Rozmarýnová Foccacia

Rozmarýnová Foccacia

Vůně Itálie

V Itálii už jsem nebyla hodně dlouho. A soudě podle posledních světových událostí se bojím, že se do ní ještě dlouho nepodívám. Co však z Itálie nikdy nezapomenu, je spletitá síť vůní. Studený závan chladu moře narážejícího na přístavní mola, rozpálené městské ulice i opojná vůně lákavých italských restaurací. Posezení na venkovní zahrádce se zelenými květinami a chuť vychlazené ovocné misky mi chybí víc než cokoli jiného. Když si k ní přimyslím ještě skleničku svěžího vína a porci čerstvé rybky přímo z grilu, chuťová nirvána mě nemůže minout 🙂

Itálie v kuchyni

Ačkoli naši domácnost naštěstí nemusím nazývat „italskou“, čas od času se i u nás na talíři objeví něco voňavého a bylinkového. Kromě výborné tradiční pizzy a rizota jsem se rozhodla vyzkoušet i další pro mě nové druhy pečiva. Foccacia mě zaujala hned na první pohled. Jemné nadýchané těsto s chutí sušených oliv, provoněné bylinkami. Italská pohádka!

Pokud však chuti oliv nebo rajčat příliš neholdujete, Foccaciu lze připravit jen s bylinkami nebo ji doplnit o kousky oblíbené šunky!

Foccacia na kynutí

Chlebík jedna dvě!

Příprava Foccacii navíc není vůbec složitá a je i poměrně rychlá. Výhodou je, že ji můžete baštit hned po vytažení z trouby. Čerstvá je zároveň také nejlepší. Díky olivovému oleji však vydrží měkká i několik dní.

Foccacia je moc dobrá sama o sobě, můžete ji servírovat i jako voňavou přílohu. Má nejoblíbenější varianta je Foccacia s miskou zeleninového salátu s trochou čerstvého sýra! Mužská část naší domácnosti preferuje Foccaciu v kombinaci s kouskem kvalitního masíčka – třeba v podobě italské šunky!

Ve večerních hodinách rozhodně nesmí chybět i sklenička vychlazeného bílého vína a nejlépe i posezení na zelené terase za zvuků šumění větru. Iluze přímořské dovolené je pak téměř dokonalá! 🙂

Večeře s Foccaciou

Jak na Foccaciu?

Příprava Foccacii není vůbec složitá. Největší práci vám dá vypracování jemného kynutého těsta. Pokud však vlastníte kuchyňský robot nebo domácí pekárnu, během pár minut máte nejtěžší část za sebou! Vzhledem k tomu, že je těsto kynuté, se samozřejmě nevyhneze potřebné časové dotaci, kterou Foccaica potřebuje. Hned po uhnětení těsta je dobré dát mu minimálně 30 minut na teplém místě. Po vypracování finálního tvaru Foccacii jí pak dopřejte dalších 30 minut.

Tvar Foccacii záleží jenom a jenom na vás. Můžete ji rozprostřít dohranata i dokulata, můžete si dokonce vytvořit i malé placičky přesně na jednu porci! Já mám svůj oblíbený pekáček, který mi zajistí můj oblíbený obdélníkový tvar, který po upečení krájím na čtverečky.

Kulatá a hranatá Foccacia

Recept

Ingredience

  • 380 ml teplé vody
  • 1/2 kostky droždí (21 g čerstvého droždí nebo 1 balíček sušeného)
  • 1 lžička medu nebo cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky barevného drceného pepře
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 hrst nakládaných oliv
  • 1 hrst sušených rajčat (můžou být i nakládané)
  • rozmarýn a tymián na posypání
  • cca 5 lžic olivového oleje
  • mouka na podsypání

Postup přípravy receptu

Do teplé vody rozdrobíme droždí, přidáme lžičku medu nebo cukru a lžičku z odměřeného množství mouky. Zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

Mouku prosejeme, smícháme se solí a se dvěma lžičkami bylinek.

Mezitím můžeme nakrájet rajčata a olivy na kousky.

Připravíme si podložku na přípravu těsta, kterou trochu pomoučíme. Zároveň si i připravíme plech nebo formu, do které budeme Focacciu připravovat. Pokud chcete mít Foccaciu vcelku, uvedené množství těsta vám bude stačit na jeden menší plech.

Těsto prohněteme a vyválíme z něj plát silný asi 2 cm. Ten přeneseme na plech (formu) s pečicím papírem. Těsto posypeme rozmarýnem a poklademe rajčaty a olivami podle naší libosti.

Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca dalších 30 minut. Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 220 °C.

A teď přichází ten nejhezčí moment! Do nakynuté Foccaci vytvoříme prsty spoustu děr, které nám vizuálně vytvoří něco jako českou „bublaninu“ 🙂 Celé těsto následně pořádně zalijeme olivovým olejem.

Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 5 minut na vysokou teplotu, následně snížíme na 190 – 200 °C. Pečeme dalších cca 20 minut, dokud nebude těsto zlatavé.

Po upečení můžeme ihned krájet a servírovat!

Zapékací miska s Foccaciou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *