Jablečný Sachr dort

Jablečný Sachr dort

Jablka a čokoláda

Jako malá jsem milovala sušená jablka v čokoládě. Samozřejmě, že jsem je tenkrát měla jen zřídka, protože byly součástí ovocné směsi, kterou nám dovážel tatínek z Rakouska. Ve spleti oříšků a „nezáživného ovoce“ pro mě byly tím pravým pokladem! Jablíčka a čokoládu mám prostě ráda. Na rozdíl od svého muže, který je skálopevně přesvědčen, že jediné ovoce vhodné k čokoládě, je banán 🙂

Jsou však dezerty, které část svých surovin obratně schovávají a rafinovaně je balí do sladkého těsta. Mezi ně patří také náš Jablečný Sachr dort, který využívá všech dobrých vlastností jablek, aby vytvořily vláčné a chutné těsto – téměř lepší, než je to originální rakouské.

. . .

Čokoládové těsto

Klasický Sachr dort je tvořen především z kvalitní čokolády. Ta udává chuť i konzistenci celého korpusu. A o tom také celý dezert je. V tradiční verzi byste neměli najít žádné krémy ani náplně, pouze pár lžic meruňkové marmelády a kopeček šlehačky na ozdobu. Samozřejmě také poctivou vrstvu čokoládové polevy nahoře 😉

Náš Sachr dort v těstě čokoládu obsahovat nebude. Místo toho jej však naplníme jablíčky a pořádnou porcí kakaa. Dort tak neztratí svoji čokoládovou chuť a korpus bude daleko vláčnější a lehčí, než tomu bývá u Sachru klasického.

Jablkový Sachr dort

. . .

Maskovaná jablka

Pokud navíc jablíčka zbavíte slupky a nastrouháte je najemno, skoro je v těstě nepoznáte. Takže můžete oblafnout i ty největší odpůrce ovocných dezertů! 😉

Z jablek je dobré vybrat ty sladší odrůdy. Určitě se vyhněte raným jablkům, jejichž chuť může být trochu trpká.

. . .

Recept

Recept je tedy velmi jednoduchý. Největší práci vám zabere loupání a strouhání jablek. Těsto je určeno na jednu dortovou formu a doba pečení je standardní v rámci kakaových koláčů 🙂

A protože je naše varianta celkově odlehčená, i v rámci polevy se trochu uskrovníme a místo čokolády v cukrovém rozvaru použijeme prostě „jen“ čistou čokoládu bez přidaných sladkostí.

Sachr dort s čokoládovou polevou

. . .

Ingredience

Korpus

  • 3 vajíčka
  • 100 g třtinového nebo krystalovéhu cukru
  • 250 g hladké mouky (dávám půl napůl se špaldovou)
  • 40 g holandského kakaa
  • trocha soli
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 300 g loupaných a na jemno nastrouhaných jablek
  • 100 g másla
  • trocha vanilkového extraktu
  • 3 – 4 lžíce meruňkové nebo rybízové marmelády
  • popř. trocha mléka na rozředění

Poleva

  • 60 g hořké čokolády (nejlépe kolem 60 %)

Postup přípravy receptu

Korpus

Troubu rozehřejeme na 180 ° C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Vajíčka vyšleháme s cukrem do světlé pěny.

Mouku promícháme s kakaem, solí a práškem do pečiva.

Máslo rozpustíme do tekutého (ne však horkého!) stavu.

K vajíčkové směsi postupně vmícháváme mouku, máslo, jablka a marmeládu, dokud nám nevznikne hladké těsto. Pokud se zdá trochu tuhé, můžeme přilít pár kapek mléka.

Těsto vlijeme do dortové formy a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme cca 3/4 hodiny, dokud není korpus upečený i zevnitř. Kakaové těsto bývá zrádné, tak raději průběžně testujte špejlí!

Po upečení vyjmeme z dortové formy a necháme zchladnout do pokojové teploty.

Poleva

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a poté rovnoměrně naneseme na upečený korpus.

Krájet a servírovat můžeme dort, jakmile je poleva alespoň trochu tuhá.

Dobrou odlehčenou chuť vám přeje

Pekařinka

Sachr dort s jablky

4 Replies to “Jablečný Sachr dort

    1. Abych se přiznala, peču vždy v klasické troubě. Dort jsem v horkovzdušné nikdy nezkoušela, ale teplotu bych nechala stejnou 🙂 Určitě se pochlubte, jak to dopadlo! Přeji hezké pečení 🙂

  1. Dobrý den,děkuji za recept,dnes jsem zkoušela,ale bohužel mi dort po vytažení z trouby klesl,stává se mi to u tohoto typu těsta docela často a už nevím,co by mohl být problém.Poradíte?Děkuji moc Marie

    1. Dobrý den, to je mi líto 🙁 Většinou se to stává při změně teplot (rychlém zchlazení). Zároveň to může být i řidší konzistencí těsta – třeba pokud byla jablíčka hodně vodnatá. Těsto v tu chvíli hodně vyběhne a při chladnutí potom padá. A třetí varianta je, že vajíčka byla hodně přešlehaná. V tom případě by ale korpus na povrchu popraskal.
      Snad se příště podaří na jedničku. Držím palce! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *