Nadýchaný mazanec

Velikonoční mazanec

To nejlepší z Velikonoc

Velikonoce bez mazance si prostě nedokážu představit. Ve skutečnosti máslovou pochoutku děláme daleko častěji, než jen na velikonoční svátky. Pro moji rodinu mazanec představuje víkendovou snídani, svačinku do práce i odpolední mlsání ke kafi. Hlavní místo však Nadýchaný mazanec zaujímá na sváteční tabuli při oslavách jara! 🙂

. . .

Mazanec jako obláček!

Nadýchaný mazanec nenese svůj název jen pro srandu velikonočním králíčkům. Jeho těsto je totiž tak měkoučké a lehké, že jej ani jinak pojmenovat nemůžete 🙂 Na internetových diskuzích jsem často nacházela názory, že mazanec by měl být trochu tužší, aby šel dobře namazat máslem a (hlavně!!) aby nesl záruku poctivosti a netvářil se jako nafouknutý balon plný chemikálií. Já si to však nemyslím. O poctivosti našeho mazance jsem skálopevně přesvědčená 🙂 A co se týče lehké střídky – ráda si ji mažu vším, co mám ráda a co má zrovna po ruce!

Už jste někdy zkoušeli mazanec s Nutellou? Pohádka!

Nadýchaný mazanec
Velikonoční tabule

. . .

Máslové těsto

Co se týče těsta, Nadýchaný mazanec vám určitě připomene recept na Mazaný věnec z minulých let. V podstatě se jedná o těsto velice podobné. S tím rozdílem, že nyní tvoříme mazanec klasického tvaru a také nepřidáváme rozinky. Rozhodně stejné zůstává bohaté zasypání mandlemi, které k mazanci rozhodně patří!!

. . .

Sladká historie

Zmínky o velikonočním mazanci se v českých zemích objevují již v 15. století. Tehdy byl označován jako sladký chléb především pro velikonoční hosty a koledníky. Cukr byl v té době velice drahý, a tak tehdejší hospodyňky těsto „tunily“ především vysokoprocentní smetanou, někdy trochou medu. Ke sladké chuti přispívala sváteční bílá mouka a sladké koření (především hřebíček). Známy jsou také mazance s tvarohem, které u nás přetrvávají dodnes.

Tvar mazance býval takový, jaký jej známe dnes. Lišil se pouze ve velikosti podle zámožnosti rodiny a dostupnosti surovin. Často také hospodyňky vytvářely více malých mazanců, aby měl každý člen rodiny svou vlastní vypečenou pochoutku.

. . .

Máslový mazanec
Nafouknutý mazanec

Recept

Výroba Nadýchaného mazance je velice jednoduchá. Pokud navíc vlastníte domácí pekárnu, máte úplně vystaráno! Já mazance občas dělám do formy, ale nejraději mám poctivý rustikální tvar z plechu s prasklinou ve tvaru křížku. Tak jak velí tradice! 🙂

Ingredience

  • 1 kostka (necelá) čerstvého droždí
  • 200 ml polotučného mléka
  • 80 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 100 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • trocha rumu (pokud máte rádi voňavější těsto)

  • bílek na potření
  • menší hrst plátkových mandlí
  • mletý cukr na posypání

Postup přípravy

Do vlažného mléka rozdrobíme kostku droždí, přidáme trochu cukru a zaprášíme moukou. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Mezitím do velké mísy (nebo do mísy z domácí pekárny) prosejeme mouku, přidáme do ní zbytek cukru, sůl, a citronovou kůru. Pořádně promícháme.

Následně k suché směsi přilijeme kvásek a přidáme změklé máslo, žloutky a kapku rumu.

Vypracujeme hladké kynuté těsto. V ruce, v robotu, v domácí pekárně… podle našich možností 🙂

Z těsta ihned vytvoříme bochánek a umístíme jej doprostřed plechu vyloženého pečicím papírem. Snažíme se, aby byl mazanec co nejvyšší. Při pečení má totiž občas tendenci se trochu rozplácnout.

Mazanec necháme kynout cca 3/4 hodiny. Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 200 °C.

Před vložením do trouby mazanec potřeme bílkem a bohatě zasypeme mandlemi. V jeho středu můžeme vyříznout i malý kříž. Činí se tak i z technického důvodu, nadýchané těsto občas samo praskne.

Mazanec pečeme prvních 15 minut na 200 °C, poté snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme cca další půl hodinu, dokud není jeho povrch zlatavý. Vnitřek určitě otestujeme špejlí!

Po vytažení z trouby mazanec umístíme na mřížku a necháme vychladnout. Nakonec zasypeme moučkovým cukrem.

Podáváme s čerstvým máslem, marmeládou nebo jinou pomazánkou. Báječný je ale i jen tak samotný ke kafi! 🙂

Krásné přípravy na Velikonoce přeje

Pekařinka

Mazanec s mandlemi
Rozkrojený mazanec

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *