Bezmoučná výzva
Ať chci nebo nechci, během mého neustálého procesu pečení, krmení a sdílení se mi čas od času postaví do cesty nějaká pečicí výzva. Alespoň já tomu tak říkám 🙂 Je totiž potřeba zcela odhodit klasické ingredience i postupy a být více či méně alternativní. A i když se u takového tvoření občas zapotím, výsledkem pak bývá radost s přidanou hodnotou překonání sebe sama! Náplní dnešního příspěvku je právě výzva, zahrnující podstatné kritérium – péct bez mouky! Věřte nevěřte, je to možné. Dokonce do té míry, že pokud máte tu správnou recepturu, může vám pod rukama vzniknout i něco jako „nadýchaná buchta“. Minimálně v případě Mandlových brownies toto pravidlo pravidlo platí stoprocentně!
. . .
Brownies s mandlemi
Mandle a tmavá čokoláda prostě patří k sobě. To mi nikdo nevymluví. Proto jsem se po prostudování všech bezmoučných dezertů rozhodla vyzkoušet právě tuto kombinaci. Recepty na brownies bez mouky z většiny případů obsahovaly mandlovou mouku. O důvod víc přidat k nim i mandle v celé své kráse. Nejen že brownieskám dodají další chuťový rozměr, postarají se také o to, aby byl jejich řez krásně kontrastní.
Pokud máte v brownies rádi další třeba i odvážnější chutě, určitě doporučuji vyzkoušet Brownies s mrazem sušeným ovocem, které jseme v rámci Pekařinky sdílela před pár lety 🙂
. . .
Rychlý dezert
Ačkoli se spousta lidí alternativního pečení bojí, ze svých zkušeností můžu zhodnotit, že ve většině případů jsou přípravy rychlejší a daleko jednodušší než u běžných receptů. Žádné kynutí, žádné čekání… prostě jen vezmete ty správné ingredience a zamícháte je dohromady. Tak jako u našich Mandlových brownies bez mouky!
. . .
Recept
Recept je uzpůsobený do menšího pekáčku nebo zapékací misky. Ta moje má cca 20 x 16 cm a stačila akorát, aby se z brownies po nakrájení utvořily nadýchané kostky pravidelných tvarů.
Ingredience
- 200 g hořké čokolády (50 – 60 %)
- 110 g másla
- 80 mandlové mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 90 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- hrst loupaných mandlí
Postup přípravy
Troubu rozehřejeme na 170 °C a pekáček vyložíme pečicím papírem.
Čokoládu rozpustíme společně s máslem ve vodní lázni tak, aby vznikla tekutá směs.
Ve velké míse smícháme mandlovou mouku se sodou a solí.
Vejce prošleháme se třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem, přidáme k mandlové mouce a přilijeme i čokoládovou směs. Vše promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
Loupané mandle nakrájíme na větší kousky, klidně jen na půlky, aby se v brownieskách úplně neztratily, a vmícháme do těsta.
Připravené těsto vlijeme rovnoměrně do pekáčku a roztáhneme do okrajů, aby při pečení naskakovalo rovnoměrně.
Pečeme cca 40 minut, dokud není těsto propečené. Necháme vychladit, nakrájíme na pravidelné kostičky a podáváme. Výborné jsou s kopečkem zmrzliny nebo se šlehačkou a s ovocem!
Dobrou chuť přeje
Pekařinka