Houskový knedlík s medvědím česnekem

Knedlík s medvědím česnekem

Sv. Patrik na talíři

Letošní svátek sv. Patrika jsme bohužel nemohli oslavit (tak jako obyčejně) zeleným pivem a bujarým zpívání v irském pubu, a tak jsme se rozhodli vytvořit si takovou menší verzi oslav v klidu a teple domova. No a nebyla bych to samozřejmě já, kdybych se nerozhodla přetvořit si poctivé české jídlo ke zdravějšímu obrazu svému. A tak vznikl náš Houskový knedlík s medvědím česnekem!

Houskový knedlík

Houskový knedlík je taková česká klasika, která se v kuchyni prostě neomrzí. Můžete si jej dopřát k omáčkám, k dušenému zelí nebo třeba obalený ve vajíčku coby teplá večeře. Knedlíků je také velká spousta. Kynuté, nekynuté, houskové, vaječné, bezvaječné… co jen naše české hrdlo ráčí. Já osobně knedlíkům moc neholduji, ale – upřímně – s ničím jiným si svíčkovou představit nedokážu! A protože se dnešní oběd nesl ve znamení staré dobré rodinné klasiky v podobně talíře plného omáčky, rozhodla jsem se hromadu bílé mouky obohatit alespoň megadávkou vitamínů. S medvědím česnekem se to povedlo! 🙂

Menu s medvědím česnekem
Medvědí česnek všude, kam se člověk podívá

Medvědí česnek

O medvědím česneku jsme si vyprávěli už v článku Velikonoční špenátové suflé. Tam zaujímal jen vedlejší roli. Nyní přichází ten pravý čas si jeho blahodárnost zopakovat! 🙂

Medvědí česnek (Allium Ursinum) je jednou z nejoblíbenějších jarních bylinek! Kromě toho, že nádherně voní a příjemně chutná, s sebou přináší i řadu vitamínů a antioxidačních látek prospěšných pro zdraví. Medvědí česnek pročišťuje trávicí trakt a močové cesty, zlepšuje krevní obraz a činnost srdečního svalu. Také ničí parazity a škodlivé bakterie ve střevech.

Pokud se chceme jeho pomocí léčit, nejvhodnější je způsob tinktury. Další efektivní podávání medvědího česneku je rozpouštění v teplém mléce (prý?).

Medvědí česnek na sušení
Medvědí česnek připravený k sušení

V teplejších lokalitách se medvědí česnek může vyskytovat už ke konci února, obecně se však doporučuje jej sbírat na začátku dubna.

Medvědí česnek je výborný jako koření do všech slaných pokrmů. Můžete ho jíst čerstvý, nakrájený na kousky třeba na chlebu s máslem, nebo si udělat výborné jarní pesto na špagety!

Pokud se chcete o medvědím česneku dozvědět víc a obohatit tak kromě svých chuťových buněk i buňky mozkové, určitě se mrkněte na stránky o medvědím česneku v celé jeho kráse!

Houskový knedlík

Recept

Ingredience

  • 250 g vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí (asi 1/2 kostky)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 2 starší housky nebo rohlíky
  • 1 a 1/2 hrsti medvědího česneku.
  • 400 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce

Postup přípravy

Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zaprášíme trochou mouky. Na teplém místě necháme vykynout kvásek.

Housky nakrájíme na kostičky.

Hrst medvědího česneku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Poté smícháme s houskami.

Mouku promícháme se solí ve velké místě. Do ní vlijeme kvásek, přidáme vajíčko a vypracujeme řidší těsto. Nakonec přisypeme kostičky housek.

Z těsta rovnou vytvarujeme dva velké nebo čtyři menší knedlíky.

Ty necháme na pomoučené ploše kynout 15 minut, poté obrátíme a pokračujeme dalších 15 minut (celkem tedy 30). Ke konci doby kynutí připravíme vroucí osolenou vodu, do které knedlíky ponoříme.

Knedlíky vaříme 10 minut, poté obrátíme a necháme vařit dalších 8 minut (celkem tedy 18).

Vytáhneme z vody, položíme nejlépe na děrovaný povrch a ihned propícháme párátkem.

Krájíme ostrým nožem nebo silnou nití.

Dobrou chuť nejen medvědům!

Pekařinka

Kuchaříček
Malý kuchaříček

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *