Čokoládový cheesecake

Čokoládový cheesecake

Čokoládová obsese

Pokud patříte mezi „čokomily“ nebo ještě lépe „čokoholiky“, není pro vás lepšího dezertu, než je ten od základu až po polevu napěchovaný čokoládou! A pokud jste zastánci jednoduchých a přitom výborných sladkostí, není lepšího řešení, než rozmazlit se tradičním Čokoládovým cheesecakem!

. . .

Čokoládové osvěžení

Na našem receptu Čokoládového cheesecaku je výborné, že navzdory hříšnému množství čokolády příjemně osvěží. To se nám obzvláště v horkých dnech hodí 🙂 Zároveň však musíme dbát na to, abychom jej stále drželi v lednici, odkud jej vytáhneme bezprostředně před konzumací!

Stejně tak i po jeho vyrobení uděláme nejlépe, když jej na minimálně pár hodin zavřeme do lednice. Ideální je tuhnutí přes noc 🙂

. . .

Můj kousek čokoládového cheesecake
Můj kousek cheesecaku O:-)

Čokoládová terapie

Je obecně známo, že čokoláda obsahuje mnoho a mnoho prospěšných látek. Při její konzumaci se však můžeme setkat i s řadou nebezpečných chemikálií, jako jsou například tzv. akrylamidy, které vznikají při pražení kakaových bobů. Obecně je tedy třeba vždy konzumovat čokoládu z kvalitních bobů a s pečlivě hlídaným výrobním postupem!
Kvalitní čokoláda tedy kromě jejích zaručených antidepresivních účinků obsahuje také velké množství antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Mezi ně patří například železo, hořčík, draslík, zinek a selen.
V praxi to znamená, že čokoláda nám napomáhá snižovat krevní tlak, eliminuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, zlepšuje mozkové funkce, no a v letních měsících nám díky bioaktivním látkám pomáhají hydratovat kůži a chránit ji tak před sluncem!

. . .

Čokoládový cheesecake na zahradě
Cheesecake před servírováním

Čokoládový cheesecake

Náš čokoládový cheesecake je kromě kvalitní čokolády také plný křupavých sušenek, které tvoří jeho základ. V náplni jsem použila oblíbený tvaroh, na který ve spojení s čokoládou nedám dopustit. Vždycky si vybavím příjemně sladkokyselou chuť milovaných dětských Míša řezů 🙂

Co se týče finálního zdobení, někdo dává přednost „prostému“ posypání holandským kakaem. Já však nedám dopustit na finální extra porci ganache z tmavé čokolády a čerstvé smetany. Ta je připravená v podstatě za chviličku a chutná báječně!

Hotový cheesecake musíme samozřejmě pořádně vychladit. A nejlépe je chladit jej postupně po vrstvách. V praxi to tedy znamená, že na upečenou vrstvu sušenek naneseme krém, ten necháme zatuhnout a až následně nanášíme čokoládovou ganache a opět chladíme!

. . .

Řez čokoládovým cheesecakem
Čokoládové vrstvy s kousky čokolády

Recept

Ingredience

Korpus

  • 180 g tmavých kakaových sušenek (nejlépe Zlaté Koka sušenky od Opavie)
  • 80 g másla
  • 1 lžička tuhého másla na vymazání formy

Náplň

  • 150 g hořké čokolády (70 % kakaa)
  • 100 g mléčné čokolády
  • 500 g plnotučného tvarohu (2 vaničky)

Čokoládová ganache

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání (33 %)

Postup přípravy

Před přípravou korpusu vyložíme dno dortové formy pečicím papírem a její strany vymažeme tuhým máslem.

Nejprve se vrhneme na sušenky, které je potřeba rozdrtit hlava nehlava 🙂 Nejlépe je použít pulzovací mixér anebo na to jít rovnou s válečkem. Sušenky tedy přesypeme do pevného sáčku a válečkem na těsto je pořádně rozdrtíme. Koka sušenky jsou křehké, takže jsme do minutky hotoví.

V kastrůlku rozpustíme máslo do tekuté podoby, do něj vsypeme sušenky a vytvoříme tuhou lepivou hmotu. Tu rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy. Celý korpus pořádně přitlačíme polévkovou lžící a vložíme do lednice.

Mezitím si připravíme krémovou náplň. Čokoládu rozlámeme na kostičky a ve vodní lázni ji rozpustíme. Necháme mírně vychladnout, aby nebyla příliš horká. Zároveň si dáme pozor, aby nám úplně neztuhla. Do čokolády postupně vmícháváme tvaroh, aby vznikla jemná hnědá hmota. Díky podílu mléčné čokolády ji už nemusíme přislazovat. Pokud však máme rádi cheesecaky hodně sladké, nic nám nebrání krém dosladit např. klasickým mletým nebo kokosovým cukrem.

Hotovou náplň rovnoměrně navrstvíme na korpus a vložíme zpátky do lednice (dobré je překrýt jej potravinářskou folií). Po cca 2 hodinách bude náplň krásně tuhá a my můžeme přistoupit k finální polevě.

Čokoládu opět rozlámeme na kousky na vložíme do misky. V kastrůlku přivedeme smetanu do bodu varu, následně stáhneme z plamene a vlijeme do misky s čokoládou. Během chviličky se čokoláda začne rozpouštět a to je ten pravý čas vzít metličku a směs vymíchat do hladké tmavé hmoty. Tu potom rovnoměrně nalijeme na ztuhlý krém, aby nám vznikla lesklá souvislá vrstva.

K jejímu zchlazení budeme potřebovat také nějaký ten čas, ideální je koláč nechat v lednici přes noc a i před každým servírováním jej držet v chladnu. V pokojové teplotě vám na stole krásně vydrží, ale pokud jej vystavíte slunečním paprskům, hmota se okamžitě začne bortit. Pokud je však strávníků u stolu více, není nejmenší problém sníst celý cheesecake na posezení!

Dobrou čokoládovou chuť přeje Vaše

Pekařinka

Cheesecake s mátou
Čokoládový cheesecake s mátou
Kousek cheesecaku

3 Replies to “Čokoládový cheesecake

    1. Dobrý den, cheesecake na fotkách je z formy o velikosti 22 cm. Pokud však máte formu menší, koláč nabude krásně do výšky a na chuti se nic nezmění. Hezké pečení!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *