Voňavé jaro
Je máj… čas být zamilovaní a spokojení☺️ A pokud zrovna třeba jedno z toho nejste, zamilujte se do měkoučkých Májových cupcaků a dokonale uspokojte své chuťové buňky!
Máj bývá v posledních letech docela nevyzpytatelný. Jednou je zima téměř jako v březnu a jindy se už červenají jahody. A jen málo lidí stihne prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní.
Já ten svůj letos také nestihla a proto jsem se rozhodla vychutnat si třešeň alespoň na talíři, zabalenou do vláčného čokoládového muffinu. A tak vznikly Májové cupcaky ☺️
. . .
Muffiny opilé třešní
Jako podklad jsem použila trochu upravený recept na kakaové muffiny, které si určitě pamatujete z příspěvku před pár týdny. S tím rozdílem, že jsem je obohatila sklenicí opilých třešní, kterou jsem dostala dárkem právě k prvnímu máji. Pokud však vaše třešně opilé nejsou, anebo vůbec žádné třešně nemáte, můžete použít jakýkoli voňavý kompot, který vám bude hezky ladit s kombinací kakaového základu.
. . .
Muffiny s čepicí
Recept na cupcaky je opět hodně jednoduchý. Jediné, na co je potřeba upozornit, je, že těsto při pečení ve formičkách hodně nebude, takže je dobré při plnění nechat v košíčku rezervu, aby nám pak krémová čepice nepadala.
Na krém jsem kromě mascarpone a třešňové marmelády použila i trochu potravinářského barviva, aby se cupcaky tvářily dostatečně zamilovaně ????
A ještě poslední ráda na závěr: Cupcaky určitě nevychutnávejte sami. Protože ten, komu je dáte, pozná, jak moc jej máte rádi????
Recept
Ingredience
Cupcakes
- 2 hrníčky hladké mouky
- 1 balíček kypřícího prášku
- 3 lžíce kakaa na pečení
- pár zrnek soli
- 2 vajíčka
- 1/2 hrníčku cukru
- 2/3 hrníčku oleje
- 1/2 hrníčku šťávy z opilých třešní nebo z kompotu
- 1/2 hrníčku mléka
- 2 hrsti scezených opilých třešní nebo ovoce z kompotu
- 100 g hořké čokolády + pár kostiček na ozdobení
Krém
- 1 kelímek mascarpone
- 100 g másla
- 3 lžičky třešňové marmelády
- 2 lžičky cukru
- pár kapek červeného potravinářského barviva
Postup přípravy
Ze všeho nejdříve vytáhneme z lednice máslo, aby se nám pomalu dostalo do pokojové teploty.
Troubu rozehřejeme na 180 °C a muffinový plech vyskládáme košíčky.
Kompot rozdělíme na šťávu a třešně, které necháme pořádně odkapat. Čokoládu nasekáme na kostičky.
Všechny sypké suroviny kromě cukru pořádně promícháme.
Ve velké misce ruční metličkou vyšleháme vajíčka a cukr do pěny, k nim pak přidáme olej, šťávu, mléko a následně vmícháváme i sypkou směs. Ve chvíli, kdy nám vznikne hladké tekuté těsto, přidáme ovoce a čokoládu.
Těstem plníme připravené košíčky (asi do dvou třetin) a pečeme, dokud není těsto hotové i zevnitř – cca půl hodiny.
Po upečení vyndáme z plechu a necháme chladit minimálně do pokojové teploty, aby se nám krémová čepice neroztekla – byla by to škoda 🙂
Změklé máslo vyšleháme ručním šlehačem společně s cukrem do bílé pěny, zašleháme marmeládu a potravinářské barvivo a pak zlehka přišleháme i mascarpone. Musíme být však opatrní a mascarpone v této kombinaci šlehat jen a opravdu krátce, jinak by zhrudkovalo!
Krém naplníme do zdobícího sáčku a rovnoměrně a pokud možno co nejpečlivěji zdobíme každý cupcake. Na závěr posypeme kostičkami čokolády.
Podáváme na vyhřáté zahrádce se šálkem kávy nebo s osvěžující limčou a vychutnáváme s tím, koho máme rádi ☺️
Dobrou chuť a hezký máj přeje vaše
Pekařinka