Sušenky z pistáciového másla

Libanonská inspirace

Ačkoli jsem sama na Blízkém ani Dálném východě nikdy nebyla, do okruhu mých blízkých patří i řada přátel z Libanonu. Ti jsou báječní především svou velkorysou pohostinností a schopností vychutnat si každý společně strávený okamžik u plného stolu. A ačkoli si s nimi vyměňuji spoustu dobrých receptů, v rámci Pekařinky se chci samozřejmě orientovat na ty „sladké“ a „pečené“.

Z mých nejoblíbenějších Arabských dezertů musím zmínit asi nejznámější baklavu, na jejíž výrobu se v příštích týdnech také chystám. Pro začátek jsem se však rozhodla uchýlit se k něčemu novému česko-libanonskému. A to výrobě vlastních sušenek s chutí libanonských dobrůtek.

. . .

Východní chutě

Veškeré arabské dezerty můžete od těch našich dobře rozlišit jak chuťově, tak i pohledem. Z chutí se východní lahůdky pyšní především výrazným kořením a velkým množstvím cukru. Mnohdy se může zdát, že sladkost přebíjí i samotnou chuť dezertu. Proto jsou tyto sladkosti zároveň obohacovány i o další jiné přírodní aromatické chutě, jako je například růže a růžová voda, pomeranče a citrusy nebo různá květinová aromata. Proto nám Evropanům často stačí jen malinký kousek sladkosti a jsme plní až na půdu! 🙂
Vizáž dezertů je také velice rozmanitá a často skrývá i několik různorodých vrstev chutí a konzistencí.

Já jsem se svoje orientální pečení rozhodla započít zlehka v podobě chutí, které jsou známé jak na východě, tak i u nás. Proto jsem se pustila do křehkých sušenek s kombinací pistáciových ořechů a sušeného ovoce – sladkých datlí.

Čerstvá káva s kardamomem a plátky růží
Čerstvá arabská káva s kardamomem a plátky růží

. . .

Pistácie v kostce

Pistáciovou složku jsem si vybrala hlavně proto, že pistáciových sušenek je na trhu velmi málo. A publikované recepty se většinou točí kolem klasického short bread s kousky pistáciových oříšků. Takže proč si neobohatit život něčím zcela novým!

Pistáciovou chuť nemůžete ničím nahradit, jelikož je tento oříšek velmi specifický. Rozhodně si ale můžete vybrat, jaké plody máte nejraději. Já nedám dopustit na klasické pistácie „na loupačku“, kterými si můžete zpříjemnit třeba večer strávený u filmu nebo u skleničky něčeho dobrého 😉 Ze skořápek navíc můžete vyrobit nejrůznější přírodní dekorace!

Pistácie v sušenkách jsou zastoupeny výhradně ve formě másla, které je samo o sobě výborné. Pokud jej nespotřebujete právě do sušenek, můžete si ho namazat na chlebík, na krekr, na palačinku… nebo z něj udělat domácí pistáciovou zmrzlinu, mňam! 🙂

Já obecně nedám dopustit na pistáciové máslo od Natu. To si můžete vybrat buď krásně jemné anebo v křupavé podobě. Záleží, jak jej máte rádi!

Pistáciové máslo NATU
Moje oblíbené pistáciové máslo

. . .

Dáme si „date“?

Datle jsou jedním z nejbáječnějších plodin, jaké si můžete do dezertu vybrat. Není jen tak, že je spousta lidí považuje za superpotravinu! Ačkoli jsou hodně sladké, nezvyšují hladinu cukru v krvi, takže jimi můžete osladit všechno, na co byste jinak použili bílý cukr. Můžete využít formu datlového sirupu, anebo datle nakrájet na kostičky a nahradit jimi třeba čokoládové pecky do muffinů a sušenek tak, jak jsem to udělala já v novém receptu.

Krom toho datle používám i v běžném jídelníčku. Přimíchávám je do sušených směsí, po hrstech je utápím v jogurtu a datlový sirup máme doma k dispozici pořád. Datle jsou také výborným zdrojem energie při paleo dietě, raw stravě a spoustě dalších diet.

Škálu jejich blahodárných účinků by trvalo dlouho vyjmenovat, mně samotnou zajímá především podpora imunitního systému, příznivý vliv na vnitřní orgány a rychlý zdroj energie bez obsaženého kofeinu! No a dětem je přidávám do kašičky pro podporu látkové výměny 😉

Trocha „liché“ zajímavosti

Má nejlepší arabská kamarádka mi nakázala konzumovat datle vždy v lichém počtu, tak jak káže islámské pravidlo k zachování vnitřního zdraví a stability. Ačkoli lékařské studie pozitivní účinek nikdy nepotvrdily, já sama zvyk dodržuji s milou vzpomínkou na ochutnávání prvního libanonského cukroví 🙂

Sklenička pistáciového másla a nasekané datle
Základ sušenkové chutě – pistáciové máslo a sladké datle

. . .

Sladké ale nepřeslazené

Jak jsem již psala, arabské dezerty jsou opravdu hodně sladké. Libanonští cukráři se nebojí pracovat se všemi různými druhy cukrových sirupů. Pokud bychom chtěli docílit té pravé arabské chuti, počet gramů cukru v receptu by byl nejméně dvojnásobný! Já jsem však sušenky koncipovala tak, aby chutnaly hlavně nám v našich končinách, takže uvádím množství střídmé. S tím, že se vůbec nic nestane, pokud cukr podle svých vlastních chutí navýšíte 😉

A co víc?

Čeho se v sušenkách určitě nemusíte bát, je koření. Pistáciové máslo je sice samo o sobě chuťově výrazné. Chuť oříšků se však s chutí koření krásně spojí. Do svých sušenek jsem použila koření do kávy, které používám při přípravě kávy v džezvě. Tato směs je tvořena mletým kardamomem, skořicí, zázvorem, novým kořením, muškátovým oříškem, hřebíčkem a vanilkou.
Pokud si koření nemícháte sami, z českých výrobců koření do kávy můžu doporučit např. Sonnentor. Obecně se však dá říci, že směs koření do kávy najdete v každém krámku s orientálním kořením. I když se složení může mírně lišit, podstata kardamomu a skořice je většinou obsažena všude 🙂

Z dalších surovin, které jsou v receptu použity bych už zmínila pouze semolinovou mouku, která není úplně nutná, v ingrediencích ji uvádím především proto, že libanonské recepty pracují výhradně s ní. Pokud použijete obyčejnou hladkou pšeničnou moku, rozdíl v chuti se příliš neprojeví.

Džezva v písku na plotně
Domácí simulace pouštní přípravy kávy.
Džezva
Sušenky s čerstvou kávou
Sušenky s čerstvou kávou

. . .

Hurá do pečení!

Po zdlouhavém úvodu přichází nečekaně rychlý a jednoduchý recept! Dá se říci, že těsto na sušenky musíte akorát pořádně promíchat a splácnout dohromady, aby vám bochníčky hezky držely. V těstě je kromě pistáciového másla obsaženo ještě máslo klasické, takže je dobré se s těstem moc nemazlit a pracovat rychle, aby se vám neroztékalo pod rukama.

Troubu si rovnou můžete rozehřát předem a plech vám bude stačit jen jeden, těsta není mnoho. Dávejte si však pozor na dobu pečení. Jedná se cca o 10 minut. Upečené sušenky poznáte tak, že začnou zespodu a na okrajích růžovět, zbytek zůstává stále mírně světlý. To je ten pravý okamžik, abyste je vyjmuli z trouby, protože ořechové máslo je velice náchylné na spálení. Byla by to škoda!

Sušenky v misce

. . .

Recept

Ingredience

  • 85 g másla
  • 110 g krystalového cukru
  • 140 g pistáciového másla
  • 1 vajíčko
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 140 g hladké semoliny nebo obyčejné hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • pár zrnek soli
  • 1 lžička mletého koření do kávy (kardamom, skořice, zázvor, nové koření, muškátový ořech, hřebíček, vanilka)
  • 100 g sušených datlí

Postup přípravy receptu

Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.

Datle nakrájíme na malé kousky.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme pistáciové máslo a následně i vajíčko a vanilkový extrakt. Mícháme, dokud nevznikne hladká světle zelená hmota.

Vyšlehané máslo s cukrem
Vyšlehané máslo s cukrem

Mouku smícháme s ostatními sypkými surovinami a s datlemi a po částech vmícháváme do máslové směsi, dokud není vše propojeno.

Z těsta tvoříme kuličky cca velikosti vlašského ořechu a klademe na plech. Na závěr trochu smáčkneme kávovou lžičkou.

Sušenky před upečením
Sušenky před upečením

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut pod bedlivým dohledem!

Sušenky po upečení
Sušenky ihned po upečení

Podáváme se šálkem výběrové arabské kávy! 🙂

Vůně tisíce a jedné noci
Vůně Tisíce a jedné noci

Dobrou orientální chuť vám přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *