Francouzský citronový dort

Francouzský citronový dort

Chuť svěžího léta

I když za okny není ještě to pravé horké léto, občas se nemůžu ubránit chuti na něco hodně sladkého a přitom příjemně kyselého. Něco, jako je svěží citronový dort podle tradičního francouzského receptu! Když jsem pátrala trochu více po jeho historii, dozvěděla jsem se, že patří spíše k jihofrancouzským receptům. A až ochutnáte jeho sluncem zalitou chuť, budete o tom přesvědčeni i vy!

Citronový dort na zahrádce

. . .

Jaký je?

Francouzský citronový dort se skládá celkem ze dvou vrstev, přičemž spodní díl tvoří křehké těsto. To se velmi podobá základu na linecký koláč. Svěží náplň je potom tvořena krémem ze smetany, vajíček a samozřejmě citronů. Ty je dobré si pořídit v BIO kvalitě, protože z nich využijeme jak šťávu, tak i žlutou kůru, aby se nám koláč kromě chuti také krásně rozvoněl!

I když se jedná o „dort“, určitě si pod koláčem nepředstavujte nějakou načančanou nádheru. Vzhledově bych jej přirovnala k velké porci zlatavého Crème brûlée. Kromě své jednoduché chuti splňuje i vizuální stránku klasického rustikálního moučníku.

Citronový dortík
Francouzský citronový dort na sluníčku

. . .

Jak na něj?

Dezert je poměrně nenáročný, co se týče surovin i přípravy, vyžaduje však více času, protože si na těsto i na hotový koláč si musíte trochu počkat!

Těsto je dobré si připravit den předem a nechat v lednici pěkně odležet, aby se všechny suroviny propojily. Pokud to není z časových důvodů možné, alespoň se snažte jej nechat chvíli v lednici odpočívat. Tak jako tak se s ním trochu hůře domlouvá, protože se při hnětení i válení docela trhá. Chuťový výsledek ovšem stojí za to. Stejná situace nastává i po upečení koláče, kdy je dobré jej až po úplném vychladnutí znova zavřít do lednice a nechat minimálně dvě hodiny ztuhnout, aby náplň nebyla tak tekutá. Na báječné chuti se sice nic nemění, ale koláč se daleko lépe krájí a při servírování vypadá reprezentativněji! 😉

. . .

Jak bude vypadat?

Je čistě jen na nás, jakou našemu dortu dáme formu. Můžeme jej vměstnat do formy koláčové, můžeme jej vytvarovat do pravidelného dortu. Já jsem zkoušela obě varianty a myslím, že opravdu záleží jen na aktuální náladě. V případě tradiční koláčové formy jsem vyválela plát, který jsem natáhla i do okrajů. Do dortové formy jsem potom z plátu vykrojila pravidelné kolo, ke kterému jsem separátně vytvořila silnější pruh coby vysoký okraj 🙂

Okraj citronového dortu
Koláč v dortové formě s vyšším okrajem
Nižší koláčová forma se zdobením

. . .

Recept

Ingredience

Těsto

  • 125 g másla pokojové teploty
  • 250 g hladké mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • kůra z jednoho citronu

Náplň

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 200 g krystalového cukru
  • 3 citrony (kůra a šťáva)
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy

Změklé máslo vyšleháme se žloutkem a cukrem do pěny, přidáme vejce, mouku smíchanou se solí a citronovou kůrou a zpracujeme těsto. Pokud máme tu možnost, je dobré dát ingredience rovnou do robotu a nechat jej pracovat za nás. V opačném případě uděláme nejlépe, pokud si vyšlehané máslo spolu s ostatními ingrediencemi připravíme rovnou na vál a hněteme rukama. Mělo by nám vzniknout mastné tuhé těsto podobné jako na vánoční cukroví. To zabalíme do potravinářské folie a necháme uležet nejlépe do druhého dne.

Jakmile máme těsto uležené, předehřejeme troubu na 180° C a opět na pomoučeném vále vytvoříme kulatou placku tak, aby nám pokryla dno i stěny formy, ve které budeme koláč péct. Pokud se vám těsto trhá, nic se nelekejte, ve formě, vyložené pečícím papírem, se dá všechno zachránit a slepit. Těsto bude schované pod vrstvou krému, takže nic ve výsledku není znát 🙂

Těsto na citronový dort

Formu i s těstem vložíme do trouby, kde necháme péct zhruba 15 minut, dokud není povrch růžový.

Mezitím vyšleháme žloutky i vejce s cukrem opět do světlé pěny a následně přidáme zbytek surovin a pořádně prošleháme. Krém nalijeme na upečený korpus a vložíme zpátky do trouby, kde pečeme zhruba dalších 40 minut, dokud se z tekutiny neutvoří krém pudinkového vzezření.

Po upečení dort necháme vychladit a po té necháme uležet na pár hodin v lednici, aby krém důkladně ztuhnul.

Bon Apetit přeje Vaše

Pekařinka

Citronový dort s meduňkou
Francouzský citronový dort na sluníčku

2 Replies to “Francouzský citronový dort

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *