Mandlové Brownies bez mouky

Mandlové brownies bez mouky

Bezmoučná výzva

Ať chci nebo nechci, během mého neustálého procesu pečení, krmení a sdílení se mi čas od času postaví do cesty nějaká pečicí výzva. Alespoň já tomu tak říkám 🙂 Je totiž potřeba zcela odhodit klasické ingredience i postupy a být více či méně alternativní. A i když se u takového tvoření občas zapotím, výsledkem pak bývá radost s přidanou hodnotou překonání sebe sama! Náplní dnešního příspěvku je právě výzva, zahrnující podstatné kritérium – péct bez mouky! Věřte nevěřte, je to možné. Dokonce do té míry, že pokud máte tu správnou recepturu, může vám pod rukama vzniknout i něco jako „nadýchaná buchta“. Minimálně v případě Mandlových brownies toto pravidlo pravidlo platí stoprocentně!

Brownies s borůvkami
Brownies s čerstvými borůvkami

. . .

Brownies s mandlemi

Mandle a tmavá čokoláda prostě patří k sobě. To mi nikdo nevymluví. Proto jsem se po prostudování všech bezmoučných dezertů rozhodla vyzkoušet právě tuto kombinaci. Recepty na brownies bez mouky z většiny případů obsahovaly mandlovou mouku. O důvod víc přidat k nim i mandle v celé své kráse. Nejen že brownieskám dodají další chuťový rozměr, postarají se také o to, aby byl jejich řez krásně kontrastní.

Brownies s mandlemi
Mandle v řezu

Pokud máte v brownies rádi další třeba i odvážnější chutě, určitě doporučuji vyzkoušet Brownies s mrazem sušeným ovocem, které jseme v rámci Pekařinky sdílela před pár lety 🙂

. . .

Rychlý dezert

Ačkoli se spousta lidí alternativního pečení bojí, ze svých zkušeností můžu zhodnotit, že ve většině případů jsou přípravy rychlejší a daleko jednodušší než u běžných receptů. Žádné kynutí, žádné čekání… prostě jen vezmete ty správné ingredience a zamícháte je dohromady. Tak jako u našich Mandlových brownies bez mouky!

Upečené brownies

. . .

Recept

Recept je uzpůsobený do menšího pekáčku nebo zapékací misky. Ta moje má cca 20 x 16 cm a stačila akorát, aby se z brownies po nakrájení utvořily nadýchané kostky pravidelných tvarů.

Ingredience

  • 200 g hořké čokolády (50 – 60 %)
  • 110 g másla
  • 80 mandlové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 90 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • hrst loupaných mandlí

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 170 °C a pekáček vyložíme pečicím papírem.

Čokoládu rozpustíme společně s máslem ve vodní lázni tak, aby vznikla tekutá směs.

Ve velké míse smícháme mandlovou mouku se sodou a solí.

Vejce prošleháme se třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem, přidáme k mandlové mouce a přilijeme i čokoládovou směs. Vše promícháme, aby vzniklo hladké těsto.

Loupané mandle nakrájíme na větší kousky, klidně jen na půlky, aby se v brownieskách úplně neztratily, a vmícháme do těsta.

Připravené těsto vlijeme rovnoměrně do pekáčku a roztáhneme do okrajů, aby při pečení naskakovalo rovnoměrně.

Pečeme cca 40 minut, dokud není těsto propečené. Necháme vychladit, nakrájíme na pravidelné kostičky a podáváme. Výborné jsou s kopečkem zmrzliny nebo se šlehačkou a s ovocem!

Dobrou chuť přeje

Pekařinka

Bezlepkové brownies

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *