Sladká závislost
Existuje jen málo přeslazených dezertů, na kterých si opravdu pochutnám a které ráda peču. Jedním z nich je i Mandlový medovník, připravený z křehkého korpusu, domácího medu a samozřejmě křupavých mandlí! Dnes jsem tímto dezertem hostila svoji milovanou rodinu a užila si tak báječné a rustikální pečení na naší venkovské chalupě 🙂
. . .
Jak je to s oříšky?
Ke tradičnímu staročeskému medovníku patří ořechy vlašské. Kvůli své alergii jsem však musela recept trochu pozměnit a klasické vlašáky vyměnit za mandle. Nemusíte se jich vůbec bát, protože jejich jemná chuť dezertu rozhodně prospěje. Těsto v receptu je navíc jedno z těch méně sladkých, takže je člověk schopen sníst i více kousků 🙂
. . .
Vyhrnout rukávy a jdeme na to!
Pečení medovníku není rozhodně „rychlovka na plech“. S jeho přípravou počítejte minimálně v průběhu půldne.
Prvním krokem je vytvoření těsta, které je nutné zpracovávat nad párou kvůli jeho konzistenci. Takže si před přípravou prubněte, jestli máte doma misku, kterou můžete položit na kastrůlek s vroucí vodou a silnou vařečku 😉
Po vypracování těsta je nutné jej nechat zchladit a alespoň trochu ztuhnout v lednici. V tomto mezičase si můžete předpřipravit pečicí papír s kruhy, na které budete těsto vrstvit. Zároveň si připravte i hodně místa v kuchyni a nejlépe i dostatek podložek na chlazení upečených plátů.
. . .
Ve dvou se to lépe táhne
No a pokud medovník pečete poprvé, radila bych pustit se do práce v tandemu, protože jakmile pečete jeden plát těsta, ve volných chvilkách musíte být schopni vytvořit plát další pro okamžitou výměnu na plechu. Pláty si samozřejmě můžete připravit i dopředu, ale myslím, že je škoda vyplýtvat velké množství pečicího papíru. Upečený korpus se totiž od papíru hezky odlepuje, takže jej můžete použít i několikrát. Mně osobně se nejlépe osvědčily dva plechy a tři kousky pečicího papíru, ale myslím, že každá pekařinka si při pečení medovníku najde svůj ideální postup i počet pomocníků v kuchyni 😉
. . .
Nepostradatelná náplň
Na krém je pak dobré nechat máslo pomalu povolit při pokojové teplotě do stavu, kdy samozřejmě neteče, ale je dostatečně měkké, abyste jej vyšlehali ručním metličkovým mixérem a moc se nenadřeli. Vzhledem k tomu, že s nanášením krému nemusíte dlouho otálet – pláty se chladí poměrně krátkou dobu – je dobré si máslo z lednice vytáhnout dostatečně dopředu. No a hlavně nesmíte zapomenout na přípravu karamelového Salka, které, pokud jej nekoupíte přímo v karamelové podobě, je nutné dvě hodiny bez otevření vařit ve vodě a pak čekat na jeho zchlazení. Ale já osobně si myslím, že je lepší trochu si připlatit a plechovku Salka pořídit již přímo karamelovou 🙂
. . .
Recept
Ingredience
těsto
- 250 g Hery
- 3 polévkové lžíce medu
- 180 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- trocha soli
krém
- 200 g másla pokojové teploty
- 1 plechovka karamelového Salka
zdobení
- hrst drcených mandlí
- hrst loupaných a půlených mandlí
Postup přípravy
Těsto
Ve větším kastrůlku zahřejeme vodu do bodu varu, následně snížíme výkon sporáku, aby voda jen lehce bublala a hlavně aby tvořila páru, kterou k přípravě těsta potřebujeme.
Na kastrůlek upevníme misku tak, aby se nedotýkala vody. V misce necháme rozpustit kostku Hery a přidáme cukr, med a vajíčka. Jakmile nám vznikne sladká tekutá hmota, můžeme přimíchávat mouku smíchanou se sodou.
Těsto bychom nad párou měli míchat necelých patnáct minut, aby se utvořila hmota podobná plastelíně. Tu necháme vychladit a nejlépe uležet na chvíli v lednici.
Příprava korpusu
Mezitím si můžeme připravit pečicí papír, na který obkreslíme tužkou kruhový talíř o rozměrech, v jakých budeme medovník chtít. Já osobně mám raději dort trochu vyšší s větším množstvím vrstev, takže volím talířek menší. Nakreslenou šablonu si vytvářím minimálně třikrát na samostatné kusy pečicího papíru.
Zároveň chvíli před vytažením těsta z lednice, můžeme rozehřát troubu na 160 °C.
Těsto rozdělíme na 6 – 8 stejných dílků. Každý díl těsta rozválíme na pečicí papír se šablonou tak, aby těsto o malý kousek přesahovalo nakreslenou kružnici. Plát těsta pečeme v troubě cca 10 minut. Těsto je ale potřeba pozorně hlídat, protože se velice rádo připaluje. Jakmile je plát upečený, můžete jej opatrně sundat z plechu a nechat chládnout nejlépe na mřížce. Papír i plech můžete použít k pečení plátů dalších.
Úprava korpusu
Když je všechno zdárně upečeno, je potřeba upravit každý plát do pravidelného kruhu. Těsto proto položíme na podložku, seshora překlopíme talířem, který jsme používali jako vzor šablony a nožem ořežeme zbývající části. Ty zatím odložíme.
Po dokončení úpravy plátů nastává konečně čas na přípravu sypání a krému.
Uschované ztvrdlé kraje rozlámeme a nadrtíme na co nejmenší kousky. Ty smícháme s drcenými mandlemi.
Krém
Změklé máslo vyšleháme ručním šlehačem do bílé pěny a pomalu zašleháme i karamelové Salko. Na talíř položíme první plát, který potřeme krémem. Přiložíme dalším korpusem a znovu natíráme, dokud nebudou všechny pláty navrstvené. Je potřeba si dávat pozor, aby nám zbylo dostatečné množství krému, protože medovník je musíme namazat i seshora a především ze stran.
Zdobení
Na vrstvu krému sypeme drobečkovou směs, aby vytvořila rovnoměrnou krustu a zakryla veškeré nedostatky 😉 Na krajích se nemusíme bát a vrstvu vytvořit i silnější. Nožem ji pak přitlačíme k dortíku.
Mandle rozprostřeme na horní stranu medovníku tak, aby se nám líbil a aby medovníku dodávaly ten správný mandlový šmrnc 🙂
Medovník přetáhneme potravinářskou fólií a uschováme do lednice minimálně na dva dny, aby nám hezky změknul a vrstvy se spojily. Servírujeme vychlazený nejlépe s dobou kávou 😉
Dobrou medovou chuť přeje Vaše
Pekařinka
One Reply to “Mandlový medovník”