Meruňové muffiny

Muffiny na děku

Hurá k vodě!

Kam jinam v létě vyrazit, než k vodě, a co jiného si s sebou vzít, než svačinku, která se dobře převáží, zasytí a hlavně se v horku nepatlá 🙂

Přemýšlela jsem, jestli tentokráte na koupaliště přichystat občerstvení sladké nebo slané, ale jelikož je právě čas meruněk, sladké ovocné muffiny byly tou jasnou volbou.

Meruňkové muffiny jsou neuvěřitelně jednoduché v přípravě, pečení i v převozu. Jelikož má každý svůj vlastní košíček, stačí je vzít do uzaviratelné krabičky, šoupnout do tašky a jde se! A i když se vám plná krabička po cestě převrhne, muffiny se díky své pružnosti vrátí zpět do svého původního tvaru – ideální! 😉

Muffin a miska zralých třešní

Co s ovocem?

Ačkoli jsou muffiny meruňkové, můžete samozřejmě použít jakékoli svěží ovoce. Jediné, na co si musíte dát pozor je jeho kyselost. Naše meruňky byly letos trochu kyselejší, takže i množství cukru v těstě tomu odpovídá. Jelikož je však nyní všechno sezónní ovoce malinko trpké, nemusíte se zvýšeného množství cukru bát 😉

Já jsem v rámci snahy o zdravější provedení receptu použila cukr třtinový (tedy pokud nepočítám bílý krystal obsažený v marmeládě) a část mouky nahradila špaldovou celozrnnou, která muffinům dodala jemně oříškový nádech a těstu krásnou vypečenou barvu.

. . .

Recept

Ingredience

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky skořice
  • 100 g cukru
  • 4 lžíce sladké meruňkové marmelády
  • 1 vajíčko
  • 85 g oleje
  • 170 ml mléka
  • 3 velké zralé meruňky

Postup přípravy

Postup přípravy je hodně rychlý a hodně jednoduchý, takže si rovnou připravíme plech na muffiny, vyložený papírovými košíčky a troubu rozehřejeme na 180 °C.

Meruňky můžeme a nemusíme oloupat – podle toho, jak je máme rádi – a nakrájíme na malé kostičky.

Mouky odvážíme a smícháme s jedlou sodou a skořicí.

Ve velké míse promícháme olej, vajíčko, mléko, marmeládu a cukr a po vytvoření hladké hmoty přimícháváme suroviny sypké.

Po vytvoření těsta lehce vmícháme kostičky meruněk a rovnou můžeme plnit muffinové košíčky. Pokud chceme muffiny pěkně vysoké, nemusíme se bát košíčky naplnit i do 3/4.

Plech pečeme asi 20 minut dokud nejsou muffiny propečené. Krusta na muffinech by měla být po upečení křupavá a těsto uvnitř krásně měkkoučké.

Muffiny podáváme na piknikové dece nejlépe s ledovým kapučínem 😉

Ovocné muffiny připravené rovnou na deku!

Dobrou letní chuť Vám přeje Vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *