Májové cupcaky

Májové cupcakes

Voňavé jaro

Je máj… čas být zamilovaní a spokojení☺️ A pokud zrovna třeba jedno z toho nejste, zamilujte se do měkoučkých Májových cupcaků a dokonale uspokojte své chuťové buňky!

Máj bývá v posledních letech docela nevyzpytatelný. Jednou je zima téměř jako v březnu a jindy se už červenají jahody. A jen málo lidí stihne prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní.

Já ten svůj letos také nestihla a proto jsem se rozhodla vychutnat si třešeň alespoň na talíři, zabalenou do vláčného čokoládového muffinu. A tak vznikly Májové cupcaky ☺️

Rozkvetlý strom
Rozkvetlá jarní romantika
Májové cupcaky na jarní zahrádce
Posezení na rozkvetlé zahrádce

. . .

Muffiny opilé třešní

Jako podklad jsem použila trochu upravený recept na kakaové muffiny, které si určitě pamatujete z příspěvku před pár týdny. S tím rozdílem, že jsem je obohatila sklenicí opilých třešní, kterou jsem dostala dárkem právě k prvnímu máji. Pokud však vaše třešně opilé nejsou, anebo vůbec žádné třešně nemáte, můžete použít jakýkoli voňavý kompot, který vám bude hezky ladit s kombinací kakaového základu.

Sklenička opilých třešní s griotkou
Opilé třešně s griotkou

. . .

Muffiny s čepicí

Recept na cupcaky je opět hodně jednoduchý. Jediné, na co je potřeba upozornit, je, že těsto při pečení ve formičkách hodně nebude, takže je dobré při plnění nechat v košíčku rezervu, aby nám pak krémová čepice nepadala.

kakaový muffin s růžovou čepicí
Cupcake po druhém dni vytažený z lednice je pořád elegán 😉

Na krém jsem kromě mascarpone a třešňové marmelády použila i trochu potravinářského barviva, aby se cupcaky tvářily dostatečně zamilovaně ????

A ještě poslední ráda na závěr: Cupcaky určitě nevychutnávejte sami. Protože ten, komu je dáte, pozná, jak moc jej máte rádi????

Servírování májových cupcakes

Recept

Ingredience

Cupcakes

  • 2 hrníčky hladké mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 3 lžíce kakaa na pečení
  • pár zrnek soli
  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrníčku cukru
  • 2/3 hrníčku oleje
  • 1/2 hrníčku šťávy z opilých třešní nebo z kompotu
  • 1/2 hrníčku mléka
  • 2 hrsti scezených opilých třešní nebo ovoce z kompotu
  • 100 g hořké čokolády + pár kostiček na ozdobení

Krém

  • 1 kelímek mascarpone
  • 100 g másla
  • 3 lžičky třešňové marmelády
  • 2 lžičky cukru
  • pár kapek červeného potravinářského barviva

Postup přípravy

Ze všeho nejdříve vytáhneme z lednice máslo, aby se nám pomalu dostalo do pokojové teploty.

Troubu rozehřejeme na 180 °C a muffinový plech vyskládáme košíčky.

Kompot rozdělíme na šťávu a třešně, které necháme pořádně odkapat. Čokoládu nasekáme na kostičky.

Všechny sypké suroviny kromě cukru pořádně promícháme.

Ve velké misce ruční metličkou vyšleháme vajíčka a cukr do pěny, k nim pak přidáme olej, šťávu, mléko a následně vmícháváme i sypkou směs. Ve chvíli, kdy nám vznikne hladké tekuté těsto, přidáme ovoce a čokoládu.

Těstem plníme připravené košíčky (asi do dvou třetin) a pečeme, dokud není těsto hotové i zevnitř – cca půl hodiny.

Po upečení vyndáme z plechu a necháme chladit minimálně do pokojové teploty, aby se nám krémová čepice neroztekla – byla by to škoda 🙂

Změklé máslo vyšleháme ručním šlehačem společně s cukrem do bílé pěny, zašleháme marmeládu a potravinářské barvivo a pak zlehka přišleháme i mascarpone. Musíme být však opatrní a mascarpone v této kombinaci šlehat jen a opravdu krátce, jinak by zhrudkovalo!

Krém naplníme do zdobícího sáčku a rovnoměrně a pokud možno co nejpečlivěji zdobíme každý cupcake. Na závěr posypeme kostičkami čokolády.

Podáváme na vyhřáté zahrádce se šálkem kávy nebo s osvěžující limčou a vychutnáváme s tím, koho máme rádi ☺️

Servírování májových cupcaků
Májové posezení

Dobrou chuť a hezký máj přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *