Mazaný věnec

Ať žijí Velikonoce!

I když si letošní svátky jara daly opravdu načas, neznamená to, že bychom měly s přípravou velikonoční tabule nějak výrazně otálet. Krom tradičního zdobení vajíček a schraňování dobrého pití pro koledníky bychom si my pekařinky měly zvládnout najít čas i na pečení něčeho dobrého, čím obohatíme slavnostní stůl a nakrmíme hladovou rodinu. Třeba právě nádherně nadýchaným mazaným věncem!

V rámci velikonočního receptu jsem dlouhou dobu koketovala s nápadem pečení tradičního beránka. Při zběžném průzkumu v mém okolí jsem však zjistila, že málo kdo disponuje specifickou formou, kterou k beránkovi potřebujeme, a obyčejný piškotový zákusek hosty moc neohromí 😉

. . .

Jednoduchá dobrota

Příprava kynutého věnce není vůbec složitá, nejdéle zabere čas kynutí, který musíme těstu dopřát, aby byl dezert dobře nadýchaný. Pokud nebude věnec moc vysoký, pečení vám také nezabere moc času a vy se můžete věnovat zdobení vajíček, tak jako všechny správné domácí hospodyňky.

Velikonoční věnec není v podstatě nic jiného, než zapletený mazanec plný másla, rozinek a opečených mandlí. Pokud by se vám nechtělo motat, z těsta stačí vyválet pěkný kulatý bochánek, ten potřít vajíčkem, zasypat mandlemi a prvotřídní mazanec je na světě!

. . .

Máslo, máslo, máslo

A ještě poslední a velmi důležitá věc – při pečení kynutého mazance bychom si měli rozmyslet, jestli budeme péct z pravého másla nebo rostlinného tuku. Pokud zvolíme rostlinný tuk, pečivo nám vydrží déle měkké. Já jsem však na letošní Velikonoce zvolila tu pravou poctivou chuť máslového těsta, takže jsem pekla z Jihočeského másla od Madety, které se perfektně hodí jak do těsta, tak i na namazání čerstvého mazance!

. . .

Recept

Ingredience

  • 1/2 dcl rumu
  • hrst sušených rozinek
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 200 ml polotučného mléka
  • 100 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • citronová kůra
  • 100 g Jihočeského másla
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • hrst plátkových mandlí

Postup přípravy

Pokud máte rádi mazanec plný rozinek, je dobré si je alespoň dvě hodiny namočit do sklenice s rumem, kde hezky nasáknou a nabobtnají. I když rozinky rádi nemáte, zkuste dát do těsta alespoň jednu lžíci rumu – mazanec tak bude krásně provoněný.

Do teplého mléka rozdrobíme kostku droždí, přidáme lžičku z odměřeného množství cukru, zasypeme moukou a promícháme. Na teplém místě nám během pár minut vzejde kvásek plný bublinek.

Do prosáté mouky zatím promícháme sůl, skořici, cukr, citronovou kůru a následně přidáme i rozpuštěné máslo a dva žloutky. Bílky z vajíček určitě schovejte a nikdy do těsta nepřidávejte, mazanec by pak byl vysušený.

Jakmile kvásek vzejde, přidáme jej k ostatním surovinám a začneme vypracovávat hladké těsto.

Po prvním promíchání bychom měli nechat těsto chvíli odpočinout, aby nám začalo pracovat. Zhruba po patnácti minutách se k němu vrátíme a vypracujeme jej ještě jednou, aby se ingredience dostatečně propojily, a necháme kynout dalších 45 minut na teplém místě. Po té době by už těsto mělo být krásně nabobtnalé a plné velkých bublin.

Připravíme si podložku, kterou podle potřeby podsypeme moukou, a těsto na ní ještě pořádně prohněteme. Následně si utvoříme 3 stejně velké bochánky, ze kterých vyválíme tři dlouhé žížaly. Z nich upleteme obyčejný dlouhý cop, který jen stočíme do velké podkovy tak, aby se konce skoro dotýkaly – a věnec je na světě!
Zapletené těsto přeneseme do velký rovný plech, vyložený pečicím papírem, a na něm necháme ještě minimálně půl hodinky kynout, aby nám těsto znovu vzešlo. Následně rozehřejeme troubu na 180 °C a věnec finálně potřeme rozšlehaným vajíčkem tak, abychom nevynechali záhyby, a zasypeme plátky mandlí. V troubě pak pečeme zhruba půl hodiny. Že je věnec hotový poznáme podle zlatavé vypečené barvy a hlavně podle sladce máslové vůně pečeného těsta a křupavých mandlí.

Krájíme až po vychladnutí a jíme nejlépe za čerstva s kusem dobrého másla!

Dobrou chuť a hezky vypečené Velikonoce Vám přeje Vaše
Pekařinka

One Reply to “Mazaný věnec”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *