Opilí čerti

Opilí čerti

Vůně dětství

Dezert Opilí čerti jsou mojí vzpomínkou na dětství, kdy naši malou vesnici obcházely velké i malé tlupy čertů a Mikulášů. Zřídkakdy minuly náš dům. A pro ty všechny moje milovaná maminka připravovala pohoštění a nějakou tu sladkou odměnu. Cukrátka a samozřejmě minci pro nejmenší čertíky, no a tradiční chlebíčky a kořalku pro statné Mikuláše 🙂 Mezi tím vším jako největší pochoutka stála na malém stolečku slavnostní mísa Opilých čertů, které svou lahodnou čokoládovo – rumovou vůní vítaly všechny příchozívší.

Čokoláda rum a kokos

. . .

Čokoláda, rum a kokos!

Opilí čerti nejsou nic jiného, než klasické (ale samozřejmě báječně vychucené) řezy na plech, které se po vychladnutí namáčí do čokoládové polevy s rumem a bohatě zasypávají sušeným kokosem. Je to přesně ta chuť, kterou po příchodu domů ocení každý člověk, čert i Mikuláš 🙂

Mikulášský dezert

. . .

Rychlé pečení

Opilé čerty zvládnete upéct a obalit i po příchodu z práce tak, abyste jimi stihli pohostit večerní mikulášskou návštěvu. Určitě si je ale můžete připravit dopředu, aby korpus pěkně nasákl polevou, která jej báječně zvláční 🙂

Množství dezertu je odměřeno na jeden velký plech, aby si každá návštěva přišla na své! 🙂

Pokud vám kokos přemírou polevy trochu ztmavne, neváhejte jej před servírováním znovu posypat další vrstvou kokosu!

Dezert je opravdu velmi jednoduchý, tak se nebudeme zdržovat a hurá do pečení!

Opilí čerti s rumem a kokosem

. . .

Recept

na jeden plech

Ingredience

Korpus

  • 500 hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • malá špetka soli
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 150 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
  • 300 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového aroma

Poleva

  • 125 g másla
  • 4 lžíce moučkového cukru (příp. více)
  • 50 g holandského kakaa
  • trocha vanilkové pasty
  • 4 lžíce rumu
  • 4 hrsti strouhaného kokosu

Postup přípravy

Korpus

Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.

Mouku promícháme s kypřícím práškem a s trochou soli.

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a prozatím necháme stranou.

Ve velké míse smícháme všechny mokré suroviny spolu s cukrem a zbylými žloutky. Přidáme sypkou směs a vytvoříme hladké těsto. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Naneseme rovnoměrně na plech a necháme péct cca 20 – 25 minut, dokud se na povrchu neobjeví světle hnědé skvrny a těsto nezačne vanilkově vonět.

Necháme vychladit do pokojové teploty a následně nakrájíme na stejnoměrné krychle nebo obdélníčky. Boky korpusu můžeme ještě před porcováním úplně odříznout, aby nebyly tvary deformované.

Poleva

V malém kastrůlku rozpustíme máslo do tekuté podoby. Ještě za horka přidáme cukr, aby se rozpustil. Necháme chvilku zchladnout a poté vmícháme kakao, vanilku a rum, aby vznikla poleva, ve které se nám budou kostky dobře namáčet. Pokud se nám poleva bude zdát hodně řídká, stačí ji ještě nechat chvíli vychladit, aby máslo trochu zatuhlo.

Strouhaný kokos si připravíme do hlubokého talíře, kde budeme každou kostku ihned po namočení do polevy bohatě zasypávat.

Opilé čerty necháme okapat na mřížce a můžeme servírovat!

Nejlepší jsou samozřejmě se šálkem kávy nebo šťopičkou dobrého rumu! 😉

Krásného Mikuláše vám přeje vaše rohatá

Pekařinka

Opilí čerti
Sladký a veselý Mikuláš!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *