Pivní chlebík na špejli

Pivní chlebík na špejli

Co budeme večer křoupat?

Jestli máte rádi pivko a zrovna stejně tak jako já fandíte našemu skvělému Hokejovému nároďáku, určitě jste přemýšleli nad tím, co byste si navečer k telce zobli. A hlavně – čím byste mohli pohostit své stejně urputně fandící přátele! 😉

Brambůrky jsou sice moc fajn, ale žádné extra velké překvapení se v nich neskrývá. No a všemožné variace s listovým těstem určitě taky každý z nás minimálně jednou vyzkoušel.

Špejle s pivním chlebíkem a půllitrem vychlazeného piva

. . .

Něco téměř nového

Chlebík na špejli je v podstatě jen šikovně stočené kynuté těsto, které jsem v rámci Pekařinky vytunila ještě kouskem dobré slaniny. Jako „špejle“ jsem použila jednorázové čínské hůlky, které se dají sehnat v jakékoli prodejně s asijskými specialitami. V rámci internetových blogů a receptů jsem narazila i na varianty s obyčejnými dřevěnými špejlemi nebo jehlami na ražniči, ale ani jedno se mi nezdálo příliš praktické. Takže pokud byste hůlky nesehnali, uchýlila bych se ke tvorbě obyčejných jednoduchých tyčinek nebo malých houstiček. Pravdou je, že s těstem se pracuje velice dobře a je jen na vaší fantazii, do jakých tvarů si jej utvoříte. 🙂 Hlavní je, aby se pokrm dobře servíroval a dobře jedl. Obecně – čím budou jednotlivé porce menší, tím více budou křupavé a rychleji z talíře zmizí. Možná ještě v průběhu první třetiny 😉

Spousta pivních chlebíků na špejli

Hlavní ingrediencí chlebového těsta je (jak alarmuje samotný název) dobré pivo. Dnes jsem si pochutnala na Krušovicích, abych byla samozřejmě hokejově stylová. Pivo však můžete použít v podstatě jakékoli, které vám chutná a které pak rádi dopijete, protože na základní recept padne jen necelá polovička lahve. Dále si pak vystačíme s běžnými chlebovými surovinami a tentokráte jsem vynechala i typickou žitnou mouku a spokojila se s těstem ryze pšeničným (a samozřejmě i ječným, pokud počítáme slad 🙂 )

No a co se týče přípravy, tak počítejte, že těsto je kynuté, takže vám nějakou tu hodinku zabere. Nemusíte se však bát nějakých složitých příprav. Jakmile vymícháte kvásek s ostatními ingrediencemi do hladkého hmoty, práce s těstem pro vás končí. Na druhou část – omotávání špejlí – se ale budete muset trochu obrnit trpělivostí. Jeho výsledek ale opravdu stojí za to 😉

Pivní chlebík na špejli v hrníčku

. . .

Recept

Ingredience

  • 220 ml piva
  • 1/2 balíčku sušeného droždí (cca 5 g)
  • 1/2 lžičky cukru
  • 400 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 a 1/2 lžičky pikantní kořenící směsi podle chuti (obsahující kmín)
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce sádla
  • 200 g slaniny v tenkých plátcích
  • cca 20 páru čínských hůlek
  • 2 lžíce rozpuštěného sádla
  • rozšlehané vajíčko na potření
  • hrubozrnná sůl a kmín
Čínské jednorázové hůlky
Čínské jednorázové hůlky

Postup přípravy

Ačkoli to může znít hodně barbarsky, nejlépe uděláte, pokud pivo mírně zahřejete a tím vytvoříte vhodné prostředí pro kvásek.

Do teplého piva potom jen stačí přidat droždí s cukrem, zamíchat a nechat chvilku stát.

Mezitím si smícháme všechny sypké suroviny a v kastrůlku rozpustíme sádlo, které společně s kváskem a žloutkem přidáme do mouky a vytvoříme hladké těsto.

Zadělávání pivního těsta
Hotové pivní těsto

Po vymíchání těsto necháme cca 3/4 hodinky na teplém místě odpočívat. V misce by mělo trochu naskočit, ale nečekejte žádný velký zázrak, důležitém a je dopřát mu čas až po té, co jej vytvaruje do kýženého tvaru 🙂

Ke konci doby kynutí si připravíme slaninu, kterou nakrájíme na tenké proužky cca jeden centimetr tak, aby nám hezky pokryl pruh těsta.

Čínské hůlky od sebe oddělíme (pokud jsou v páru) a každou z nich lehce přetřeme rozpuštěným sádlem, aby se na ně těsto nelepilo. Tento krok je dobré si připravit trochu v předstihu, aby dřevo trochu nasáklo a hůlka tolik neklouzala při namotávání.

Vykynuté těsto ještě trochu prohněteme na pracovní desce a rozdělíme na malé části. Z nich vyválíme „hady“ asi v šířce jednoho a půl centimetru a v délce čínské hůlky. Každý rozválený kousek těsta pokryjeme proužkem slaniny a následně šikmo namotáme na hůlku.

Příprava na chlebík na špejli. Krájení plátků slaniny
Namotávání těsta a slaniny na čínskou hůlku

Vytvořené tyčinky potom skládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme cca další půlhodinku kynout.

Následně potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě do křupava.

Namotané těsto na špejli
Nakynuté těsto se slaninou
Upečený pivní chlebík na špejli

Podáváme nejlépe ještě za tepla s dobře vychlazeným pivkem 😉

Dobrou chuť Vám přeje Vaše

Pekařinka

Servírování pivního chlebíku na špejli

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *