Brusinková svačinka

Takové to domácí mlsání

Můj dvouletý syn je typický malý rarášek s věčně upatlanýma rukama a špinavými koleny. Od většiny jeho klučičích vrstevníků se ničím výrazným neliší. Co však nemůže se svými přáteli sdílet, je požitek z barevných bonbonů a mléčně vonících čokoládek. Není ani alergik a nepodléhá žádné jiné dietě. Prostě sladkosti nemá rád!

Jediné, co rád nakupuje a na čem si opravdu smlsne (samozřejmě kromě koláčů a buchet od maminky 😉 ) je pytlík sušených kanadských brusinek! Pravda, občas mu je vyměním za sušenou hrozinku, meruňku, nebo jiné ovocné plody. Sám od sebe si ale Márty vybírá vždycky jen a jen růžový pytlík, který je schopný sníst na posezení. Často také brusinky váží a „nakupuje“ u sebe v pokoji a v neposlední řadě z nich „vaří“ i nejrůznější polévky a kaše ve svojí kuchyňce.

Talíř s brusinkovými sušenkami
Svačinkový talíř

. . .

Sušenky naměkko

Mártyho práce v kuchyni mě přivedly na další z nápadů – něco jako brusinkové sušenky, avšak měkoučké, abych se nemusela bát nechat dítko s jídlem samotné, a tvarované tak, aby zapadly rovnou do malé tlapky! Sušenky by zároveň měly posloužit jako vydatná sladká svačinka mezi snídaní a obědem. A zadařilo se!

Brusinková svačinka se povedla hned napoprvé. S těstem se hezky pracovalo a výsledná konzistence se podobala měkkým ovesným buchtičkám, které si ale zachovaly tvar typických ovesných sušenek, Takže jsem se do nich hltavě pustila i já, samozřejmě s miskou bílého jogurtu s hrstí sušených brusinek, které jsem uchránila na později.

Ukázka servírování
Brusinková svačinka s miskou chlazeného jogurtu

. . .

Svačinka raz dva!

Sušenky (které nejsou vůbec tvrdé a drobivé) jsou hotové za chvilku a stejně tak rychle se i sní. Tím, že jsou krásně lehoučké a nadýchané, nemáte problém jich do sebe dostat více než v případě klasických sušenek. Oves je zároveň nadlehčený trochou pšeničné mouky a jedlou sodou, která sušenky mírně nafoukne.

Já sama ráda pojídám brusinky nejen jako prevenci proti zánětu močových cest, ale baví mě i jejich příjemně kyselá chuť, která je někdy bohužel až moc přebitá chemickým doslazováním. Proto si na výběru sušených brusinek dávám hodně záležet! Brusinková svačinka je pro mě jednou z nejoblíbenějších, ať už ji mlsám se synem doma, anebo si ji beru s sebou do práce na rychlé zahnání malého hladu a především doplnění potřebné energie!

Miska plná brusinkových sušenek
Miska plná sušenek

. . .

Sympatická rostlinka jménem Brusnice brusinka

Brusnice brusinka je rostlina produkující šťavnaté červené plody. Ty jsou oblíbené nejen v kuchyni, ale i v medicíně. Brusinky nám totiž pomáhají při prevenci a léčbě močových cest, ochraně srdce a cév, prevenci žaludečních vředů a mnoha dalších onemocnění. Plody jsou velmi bohaté především na vitamíny a antioxidanty.

Většinou však brusinky do těla dostáváme sušené nebo v podobě různých zavařenin, takže je dobré dát si pozor na velké množství přidaných cukrů! V kuchyni je můžeme použít do jakýchkoli sladkých jídel a brusinková omáčka je výborná i k masu a nakládaným sýrům!
Čerstvé brusinky můžeme lehce zamrazit a takto uskladněné nám vydrží až jeden rok.

Kromě cukru si dávejte pozor na záměnu brusinky s klikvou velkoplodou, která je brusince sice podobná, ale její léčivé účinky a množství vitamínů není zdaleka tak bohaté jako u brusinek!

Brusinky jako dětská svačinka
Mártyho brusinky

. . .

A co víc?

Z dalších surovin, které jsem ve Svačince použila vedou ovesné vločky, které se chuťově výborně hodí k sušenému ovoci. Tím více, když je podtrhnete trochou skořice a domácím medem. V sušenkách jsem se tentokráte vyhnula jakýmkoli ořechům a dalším skořápkovým plodům, aby je mohl Márty v klidu nabízet i ostatním menším dětem 🙂 Bílý cukr jsem nahradila za třtinový a zbytek dosladil již zmiňovaný med. Do receptu jsem také přidala trochu nasekaných sušených jablek, aby byla jeho struktura ještě měkčí.

Množství brusinek uvádím orientační. Můj záměr byl dát do těsta 100 g sušeného ovoce, během přípravy však spousta brusinek záhadně mizela přímo z pytlíku do dětské ručky! 😉 Sušenky byly moc dobré ale i tak!

Suroviny na brusinkovou svačinku

. . .

Recept

Ingredience

  • 100 másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g ovesných vloček
  • 50 g hladké pšeničné mouky
  • 1 a 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 80 – 100 g sušených brusinek
  • hrst nasekaných sušených jablek
  • 2 lžíce medu

Postup přípravy receptu

Změklé máslo utřeme s třtinovým cukrem a všleháme i vejce a med.

Všechny sypké suroviny smícháme a přidáme brusinky. Obě části těsta spojíme v rozmanitou lepivou hmotu.

Troubu vyhřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.

Z těsta tvoříme dvěma kávovými lžičkami kuličky cca ve velikosti vlašského ořechu. Ty lžičkou ještě mírně uplácneme.

Množství sušenek vychází akorát na jeden plech. Nemusíme se bát skládat sušenky k sobě, při pečení se roztečou opravdu jen minimálně.

Sušenky před upečením
Sušenky před upečením

Sušenky pečeme cca 10 minut, dokud nebudou zlatavé na povrchu a růžové zespoda.

Svačíme kdykoli a kdekoli, můžeme podávat s miskou chlazeného jogurtu s ovocem a datlovým sirupem.

Dobrou chuť přeje vaše

Pekařinka Brusinka

Servírování brusinkové svačinky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *