Jarní chutě
K jaru patří detox. I když všichni víme, že je Pekařinka spíš o rozmazlování chuťových buněk, občas nám neuškodí smlsnout si i na něčem trochu zdravějším, a tak je tu jarní mazanec plný tvarohu a celozrnné mouky 🙂 I když se na první pohled tato dobrota tváří docela suše, věřte, že chuťově žádným hendikepem netrpí 🙂
![Plátek Jarního mazance s máslem](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/04/CollageMaker_20190430_092216368-1024x767.jpg)
. . .
Vymazlený mazanec
Jarní mazanec je nekynutá celozrnná buchta, kterou je nejlepší podávat jako sladkou snídani. Nakrájený na plátky je výborný s čerstvým máslem i domácí marmeládou. Navíc, pokud nemáte příliš času nazbyt a nedisponujete domácí pekárnou, není nic jednoduššího, než zamíchat pár ingrediencí a šoupnout těsto do trouby.
Dnešní mazanec jsem pekla v kameninové formě hlavně proto, že jsem ji dostala jako krásný dárek, který jsem bezprostředně chtěla vyzkoušet 🙂 Jinak se dá mazanec péct jako malý bochníček na pečícím papíře jen na plechu, anebo jej můžete dát do jakékoli formy, kterou máte doma.
![Mazanec ve formě](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/04/CollageMaker_20190430_091513526-1024x768.jpg)
![Jarní celozrnný mazanec na stole](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/04/CollageMaker_20190430_091708696-1024x768.jpg)
Těsto je tvořeno převážně špaldovou moukou, která mu dodává nezaměnitelně zlatavou barvu. Pokud však sázíte na českou „bílou“ klasiku, můžete použít obyčejnou hladkou dvounulku 🙂
V mazanci je důležitý tvaroh, který nám zajišťuje vláčnost a jemnou příchuť těsta. Důležité však je nepodcenit díl kypřícího prášku, jehož větší množství se postará o to, aby těsto nebylo tuhé.
Pokud budete chtít být ještě zdravější, vyměňte bílý cukr za tmavý třtinový a dopřejte si pohled na krásnou kombinaci světle hnědých barev jak v misce, tak i na talíři 😉
. . .
Recept
Ingredience
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g hladké pšeničné mouky
- 50 g ovesných vloček
- 1 a 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 250 g polotučného tvarohu
- 150 g farmářského másla
- 200 g třtinového cukru
- 2 žloutky
- hrst drcených mandlí
- 2 lžíce rumu
- 5 lžic mléka
![Těsto z celozrnné mouky s vločkami](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/04/CollageMaker_20190430_091353708-1024x768.jpg)
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 180 °C a pokud budeme péct mazanec ve formě, je dobré ji pořádně vymazat máslem a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou. Pokud tvoříte bochník na plechu, stačí jej vyložit pečicím papírem.
Do velké mísy prosejeme oba druhy mouky. Postupně vmícháme vločky, prášek do pečiva, sůl a skořici.
Ve druhé misce smícháme tvaroh, změklé máslo, cukr a žloutky dohladka. Postupně přidáváme sypkou směs společně s mlékem, rumem a mandlemi. Jakmile je těsto dobře propracované, můžeme jej rovnou dát do připravené formy, anebo z něj uplácat hezký bochníček, který před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme další hrstkou mandlí.
Ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova (asi 3/4) hodiny, dokud není těsto propečené.
Podáváme namazaný máslem, medem nebo zavařeninou.
Dobrou jarní chuť přeje
Pekařinka
![Servírování Jarního celozrnného mazance](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/04/CollageMaker_20190430_091910091-1024x768.jpg)