Konečně dobrý banánový chlebíček

Banánová dobrota

Nevím, jak u vás, ale nám doma po svátcích tradičně zůstává obrovské množství nespotřebovaného ovoce. K tomu nějaký ten zbytek oříšků a rozlámaná čokoláda. Letos jsem se nemohla domluvit obzvláště s trsy banánů, které po převozu jako výslužka od babiček začaly nekontrolovatelně hnědnout. I když na ně pohled nebyl zrovna optimistický, už z dřívějška vím, že přichází ten nejlepší moment na upečení báječného Banánového chlebíčku.

. . .

Chlebíčkové hokusy pokusy

Bohužel moje předešlé pokusy o tento chlebíček nedopadaly moc valně. Většinou byl chuťově výborný, ale konzistenčně sražený a vypadal nedopečeně. Je to kvůli velkému množství banánů, které dezert potřebuje, aby byl chuťově výrazný. Pokud se banány uberou, chlebík sice hezky naskočí, ale chuťově se z něho stává jen obyčejná buchta, kterou akorát tak namazat marmeládou a zbodnout ke kafi. Dlouho jsem nechápala, jak snídaně, která v kavárně skvěle započne váš den, se doma mění na scvrklou noční můru.

V rámci novoročního předsevzetí jsem se však rozhodla s touhle neodpustitelnou mizérií něco udělat, a tak jsem tradičně začala brousit po receptech zahraničních, zvláště těch amerických, odkud pravý „Banana bread“ pochází. Nakonec vznikla jakási kompilace zrevidovaná podle mých nejlepších pekařských dovedností, a myslím, že snaha je u konce a pekařská kniha má další kvalitní recept.

. . .

Konečně dobrý banánový chlebíček

„Konečně dobrý banánový chlebíček“ je měkký, nadýchaný a zastupuje chuť banánů v plném rozsahu. Letošní zbrusu nový model jsem doplnila bohatým množstvím skořice a kousky hořké čokolády, která, nasekaná na kousky, křupla přesně v místech, kde měla 😉 Četla jsem také o variantě s pekanovými ořechy nebo vlašáky a zněla moc dobře.

. . .

Jednoduché pečení

Banánový chlebíček je poměrně rychlý a dá se péct v jakékoli formě i třeba jako malé muffinky. Já ten svůj dala do formy na chleba z domácí pekárny a povedl se hezky. Pekla jsem ho ovšem v troubě, protože v rámci dřívějších pokusů pečení v pekárně se vždycky nafoukl, ale po vytažení spadl snad o polovinu.

Takže sečteno a podtrženo: jsem přesvědčená, že když se budeme společně držet jak ingrediencí, tak i přesného postupu, dokonalá snídaně v prostředí domova se povede levou zadní.

. . .

Recept

Ingredience

  • 4 zralé banány
  • 125 g hladké pšeničné mouky
  • 125 g hladké špaldové mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžičky jedlé sody (ne méně!)
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 120 g másla nebo Hery pokojové teploty (já s klidným svědomím použila Heru)
  • 120 g cukru krystal
  • 2 vajíčka
  • 70 g bílého jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nejlépe Bourbon vanila Madagaskar jako na Créme brulée)
  • 50 g hořké čokolády (nebo třeba oříšků, semínek apod.)

Postup přípravy

Postup přípravy je docela rychlý, takže si rovnou můžeme předehřát troubu na klasických 180° C.

Čtyři zralé banány oloupeme a pořádně rozmačkáme. Můžeme použít i mixér, ale myslím, že bohatě postačí talíř a vidlička. Odstavíme stranou.

Na prkýnku nakrájíme čokoládu nebo oříšky na trochu větší kousky, aby byly v chlebíčku hezky rozpoznatelné.

Do mísy prosejeme oba druhy mouky a promícháme se solí, jedlou sodou a skořicí.

V další míse vyšleháme máslo s cukrem. Nejlépe je použít ruční mixér a dát si trochu na čas, dokud máslo nebo Hera pěkně nezbělá a nenabude krémové konzistence. Klidně zařadíme na vyšší rychlost. Přidáme vajíčka pokojové teploty a dál mixujeme, až nám vznikne lehké napěněné těsto.

Následně snížíme mixér na co nejnižší výkon a pomalu přidáváme jogurt a banány společně s vanilkovým extraktem a po vmíchání můžeme pomalu přidávat i mouku. Není již potřeba nějak výrazně přešlehávat, stačí, aby se ingredience propojily.

Když je těsto hotové, ručně vmícháme čokoládu nebo oříšky a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Já použila teflonovou, takže jsem měla o starost méně 🙂

Chlebíček pečeme asi hodinku na 180 °C na klasický horní a spodní ohřev, těsto by mělo díky sodě vyskočit a může se stát, že veprostřed i trochu popraská, což vypadá samozřejmě moc hezky. Po vyklopení z formy a řádném vychladnutí nakrájíme na tlustší plátky a můžeme trochu pocukrovat nebo zalít datlovým sirupem, čerstvý tak chutná nejlépe.

Pokud nám chlebíček vydrží do druhého až třetího dne nic nezkazíme ani dobrou domácí marmeládou od babičky.

Dobrou chuť vám přeje Vaše

Pekařinka

12 Replies to “Konečně dobrý banánový chlebíček

  1. Opravdu je skvělý, také jsem jich už pár vyzkoušela, nechutná ly mi a tento je vynikající. Děkuji za recept a novou dobrotu, kterou brzy zopakuji 😊👍. Simona

    1. To jsem moc ráda! 🙂 Děkuji za vyzkoušení a přeji, ať se vám dál daří v pečení! 🙂

    1. To je skvělé! 🙂 Ani u nás se banánový chlebíček neomrzí 🙂 Ať se daří v pečení!

  2. Pekla jsem v tom, co bylo doma – v kolacove forme a pridala jsem rozinky nalozene v rumu a byl vynikajici :))

  3. Dobrý den,
    Příprava mi trvala o něco déle, taky to mísení v x nádobách ….ale co mi v receptu chybí zcela je způsob a teplota pečení.
    Jinak těsto vypadá krásně a super vybíhá, moc se těším, že konečně nebude tuhý!!!! Nakonec jsem nenašla vhodnou nádobu, tak ho peču jako Muffiny, uvidíme jak to vyjde. Děkuji za krásný recept!

    1. Dobrý den, pečení bylo v receptu uvedeno na začátku, ale pro lepší orientaci jsem jej doplnila i na konec 🙂 Doufám, že se chlebík daří!

  4. Absolutně dokonalý 🙂 Jemný, nadýchaný, nikdy jsem nejedla lepší. Moc děkujeme za top recept 🙂

  5. Skvělý recept, děkuju! Riskla jsem to a upekla v pekárně na chleba a byl fakt výborný a téměř bez práce. Přidala sem kromě čokolády ještě hrst nasekaných ořechů, příště jich dám ještě víc. A pro ty, kteří by to chtěli zkusit v pekárně, tak je jen třeba rozpustit máslo, pak klasika nejdřív tekuté, pak sypké ingredience a čokoládu s oříšky přidat až v průběhu míchání. Pekla jsem na program SWEET, vel. 750 g a tmavá kůrka (celkem 2:50). Po dopečení sem ho tam ještě tak půl hodiny nechala dojít. 🙂

    1. Moc děkuji za komentář a skvělé připomínky 🙂 Příště určitě také zkusím Vaši verzi!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *