Vánoční štola

Vánoční štola

Starý nový vánoční zvyk

Vánoční štola se u nás na štědrovečerní tabuli nikdy nenacházela. Její báječné kouzlo jsem totiž objevila až v poslední době! Místo ní jsem se dříve věnovala tradičním kynutým vánočkám a tuto německou verzi sváteční pochoutky jsem bohužel odsouvala do pozadí. Tento rok se však stal zlomovým pro mě i pro moji kuchyni, protože po ochutnání vánoční štoly jsem se skálopevně rozhodla zařadit novou skvělou dobrotu na náš vánoční stůl! 🙂

. . .

Ta pravá Drážďanská

Vánočních štol je nepřeberné množství. Kynuté, tvarohové, s marcipánem, s ořechy i rozinkami. A i když se všechny pyšní tím, že jen ta jejich je pravá „Drážďanská“, každý pekař či cukrář má svůj recept jiný 🙂

K tomuto zjištění jsem přišla po nastudování mnoha verzí receptů v angličtině i němčině (!!) 🙂

Na opravdovou Drážďanskou štolu si však musíte zajet přímo do Drážďan, protože ta jediná smí nést svůj honosný název! 🙂

Já jsem se rozhodla pro letošní rok zpracovat základní kynutou štolu bez tvarohu i marcipánu. I když už jsem samozřejmě vyzkoušela téměř všechny (bez toho by to nešlo!) 🙂

Takže se můžeme těšit na vláčné máslové těsto se spoustou mandlí a ovoce v rumu!

Drážďanská štola
Vláčná konzistence ihned po upečení

. . .

Nepřejícná historie Štoly

Štolu, coby vánoční pečivo, známe poprvé z roku 1329. Tehdy prý byla připravena jako dárek pro Jindřicha I., biskupa v Namburgu nad Sálou. V samotných Drážďanech se pak objevila až v roce 1474, kdy byla připravena k účtě křesťanské nemocnice sv. Bartoloměje jako tzv. Kristův chléb (Christbrod). Byla však pečena zásadně jako církevní postní jídlo pouze z mouky, kvasnic a vody. Místo másla a mléka se používal řídký olej. Není divu, že s ní tamější lidé nebyli spokojeni, a tak se iniciativy ujal saský kurfiřt vévoda Albrecht III. a požádal papeže Inocence VII. o povolení používat k její výrobě mléčné produkty. Papež jeho žádosti v roce 1491 vyhověl vydáním tzv. Listu o másle s podmínkou zvýšení poplatků pro drážďanské pekaře, ze kterých se hradila výstavba chrámů. Od té doby štola nabyla své typické sladce máslové chuti.

Tradice pečení vánoční štoly se postupně rozrůstala i s mírnou obměnou základního receptu po celém Německu a dále do Evropy a celého světa.

Dnes jsou vánoční štoly velice oblíbené i třeba v Americe nebo v Austrálii 😉

Těsto na vánoční štolu
Těsto plné másla a sušeného ovoce

. . .

Voňavá rada na závěr

Ať už pečete štolu takovou či makovou, vždy do ní přidejte sušené ovoce. To nejlépe nechte minimálně den odpočívat v rumu s trochou skořice a vanilky. Ovoce se krásně nasákne, zvětší svůj objem a hlavně neuvěřitelně nádherně voní! 🙂 Já používám klasické rozinky, brusinky, kandovanou citrusovou kůru… a moc mě baví přidávat i jiné druhy ovoce, jako jsou například sušené švestky nebo fíky! Prostě všechno, co mi chutná 🙂

Sušené ovoce v rumu
Ovoce v rumu

Štola je výborná hned po upečení, ale tu pravou – tuhé konzistence – byste měli na 3 týdny nechat uležet tak, abyste ji rozbalili a nakrájeli až na Štědrý den! Pojďte to zkusit! 🙂

Recept uvádím na dvě střední štoly, já při focení pekla jednu střední a dvě menší jako jedlé dárky 🙂

Pocukrovaná štola

. . .

Recept

na dvě střední štoly (jeden plech)

Ingredience

Ovoce v rumu (den předem)

  • 150 g směsi sušeného a kandovaného ovoce
  • cca 1 a 1/2 dcl rumu
  • trocha skořice
  • trocha vanilky nebo vanilkového aroma

Těsto na štolu

  • 200 – 220 ml plnotučného mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • lžička cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • trocha citronové kůry
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 žloutky
  • 150 g měkkého másla
  • 100 g drcených mandlí

Zdobení štoly

  • 20 g rozpuštěného másla na potření
  • 4 lžíce moučkového cukru na posypání

Postup přípravy receptu

Ovoce v rumu

Veškeré ovoce nasypeme do uzavíratelné nádoby, zalijeme až po okraj rumem, přidáme skořici a vanilku. Důkladně uzavřeme, můžeme i protřepat, aby se ingredience dobře propojily, a schováme do chladu minimálně přes noc.

Těsto na štolu

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek.

Mezitím si ve velké míse promícháme mouku, sůl, skořici, citronovou kůru a cukr, abychom propojily všechny sypké složky těsta.

Následně přidáme dva žloutky a vlijeme i kvásek s mlékem. Párkrát promíchneme, aby se ingredience spojily. Nakonec přidáme i máslo, drcené mandle a ovoce v rumu.

Vymícháme hladké těsto. Pokud pracujeme v kuchyňském robotu, je dobré začít na mírných otáčkách cca 10 minut a následně výkon zvýšit na otáčky rychlejší, dokud se nebude těsto odlepovat od mísy a jeho povrch nebude hladký.

Necháme kynout pod utěrkou na teplém místě cca 45 minut až hodinu.

Po vykynutí těsto přeneseme na podložku, kde budeme zpracovávat výsledný tvar štoly.

Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a každou ještě párkrát prohněteme. Nemusíme podsypávat moukou, s těstem se pracuje dobře.

Z bochníčku těsta rozválíme obdélník, který postupně přeložíme. Nejdříve srolujeme jednu stranu cca do polovinu obdélníku. Následně přes ni přeložíme stranu druhou.

Takto připravenou štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Stejně vypracujeme i štolu druhou a vše necháme kynout další cca půl hodinu na teplém místě.

Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 200 °C.

Štoly vložíme do trouby, kde je pečeme asi deset minut, následně teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme do úplného propečení. Tím, že jsou štoly dvě, nejsou tolik vysoké a jejich horní strana se běžně nepřipaluje. Pokud by se připalovala, postačí je přikrýt alobalem.

Zdobení štoly

Ihned po vytažení z trouby štoly potíráme ze všech stran rozpuštěným máslem a přes sítko zasypáváme moučkovým cukrem.

Pokud máme rádi štoly měkké, můžeme je sníst ihned po vychladnutí. Pokud však chceme tu „pravou drážďanskou“ tužší konzistenci, pečivo zabalíme do pečicího papíru, převážeme provázkem a necháme cca 3 týdny na chladném místě uležet.

Domácí štola
Vánoční štola

Guten Appetit vám přeje

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *