Sladká závislost
Existuje jen málo přeslazených dezertů, na kterých si opravdu pochutnám a které ráda peču. Jedním z nich je i Mandlový medovník, připravený z křehkého korpusu, domácího medu a samozřejmě křupavých mandlí! Dnes jsem tímto dezertem hostila svoji milovanou rodinu a užila si tak báječné a rustikální pečení na naší venkovské chalupě 🙂
. . .
Jak je to s oříšky?
Ke tradičnímu staročeskému medovníku patří ořechy vlašské. Kvůli své alergii jsem však musela recept trochu pozměnit a klasické vlašáky vyměnit za mandle. Nemusíte se jich vůbec bát, protože jejich jemná chuť dezertu rozhodně prospěje. Těsto v receptu je navíc jedno z těch méně sladkých, takže je člověk schopen sníst i více kousků 🙂
![Mandlová drobenka k posypání medovníku](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_155314335-1024x768.jpg)
. . .
Vyhrnout rukávy a jdeme na to!
Pečení medovníku není rozhodně „rychlovka na plech“. S jeho přípravou počítejte minimálně v průběhu půldne.
Prvním krokem je vytvoření těsta, které je nutné zpracovávat nad párou kvůli jeho konzistenci. Takže si před přípravou prubněte, jestli máte doma misku, kterou můžete položit na kastrůlek s vroucí vodou a silnou vařečku 😉
![Kousky medovníkového těsta v misce](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190621_140548045-1024x768.jpg)
Po vypracování těsta je nutné jej nechat zchladit a alespoň trochu ztuhnout v lednici. V tomto mezičase si můžete předpřipravit pečicí papír s kruhy, na které budete těsto vrstvit. Zároveň si připravte i hodně místa v kuchyni a nejlépe i dostatek podložek na chlazení upečených plátů.
. . .
Ve dvou se to lépe táhne
No a pokud medovník pečete poprvé, radila bych pustit se do práce v tandemu, protože jakmile pečete jeden plát těsta, ve volných chvilkách musíte být schopni vytvořit plát další pro okamžitou výměnu na plechu. Pláty si samozřejmě můžete připravit i dopředu, ale myslím, že je škoda vyplýtvat velké množství pečicího papíru. Upečený korpus se totiž od papíru hezky odlepuje, takže jej můžete použít i několikrát. Mně osobně se nejlépe osvědčily dva plechy a tři kousky pečicího papíru, ale myslím, že každá pekařinka si při pečení medovníku najde svůj ideální postup i počet pomocníků v kuchyni 😉
![Spousta sladkých vrstev medového těsta a karamelového krému](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190621_140331526-1024x768.jpg)
![Ukázka servírování medovníku](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190617_145601708-1024x767.jpg)
. . .
Nepostradatelná náplň
Na krém je pak dobré nechat máslo pomalu povolit při pokojové teplotě do stavu, kdy samozřejmě neteče, ale je dostatečně měkké, abyste jej vyšlehali ručním metličkovým mixérem a moc se nenadřeli. Vzhledem k tomu, že s nanášením krému nemusíte dlouho otálet – pláty se chladí poměrně krátkou dobu – je dobré si máslo z lednice vytáhnout dostatečně dopředu. No a hlavně nesmíte zapomenout na přípravu karamelového Salka, které, pokud jej nekoupíte přímo v karamelové podobě, je nutné dvě hodiny bez otevření vařit ve vodě a pak čekat na jeho zchlazení. Ale já osobně si myslím, že je lepší trochu si připlatit a plechovku Salka pořídit již přímo karamelovou 🙂
![Kousek Mandlového medovníku](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190529_113216193-1024x819.jpg)
. . .
Recept
Ingredience
těsto
- 250 g Hery
- 3 polévkové lžíce medu
- 180 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- trocha soli
krém
- 200 g másla pokojové teploty
- 1 plechovka karamelového Salka
zdobení
- hrst drcených mandlí
- hrst loupaných a půlených mandlí
Postup přípravy
Těsto
Ve větším kastrůlku zahřejeme vodu do bodu varu, následně snížíme výkon sporáku, aby voda jen lehce bublala a hlavně aby tvořila páru, kterou k přípravě těsta potřebujeme.
Na kastrůlek upevníme misku tak, aby se nedotýkala vody. V misce necháme rozpustit kostku Hery a přidáme cukr, med a vajíčka. Jakmile nám vznikne sladká tekutá hmota, můžeme přimíchávat mouku smíchanou se sodou.
![Rozpuštěné máslo](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_164810471-1024x768.jpg)
Těsto bychom nad párou měli míchat necelých patnáct minut, aby se utvořila hmota podobná plastelíně. Tu necháme vychladit a nejlépe uležet na chvíli v lednici.
![Vypracované těsto](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_160510259-1024x768.jpg)
Příprava korpusu
Mezitím si můžeme připravit pečicí papír, na který obkreslíme tužkou kruhový talíř o rozměrech, v jakých budeme medovník chtít. Já osobně mám raději dort trochu vyšší s větším množstvím vrstev, takže volím talířek menší. Nakreslenou šablonu si vytvářím minimálně třikrát na samostatné kusy pečicího papíru.
![Příprava šablony k pečení medovníkových plátů](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_164205220-1024x768.jpg)
Zároveň chvíli před vytažením těsta z lednice, můžeme rozehřát troubu na 160 °C.
Těsto rozdělíme na 6 – 8 stejných dílků. Každý díl těsta rozválíme na pečicí papír se šablonou tak, aby těsto o malý kousek přesahovalo nakreslenou kružnici. Plát těsta pečeme v troubě cca 10 minut. Těsto je ale potřeba pozorně hlídat, protože se velice rádo připaluje. Jakmile je plát upečený, můžete jej opatrně sundat z plechu a nechat chládnout nejlépe na mřížce. Papír i plech můžete použít k pečení plátů dalších.
![Těsto medovníku rozdělené na osm částí](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_163734533-1024x820.jpg)
![Rozválený plát medovníkového těsta](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_163926917-1024x767.jpg)
Úprava korpusu
Když je všechno zdárně upečeno, je potřeba upravit každý plát do pravidelného kruhu. Těsto proto položíme na podložku, seshora překlopíme talířem, který jsme používali jako vzor šablony a nožem ořežeme zbývající části. Ty zatím odložíme.
![Plát upečeného těsta](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_160130630-1024x819.jpg)
![Finální úprava upečeného plátu](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_160243172-1024x819.jpg)
![Ořezávání medovníkového plátu, detail](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_155815204-1024x767.jpg)
Po dokončení úpravy plátů nastává konečně čas na přípravu sypání a krému.
Uschované ztvrdlé kraje rozlámeme a nadrtíme na co nejmenší kousky. Ty smícháme s drcenými mandlemi.
![Nasekané mandle](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_160621836-1024x768.jpg)
![Připravené drobení na ozdobu medovníku](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190621_140738571-1024x768.jpg)
Krém
Změklé máslo vyšleháme ručním šlehačem do bílé pěny a pomalu zašleháme i karamelové Salko. Na talíř položíme první plát, který potřeme krémem. Přiložíme dalším korpusem a znovu natíráme, dokud nebudou všechny pláty navrstvené. Je potřeba si dávat pozor, aby nám zbylo dostatečné množství krému, protože medovník je musíme namazat i seshora a především ze stran.
![](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_154931539-1024x768.jpg)
![Nanášení krému na upečený plát těsta](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190621_140443783-1024x768.jpg)
![Plnění medovníku karamelovým krémem](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190522_154631504-1024x819.jpg)
![Naplněný medovník a vrchní vrstva krému](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190621_140837923-1-1024x768.jpg)
Zdobení
Na vrstvu krému sypeme drobečkovou směs, aby vytvořila rovnoměrnou krustu a zakryla veškeré nedostatky 😉 Na krajích se nemusíme bát a vrstvu vytvořit i silnější. Nožem ji pak přitlačíme k dortíku.
Mandle rozprostřeme na horní stranu medovníku tak, aby se nám líbil a aby medovníku dodávaly ten správný mandlový šmrnc 🙂
![Medovník ozdobený drobením a půlkami mandlí](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190617_162042331-1-1024x768.jpg)
Medovník přetáhneme potravinářskou fólií a uschováme do lednice minimálně na dva dny, aby nám hezky změknul a vrstvy se spojily. Servírujeme vychlazený nejlépe s dobou kávou 😉
![Odpolední chvilka u medovníku](https://pekarinka.cz/wp-content/uploads/2019/06/CollageMaker_20190617_145601708-1024x767.jpg)
Dobrou medovou chuť přeje Vaše
Pekařinka
One Reply to “Mandlový medovník”