třeba malou slavnostní večeří se skleničkou něčeho dobrého a hlavně se skvělou společností, kterou milujeme nadevšechno na světě? Ať už je to přítel, maminka a nebo nějaké to malé upatlané a užvatlané štěstí 🙂

Medvídek z tartaletkového těsta
Nezapomínáme ani na mlsání pro naše nejmenší!

. . .

Ten pravý dezert

Pokud se tedy rozhodneme Valentýna si pěkně „po americku“ užít, kromě spousty romantiky, růží a miniaturních dárečků by nás mělo čekat i něco neméně příjemného do žaludku. V mém případě se samozřejmě jedná o nový a především speciální dezert vytvořený přímo na valentýnskou tabuli. Tak jako v předchozích letech se držím své osvědčené zásady smlsnout si, ale nepřecpat se! Takže opět přichází na řadu koncept malých zákusků, který plní svou funkci sladké tečky, ale rozhodně neudělá velkou tlustou čáru uprostřed romantického večera! 🙂

Tartaletka je český výraz pro francouzský dezert tartelettes. V překladu se jedná o zmenšeninu klasického francouzského koláče tarte. V minulých receptech jsme jej mohli ochutnat v podobě Citronového koláče nebo obráceného Koláče s ananasem.

Základem je křehké máslové těsto, které tvoří korpus připravený k naplnění vším, co máte rádi. V případě tartaletek se však těsto zmenšuje do podoby malých koláčků akorát tak do dlaně. V létě je můžeme plnit ovocem, v zimě zavařeninou nebo jemným krémem.

Tartaletky v růžovém
Tartaletky ve formě „by očko“ 🙂

V Česku tento se tento dezert transformoval do podoby oblíbených pudinkových košíčků s ovocem.

Naše tartaletky budou křehké, čokoládové a hlavně zamilované! A to jak chutí, tak i vzhledem.

. . .

Valentýn v jahodovém želé

Moje původní představa o valentýnském dezertu měla podobu jemného krému a čerstvých jahod. V tuto roční dobu jsem však čerstvé jahody nesehnala (myslím ty opravdové nechemické jahody!), takže jsem se jala obětovat železnou zásobu zamražených plodů přímo ze zahrádky. Ale i když jsou jahody nádherně červené, voňavé a plné chuti, málo která jahoda má po rozmražení tak reprezentativní vzhled, jak by si pravý valentýnský dezert zasloužil. Proto jsem se namísto srdíček z čerstvých jahod rozhodla vytvořit srdíčka želatinová, plná lahodné jahodové šťávy!

Želé bonbonky k přípravě valentýnských tartaletek
Domácí želé bonbonky
Mražené jahody na jahodové želé
V létě zamrazíme, v zimě jako když najdeme 🙂

. . .

Čtyři složky požitku

Valentýnské tartaletky kromě zásady „nepřecpat se“ plní také další zásady tvorby praktické valentýnské večeře. Dají se totiž připravit předem, takže během večeře můžete trávit více času s drahou polovičkou a nepotit se u plotny. Navíc není jejich výroba vůbec složitá a můžete si ji rozdělit i třeba v rámci dvou dnů tak, jako když pečete cukroví na Vánoce. Já jsem si v předvečer slavnostního dne umixovala a uvařila želé, které jsem ve formičkách dala pořádně ztuhnout do lednice (práce cca na půl hodiny), a následně připravila těsto a upekla koláčky (cca další půl hodina). V průběhu dalšího dne stačí koláčky polít vrstvou rozpuštěné čokolády a dát také do lednice. Zbylou čokoládu smícháte s tvarohem a šoupnete vychladit vedle koláčků, aby čokoláda pořádně zatuhla. No a než si vypijete kávu, můžete mít během chviličky koláčky naplněné kompletně. Takto vám v lednici dezert vydrží i několik dní v původním načančaném tvaru 😉

Korpus je tedy připraven z křehkého máslového těsta, které máte i v ruce hotové za chvíli. Můžete jej ihned rozválet a vytvarovat malé koláčky, které pečete cca 10 minut na plechu s pečicím papírem anebo přímo ve formičkách uzpůsobených na tartaletky. Já formičky prozatím nevlastním, takže uvádím postup na vytváření vlastních rustikálních tvarů 🙂

Mezi korpusem a krémem leží vrstva hořké čokolády, která izoluje těsto, aby zůstalo křehké a křupavé. Mně ve spojení s tvarohovým krémem navíc evokuje chuť milovaných Míša řezů O:-)

Samotný krém je pak tvořen pouze kvalitním tvarohem a mléčnou čokoládou, která zajistí, že krém vydrží stabilní i mimo ledničku. Zdobit koláčky můžete prakticky jakkoli podle fantazie. Mně se osvědčil klasický cukrářský sáček se zdobicí špičkou, ale nebála bych se jakýchkoli experimentů 🙂 Jediné, čeho se musíte vyvarovat, je tvrdý tvaroh, který vám i po poctivém vyšlehání bude v těstě dělat hrudky. Chuťově se nejedná o žádnou tragédii, ale výsledný vzhled prostě nechcete… Pokud hodláte použít tvaroh z vaničky, určitě můžete, nechte ale tvaroh pořádně osušit, aby vám při zdobení nevytékala voda.

No a jako třešnička na dortíku pěkně uprostřed sedí červené želatinové srdíčko! Já sama tedy nejsem velkým fanouškem želatiny, pokud je ale vyrobená opravdu z ovoce, příjemně dochucená a servírovaná střídmě, moc ráda si ji vychutnám 🙂
Srdíčka jsem tvořila v silikonových formičkách na pralinky. Pokud je nemáte, dá se problém vyřešit tak, že želatinu necháte vychladit v ploché nádobě s vyšším okrajem a srdíčko pak vykrojíte klasickou formičkou.

Kdyby se vám se želatinou nechtělo zdržovat, jako střed dortíku může posloužit i oblíbená pralinka nebo želé v čokoládě 😉
Čerstvé ovoce přijde na řadu později v receptu na letní tartaletky už za pár měsíců, nebojte 😉

Celkový recept je koncipován cca na 20 koláčků. Záleží, pro jak velké formičky se rozhodnete. Moje dortíky měly v průměru 7 cm.

. . .

Valentýnské tartaletky na talíři
Cukrem zasněžené tartaletky

Recept

Ingredience

Jahodové želé

  • 300 g zmražených nebo čerstvých jahod
  • 1 vanilkový cukr
  • cca 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 sáček čirého dortového želé od Dr. Oetker*

*pokud máte jiný produkt, přizpůsobte se s gramáží i postupem instrukcím na obalu 😉

Korpus

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • pár zrnek soli
  • 3 lžíce cukru
  • 160 g vychlazeného másla
  • 1 vajíčko + trocha rozšlehaného vejce na potření

Čokoládová krusta

  • 80 g hořké čokolády (může být i kvalitní čokoláda na vaření)

Tvarohový krém

  • 200 g kvalitní mléčné čokolády
  • 500 g tvarohu
Ukázka servírování valentýnských tartaletek

Postup přípravy receptu

Želé

Jahody důkladně rozmrazíme a tyčovým mixérem nebo mixérem na smoothie vytvoříme jemnou tekutou hmotu, které budeme potřebovat 250 ml. Smícháme s oběma cukry a popřípadě ještě dosladíme, aby bylo želé sladké akorát podle našich představ 🙂

Následně smícháme se sypkou směsí na želatinu a na mírném plameni zahříváme do bodu varu. Za stálého míchání vaříme cca další 2 minuty a pak z plamene odstavíme. Tekutinu ještě za horka naléváme do formiček a necháme vychladnout nejdříve v pokojové teplotě a pak uložíme do lednice. Jakmile želé ztuhne, můžeme vyklopit z formiček.

Korpus

Mouku smícháme s ostatními sypkými surovinami a přidáme na kostičky nakrájené máslo, které následně „krájíme“ i s moukou, aby nám vznikla sypká hmota. Doprostřed vyklepneme studené vejce, které postupně zapracujeme do těsta.
Pokud s těstem pracujeme na podložce, je dobré, aby i naše ruce byly studené.

Těsto vypracujeme do hladké podoby a buď můžeme chvíli nechat odpočinout v lednici nebo s ním můžeme pracovat rovnou. Já ihned rozvalovala a tvarovala koláčky.

Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem, popř. důkladně vymažeme a vysypeme formičky na tartaletky.

Těsto rozválíme do placky široké něco přes půl centimetru a kruhovou formou nebo sklenicí vykrajujeme kola, která přenášíme na plech. Pokud těsto aranžujeme do forem na tartaletky, formička se sama postará o tvar, jaký potřebujeme. Pokud koláčky pečeme na plechu, ze zbytků těsta vytvoříme úzkého hada, kterým omotáme každé vykrojené kolečko, abychom docílili mírně vyvýšeného okraje.

Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 10 – 15 minut, dokud krásně nezezlátnou. Necháme úplně vychladit.

Čokoládová krusta

Hořkou čokoládu nalámeme na kousky a ve vodní lázni rozpustíme do úplně tekuté podoby. Pomocí cukrářského sáčku anebo šikovné ruky a lžičky vytvoříme na koláčku souvislou krustu. Ještě před jejím zatuhnutím je dobré doprostřed umístit želé srdíčko, aby se ke krustě přilepilo a vytvořilo nám tak pevný střed dortíku.

Koláčky necháme odpočinout v lednici, dokud nebude čokoláda úplně tuhá a základ a střed koláčku pevný. Lépe se nám tak bude tvořit krémové zdobení.

Tvarohový krém

Mléčnou čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Metličkou vmícháme oba tvarohy a vyšleháme hladký krém, který také necháme zatuhnout v lednici.

Jakmile je krém připravený, přeneseme jej do zdobicího sáčku s ozdobným nástavcem. Koláčky vytáhneme z lednice a rovnou dekorativně zdobíme okolo jahodových středů.

Špičky krému můžeme ozdobit cukrářskými perličkami, čokoládou nebo vším, co nám fantazie a domácnost umožní!

Tartaletky servírujeme jako dezert po slavnostní večeři s dobrou kávou a samozřejmě tou nejmilejší společností!

Krásného Valentýna přeje vaše

Pekařinka

Valentýnská porce tartaletky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *