Ananasový Tarte Tatin

Koláč sester Tatinových

„Tarte Tatin“ aneb koláč sester Tatinových je jedním z nejbáječnějších jablečných koláčů vůbec. Jeho kouzlo spočívá v tom, že se peče vzhůru těstem a po vychladnutí se obrací, abychom mohli odkrýt nádhernou mozaiku jablečných plátků obalených v karamelu.

Klasický Tarte Tatin je jako recept dostupný téměř na všech kuchařských portálech jen s drobnými odlišnostmi v ingrediencích na těsto nebo v přípravě karamelizování jablek. U ananasové varianty je smažení v pánvi o trochu delší. Pokud totiž použijeme ananas čerstvý, nakrájený na tlustší plátky, je potřeba dát mu trochu času, aby změkl. Přípravu ovoce můžeme výrazně urychlit, pokud si připravíme kostičky trochu menší. Ani ty však nijak neubírají na kráse lesklé ovocné vrstvy 😉

Exotická verze francouzského koláče

Moje verze Ananasového Tarte Tatinu je kromě obměny v ovoci doplněná ještě o hrst sušeného plátkového kokosu, který se k tropické chuti ananasu krásně hodí a můžeme jím vyplnit a dozdobit mezery mezi ovocem.

Část bílé mouky jsem nahradila trochou té zdravější špaldové, která těstu dodává jemnou oříškově pečenou chuť. Krom jiného také nemusíme mít pocit, že do sebe dostáváme hromadu sladkého karamelu, zasypaného jen bílou moukou 🙂

Těsto je taktéž úplně bez vajíčka, ale kdo by chtěl, může si jej tam přidat, i když rozdíl není kromě barvy znatelný. S těstem, tak jako u většiny francouzských máslových koláčů, se nepracuje úplně nejlíp. Je dobré si jej namíchat pár hodin dopředu a pořádně nechat vychladit v ledničce. K jeho rozválení je dobré použít dva pečící papíry, mezi kterými se nám bude dobře vytvářet kruhový tvar a těsto nemusíme tolik podsypávat.

Dezert jako od cukráře

Po upečení koláče musíme opět chvilku počkat, aby vrstva ovoce s karamelem vespod pořádně ztuhla a koláč tak držel pěkný tvar.

Dezert je hodně sladký, takže je dobré podávat jej s velkou lžící crème fraîche nebo alespoň s kopečkem zakysané smetany smíchané s troškou vanilkového cukru, ale tak, aby převažovala její kyselost.

Koláč se hodí na všechny příležitosti i jako nedělní zákusek ke kávě. A pokud se nesní hned, v lednici vydrží i tři dny.

Recept

IngrediNce

Náplň

  • 1 čerstvý ananas, oloupaný a nakrájený na kolečka/kostičky
  • 110 g másla (opravdu másla)
  • 100 g krystalového cukru
  • hrst sušeného plátkového kokosu (může i nemusí být)
Těsto
  • 90 g másla nebo Hery
  • 80 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce vlažné vody
  • špetka soli
  • crème fraîche nebo zakysaná smetana s trochou vanilkového cukru

Postup přípravy

Těsto je opět dobré si připravit den předem nebo alespoň tak, aby mělo čas odpočinout si nějakou tu hodinku v lednici.

Mouku promícháme se solí i s cukrem a vysypeme na vál, kde jej společně s máslem spojíme do konzistence podobné drobence. Následně přidáme 3 lžíce vlažné vody, aby se jeho konzistence změnila na „těsto“. Z něj si vytvoříme pokud možno kulatý bochánek, který zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do ledničky.

Po uležení, v čase, kdy se rozhodneme koláč připravit, vytáhneme těsto z lednice a mezi dvěma plátky pečicího papíru vytvarujeme na kolo cca o centimetr větší, než je průměr formy. Opět vložíme na chvíli do lednice.

Pravý Tarte Tatin by se měl péci v nepřilnavé pánvi s ohnivzdorným držadlem, ale z vlastní zkušenosti vím, že málokdo ji doma vlastní, takže si postup rovnou rozdělíme do dvou fází.

Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečícím papírem tak, aby trochu přesahoval její okraje.

Na rozpálené pánvi necháme rozpustit máslo a přidáme celé množství cukru. Jakmile pomalinku začne karamelizovat, vsypeme ananas a pořádně promícháme, aby se rozpuštěný cukr s máslem nalepil na všechny jeho strany. Tuto bublající směs vaříme na mírném plameni 15 až 20 minut podle velikosti nakrájených kousků. Ovoce by mělo mít krásnou zlatavou barvu od karamelu a mělo by být příjemně měkké, protože v troubě už se příliš nedopeče.

Jakmile máme ananas hotový, roztopíme troubu na 180° C.

Do formy, vyložené pečicím papírem naskládáme ovoce tak, aby bylo dno souměrně pokryté, a pokud máme, mezery mezi ovocem můžeme vyplnit plátkovým kokosem. Na závěr ananas polijeme zbylým karamelem z pánve tak, aby vznikla rovnoměrná vrstva.

Těsto vyjmeme z lednice, odlepíme jednu vrstvu pečicího papíru, překlopíme na formu s ovocem a sloupneme i druhý pečící papír. Okraje těsta pak mírně zastrčíme dovnitř. Před pečením je ještě dobré jej hodně propíchat vidličkou, protože jinak by nám v některých místech mohlo trochu naběhnout a koláč by byl nakřivo.

V troubě pečeme 20 minut až půl hodiny dorůžova.

Po úplném vychlazení koláč překlopíme na talíř a opatrně sloupneme pečící papír. Podáváme s porcí smetanového krému.

Příjemné mlsání Vám přeje Vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *