Hřejivá vůně opojné skořice
Nevím, jak vy, ale já v tomto sychravém zimním období prostě nedám dopustit na skořici. Její příjemně hnědá barva lahodí oku a svým teplým odstínem prohřívá pokrmy stejně tak, jako její aromatická chuť. Není divu, že skořice tvoří základ většiny vánočních jídel, hřejivých svařáků i pečených čajů. Spousta lidí se nad vůní skořice rozplyne s milou vzpomínkou na velký talíř krupičné kaše přímo od maminky!
Já sama si v kavárnách (pokud je to možné) dopřávám poctivou vrstvu skořicového prášku na ušlehanou mléčnou pěnu… a neváhám toto rozmazlování praktikovat i v domácích podmínkách 🙂 Ve sladkých receptech skořici vměstnávám všude tam, kde se dá, a do našeho rodinného menu často zařazuji i slaná orientální jídla, ve kterých je skořice také obsažena. Z mých nejoblíbenějších receptů musím zmínit božskou Chicken Tikka masala podle receptu mojí kamarádky, po které se můžeme všichni utlouct!
Mezi mé nejoblíbenější sladké recepty patří skořicové motanečky, o které jsem se s vámi dělila minulý podzim. Rodina samozřejmě nedá dopustit ani na klasický jablečný štrůdl a můj synek vyžaduje ovesnou kaši plnou másla a voňavé skořice skoro každý den 🙂
. . .
Sdílená radost
Nevím, jestli je láska k chutím záležitostí genů, ale mým úplně největším parťákem v uctívání skořice je moje ségra, která je úplně stejná skořicomilka, jako já. Dá se říct, že, kromě rýžového nákypu není jídla se skořicí, které by nezblajzla 😉
Proto, když jsem ji v rámci dalšího tandemového pečení pozvala, nebylo pochyb, jaký recept s sebou přinese 😉
Skořicové Cini Minis jsme s láskou chroupaly už jako děti. A i když vám ještě pořád teče mlíko po bradě a v prstíkách sotva udržíte lžičku, krabice lupínků rozdělená napůl je prostě pořád málo! Co tedy naplánovat jiného, než že si aktivně připomenout všechna ta léta a konečně si zajistit křupinek tolik, kolik je opravdu potřeba! Navíc, když se v kuchyni pohybují dva lidé, perfektně spolu fungující, stává se pracovní pult tou nejlepší továrničkou na výrobu vlastních snídaňových cereálií.
Kromě výborných skořicových křupinek máte totiž ještě stejně sladký pocit, že nemusíte kupovat a následně vyhazovat papírové krabice a plastové obaly, protože sušenky si ihned po vychladnutí schováte v jakékoli uzavíratelné nádobě. Odtud jen odebíráte a sypete do mléka nebo do jogurtu k snídani.
V tom horším případě je kradete po hrstech a chroupete uprostřed noci u Netflixu...
. . .
Spousta cereálií. Které si vybrat?
Protože jsme se ségrou už (alespoň oficiálně věkově) dospělé, kromě sladké chuti a barevných obrázků na krabici nás zajímá taky to, co cereálie vyjma zjevné skořice obsahují. V internetových kuchařkách se můžete dočíst o Cini Minis ve variantě v müsli, ve vegan stylu nebo nepečené raw. My jsme se však rozhodly držet základního konceptu klasických hladkých pečených čtverečků s poctivou dávkou skořicového cukru.
Jednou je prostě snídaně zdravá, jindy si zase trošku zahřešíte, svět se nikomu nezboří 😉
Jedinou vychytávkou – a to i ve smyslu chuťového zlepšení – je nahrazení bílé hladké mouky špaldovou moukou. Toho se určitě držte! Celozrnná špaldová mouka má jemnou oříškovou chuť, která se ke skořici skvěle hodí, a vy máte aspoň trochu lepší pocit ze svého mlsání!
. . .
Něco pro fajnšmekry
Pokud máte rádi kořeněná jídla trochu pálivější a nebojíte se menších experimentů, jen tak na ochutnávku bych doporučila Cini Minis s trochou mletého chilli, které zamícháte do obalovací směsi. Skořicové čtverečky tak nabudou úplně jiných chuťových rozměrů!!
. . .
Takže už jen zbývá nasadit si zástěru… a kromě ingrediencí na lupínky vybavit lednici také litrem selského mléka nebo poctivým řeckým jogurtem. A jde se na to! 🙂
. . .
Recept
Ingredience
Skořicové čtverečky (na cca 3 plechy)
- 400 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- trocha soli
- 1 balíček prášku do pečiva
- 10 lžic kokosového oleje
- 100 g třtinového cukru
- 6 lžic plnotučného mléka
- 2 vajíčka
Skořicové sypání
- 4 lžíce mletého cukru
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice (může být i více)
Postup přípravy receptu
Postup na pečení lupínků jde poměrně rychlý, takže si můžete připravit troubu na 165 °C.
Oba druhy mouky promícháme s kypřícím práškem a skořicí.
Kokosový olej zahřejeme v kastrůlku na mírném plameni, aby se rozpustil do čiré tekutiny. Odstavíme ze sporáku a přimícháme cukr, mléko a vajíčka.
Obě směsi smícháme nejlépe v kuchyňském robotu (směs je docela tuhá) anebo na těstě zapracujeme rukama, dokud není hmota hezky hladká.
Těsto rozdělíme na třetiny a na pomoučené podložce každou část rozválíme na plát tenoučký tak, jak budeme schopní (nejlépe kolem 2 mm).
Plech vyložíme pečicím papírem a plát těsta na něj přeneseme. Rádýlkem, nožem nebo kartou těsto rozdělíme na co nejpravidelnější čtverečky. Takto připravené lupínky pečeme ve vyhřáté troubě na 165 °C cca 10 minut, dokud nebudou zlatavé.
V době mezi pečením si připravíme směs, ve které budeme lupínky obalovat.
Mletý cukr prosejeme přes síto do velké misky, smícháme s cukrem třtinovým a skořicí.
Čtverečky po vytažení z trouby ihned nasypeme do misky se sypkou směsí a pořádně promícháme. Kuchyňskou obracečkou nebo jakoukoli dírkovanou naběračkou skládáme na plochý talíř, kde necháme vychladnout. Ve zbytku cukru obalujeme další upečené lupínky.
Po úplném vychladnutí čtverečky nasypeme do uzavíratelné nádoby a křoupeme kdykoli a s čímkoli máme rádi!
Krásné mlsání přejí
dvě Skořicomilky!