Zamilované makronky s mrazem sušeným ovocem

Neplánovaný příspěvek

Jelikož právě nastává období zimně-jarních nachlazení a s ním spojené celodenní utírání soplíků, vaření čajů a podobně, ani v nejmenším mě nenapadlo, že budu schopná před valentýnem sestrojit ještě jeden romantický dezert! Hvězdy mi ale přály, a tak na poslední chvíli vznikly Zamilované makronky s mrazem sušeným ovocem.

Největší inspirací, samozřejmě kromě svátku sv. Valentýna a růžových výzdob všude kolem mě, byly keře zamrzlých bobulí před našim domem. Při pohledu na ně jsem pravidelně dostávala obrovskou chuť na křupavé šťavnaté plody lesních jahod a borůvek!

. . .

Zamilované servírování
Dezert plný lásky

Inspirativní Versailles

Do Makronek jsem se zamilovala samozřejmě v Paříži a hlavně ve Versailles. Pokud se totiž vyhnete běsnícím davům u zámku a vypravíte se do malého městečka, narazíte na neuvěřitelné množství útulných kaváren a cukráren se spoustou mistrovských sladkostí – makronky nevyjímaje! V letních měsících na ně můžete narazit i na voňavých trzích s domácími produkty a neuvěřitelnou spoustou čerstvých květin!

Výloha francouzského obchodu
Pravé francouzské makronky

. . .

Makronky, jaké svět neviděl!

Pokud máte za sebou již pár zkušeností s pečením makronek, určitě víte, že makronky můžete přizpůsobit všem možným chutím a barvám, jaké vás zrovna napadnou! Z mých nejoblíbenějších musím zmínit samozřejmě čokoládové… no a moje poslední svatební pečení zahrnovalo i makronky levandulové, které mi sice kvůli časovému shonu trochu rozpraskaly, ale chutnaly božsky!

Levandulové makronky
Levandulové makronky

Ve většině receptů se mění pouze barva a chuť krému. Základní recept na makronkový bílek zůstává z hlediska surovin stejný, protože tyto malé „korpusy“ jsou z hlediska chování velice xenofobní a každá menší úprava gramáže nebo složení těsta může být velkým oříškem! Samozřejmě, že do těsta můžete přidat i něco nového příjemně dochucujícího (např. kakao nebo kokos), recept si však musíte hodně dobře propočítat!

. . .

Vyražte na nákup!

Je pravda, že Makronky jsou bez pochyby dezertem speciálním. Kromě netradičních surovin byste měli být vybavení i speciální podložkou, aby makronky vypadaly přesně tak, jak vypadat mají – stejně precizně jako od mistrů francouzské kuchyně!

Já sama jsem do nedávna speciální podložku na makronky neměla a svět se vůbec nezbláznil, pouze jsem se musela uchýlit k výrobě podložky vlastní a s tím spojené i větší opatrnosti s pečením.

Froma na makronky ze silikonu má totiž úžasnou schopnost vytvarovat vám jednu makronku jako druhou a hlavně udržet jejich krásně kulatý tvar! Takže pokud se k pečení makronek alespoň párkrát za rok uchýlíte, určitě bych doporučila si ji do kuchyně pořídit! 😉

Pokud formu nevlastníte, stačí rozprostřít pečicí papír a tužkou předkreslit kroužky ve velikosti kýžených makronek (3 – 4 cm v průměru). Při nanášení makronkové hmoty však musíte být opatrní, aby se vám makronka neroztekla. Pracovat můžete buď s cukrářským sáčkem anebo hmotu prostě nanášíte a tvarujete lžičkou.

Detail makronky
Růžová makronka

. . .

Jak na ty zamilované?

Mám ráda spojení bílé čokolády a kyselého ovoce. Taky samozřejmě růžovou barvu, které podtrhuje celkovou sladkost a křehkost dezertu. Proto jsem se rozhodla použít moje oblíbené mrazem sušené ovoce které v kombinaci s bílou čokoládou tvoří chuťový základ náplně. Makronkový bílek je tvořen čistě ze základního těsta, protože jsem se rozhodla při prvním sdílení receptu na foodblogu zprostředkovat klasiku 🙂

Lyofilizované jahody
Lyofilizované jahody

. . .

Pár rad od mistra cukráře a z vlastního poučení

  1. S bílky vždy pracujte v pokojové teplotě, takže je dobré nechat si vajíčka trochu odstát, než se do makronek pustíte.
  2. Mandlovou mouku s moučkovým cukrem dobře promíchejte a prosejte přes jemné síto, aby byly makronky co nejhladší a nejlehčí.
  3. Po nanesení bílku na plech nechte makronky dostatečně dlouho odpočinout, aby vrchní vrstva pořádně zaschla. Poznáte to tak, že se těsto při dotyku nelepí. Tento proces trvá minimálně půl hodiny, většinou však déle. Pokud makronky nenecháte dostatečně zaschnout, při pečení v troubě vám jejich povrch popraská a těsto vyběhne nerovnoměrně nahoru 🙁
  4. Krém na makronky dejte před plněním vždy alespoň na chvíli do lednice, aby jeho konzistence byla spíše tužší. Je pravda, že se s tuhým krémem pracuje hůř, při povoleném krému nám však slepené makronky nedrží tvar a „ujíždí“.
  5. Makronky pečte ve vyhřáté troubě na max. 150 °C, určitě ne více! Zvláště ze začátku teplotu hlídejte, aby vám sníh při teplotním šoku nepopraskal.
  6. Jedním z hlavních atributů markonek je jejich rozmanitá barevnost, Ta se většinou dosahuje potravinářským barvivem. Vždy ale používejte barvivo gelové, protože práškové se vám v bílku nemusí dovře rozpustit a bude dělat nepříjemné tečkování.

. . .

Makronky v dárkové krabičce
Makronky v dárkové krabičce
Čtyři makronky
Makronky připravené k expedici 😉

Recept

na cca 45 makronek

Ingredience

Makronky

  • 95 g bílku (cca 3 bílky)
  • 110 g mandlové mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g krystalového cukru
  • červené gelové potravinářské barvivo

Náplň

  • 100 g bílé čokolády
  • 1 kelímek mascarpone
  • 2 lžíce červené marmelády (jahoda nebo rybíz)
  • 100 g lyofilizovaných jahod (nejraději používám Mixit 🙂 )

Postup přípravy receptu

Mandlovou mouku dobře promícháme s moučkovým cukrem a prosejeme přes síto.

Vaječné bílky začneme šlehat ručním mixérem na nejnižší rychlost. Jakmile se začnou tvořit bublinky, přidáme krystalový cukr. Sníh ušleháme do téměř tuhé podoby (neměl by ještě tvořit špičky) a těsně před koncem šlehání přidáme i potravinářské barvivo.

Do sněhu opatrně vmícháváme prosátou mouku, aby nám vznikla mírně tekutá co nejjemnější hmota.

Na makronkovou formu nebo na pečicí papír s vyznačenými kolečky nanášíme zdobicím sáčkem makronková kolečka. Určitě nebudou tak vysoká jako u pusinek, ale rozhodně jim mírnou výšku dejte, aby vám nevznikly vysušené placky.

Po vytvoření všech makronek s plechem trochu zahýbejte nebo i mírně klepněte. Je potřeba, aby se z těsta uvolnil přebytečný vzduch.

Plech necháme odpočívat při pokojové teplotě až do doby, kdy bude povrch makronek zcela zakulacený a jeho povrch se při doteku nebude lepit na prsty.

V mezidobí odpočinku makronek se můžeme věnovat přípravě krému.

Lyofilizované jahody nadrtíme na malé kousky. Můžeme je i rozmixovat. Bílou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Jakmile je tekutá, přidáme drcené ovoce, marmeládu a pořádně promícháme. Na závěr vmícháme mascarpone, aby se vytvořil jemný, ale tuhý krém. Ten dáme ještě na chvíli zatuhnout do lednice a vraťme se zpátky k plechu s makronkami!

Jakmile splňují všechny podmínky k pečení, můžeme rozehřívat troubu na 150 °C.

V mojí troubě jsou makronky hotové přesně za 11 minut. Obecně se ale doba pečení pohybuje mezi 10 a 12 minutami. Nejlépe je se orientovat podle vlastního uvážení. Každá makronka by měla mít naběhlou „nožičku“ (takový ten malý bublinkový pás vespod), povrch by měl být matný a vnitřek propečený.

Makronky nechejte zcela vychladnout a teprve potom odlepujte do plechu. Při manipulaci za horka by se vám mohly rozlomit nebo hodně klesnout.

Jakmile máme splněno, můžeme začít plnit.

Krém přeneseme do zdobicího sáčku a v pravidelných kroužcích nanášíme na spodní vrstvu makronky, tou „hezčí“ stranou potom můžeme přiklopit 🙂

Makronky uchováváme v lednici, aby si zachovaly původní tvar a aby nám také déle vydržely, obecně se ale doporučuje sníst je během pár dnů. Mně osobně nejvíce chutnají druhý den se šálkem poctivého latté O:-)

Makronky jako dárek
Zamilované makronky

Bon Apetit přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *