Perníkový dort s perníky a povidlem

Perníkový dort s povidly a perníčky
Spread the love

1. adventní neděle

Je tu první adventní neděle a s ní i začátek svátečního času. Po uspěchaném a prapodivném roce se konečně doba začíná ustalovat a všichni se těšíme na velký světlý bod, kterým jsou Vánoce. Ačkoli i ty budou rozhodně probíhat jinak, než jsme byli zvyklý doposud, kouzlo vánočních svátků nás dozajista nemine. A tak tu máme malý dortík na oslavu nadcházejících časů – Perníkový dort s perníkem a povidlem.

1. adventní neděle

. . .

Chuť perníku a povidel

Perník a povidla k sobě prostě patří. O tom žádná. Všichni známe oblíbené perníčky, lehce promazané vrstvou povidel nebo švestkové marmelády a zabalené v lahodné čokoládě. Současné děti je mlsávají stejně jako my kdysi 🙂

My jsme se tyto báječné chutě snažili propojit v maximální možné míře vytvořením lehkého perníkového dortíku pokrytého krémovým mascarpone!

Dort seshora

. . .

Adventní návštěva

I když jsou hygienická opatření stále striktní, každý z nás potřebuje alespoň nějaký lidský kontakt. A tak i Pekařinka si ve vší bezpečnosti užila další z milých návštěv, která obohatila její milovanou kuchyni a naplnila talíře i srdce blahem! Protože to je to, oč v adventním i svátečním čase běží. 🙂

Předvánoční pečení

. . .

Perník na plech a do dortu

Těsto na perníkový dortík není nic jiného než obyčejný “perník na plech”, který na Pekařince samozřejmě také najdete pod názvem Lamí perník. Jeho gramáž je však pro malý dort trochu upravená, abychom se nemuseli pachtit s obrovským kolem od vozu! 🙂

Perníčky, které jsem použila na ozdobu, jsou z části perníkových zásob na nadcházejícího Mikuláše, který už také ťuká na dveře 😉 Jejich design jsem samozřejmě přizpůsobila dortovému konceptu. Recept na ně používám již léta stejný pod názvem Medové perníky. Jako zdobení jsem však použila mírně zatuhlý cukrový rozvar, který po zaschnutí vytvoří motivy zamrzlého okna. Jako z pohádky!

Perníkový korpus

. . .

Voňavá povidla

Již o loňském adventu jsme odkryli báječnou chuť povidel, doplněných o špetku badyánu a skořice. Jejich plná a sladká chuť tak dostane pikantní nádech hřejivých tónů, které v zimním období potěší každého. Minulý rok jsme si ji dopřáli v křehkém Vánočním lineckém koláči. Z formy zmizel ještě dříve, než jsem stihla zapálit svíčku na adventním věnci! 🙂

Perníkové zdobení

. . .

Recept

Ingredience

Perníkový korpus

  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky
  • 1/3 sáčku prášku do pečiva (nebo 1 malá lžička jedlé sody)
  • 1/8 lžičky soli
  • 3/4 lžíce holandského kakaa
  • 3/4 lžíce koření do perníku
  • trocha citronové kůry
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce rumu (může a nemusí být)

Dortový krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce bílého rumu

Náplň

  • 6 lžic povidel
  • 1/4 lžičky perníkového koření

Zdobení

  • medové perníky
  • cukrový rozvar
  • sníh z bílků

Postup přípravy

Perníkový korpus

Troubu roztopíme na 180 °C .

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a okraje vymažeme trochou másla.

Ve velké míse smícháme všechny sypké suroviny kromě cukru. Přidáme i citronovou kůru.

Ve druhé míse metličkou vyšleháme vajíčka s cukrem do hladké pěny, následně přidáme i olej, mléko a rum.

Postupně přisypáváme sypkou směs, dokud se nám nevytvoří hladké těsto bez hrudek. To následně vylijeme do formy a co nejrovnoměrněji rozprostřeme.

Perník dáme péct do trouby na cca 30 minut. Ke konci pečení můžeme těsto zkontrolovat dřevěnou špejlí, zda je dostatečně upečené.

Perník necháme vychladit a poté se pustíme do přípravy krému.

Dortový krém

Ve velké míse vyšleháme elektrickým mixérem metličkami všechny přísady krému ho hladké pevné hmoty. Na mírný výkon to znamená cca minutu. Musíme si dát pozor, aby se nám mléčné výrobky nepřešlehaly!

Krém před zdobením vložíme ještě chvíli do lednice.

Náplň

Povidla smícháme v malé misce s perníkovým kořením. Pokud máme rádi, můžeme přidat i kapičku rumu.

Zdobení

Perníkový korpus můžeme seshora seříznout nebo jej nechat “na kopeček” tak, jak jsme se rozhodly i my.

Těsto dvakrát prořízneme, aby vytvořilo celkem tři vrsty. každou vrstvu namažeme povidlovou náplní, mléčným krémem a přiklopíme.

Nakonec ozdobíme vánočními perníčky a můžeme dozdobit i moučkovým cukrem, abychom dosáhli efektu “zasněžení” v plné kráse.

Pro dobrou stabilitu se nebojte za perníčky použít párátko jako podpěru. Při servírování jej samozřejmě vyjměte 🙂

Dortík uchováváme v lednici, aby krém zůstal tuhý. Výborné je servírovat jej až druhý den, kdy se vrstvy krásně propojí.

Krásnou adventní neděli přeje vaše

Pekařinka

Zasněžená nádhera
Dort s perníčky
Krásný adventní čas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *