Double cheesecake se skořicí

Svěží překvapení

Můj první double cheesecake byl pro mě obrovským překvapením. A to jak z hlediska postupu, tak především chuťově. Čistě a jednoduše byl prostě perfektní! Z velké části také proto, že zcela hotový a vytuněný recept na něj přinesla moje oblíbená pekařinka Terezka. Společné pečení tak bylo sladké a svěží stejně jako náš Double cheesecake se skořicí!

Tvarohový cheesecake s ovocem a skořicí

. . .

Čtyři sladké vrstvy

Z názvu cheesecaku si můžete vyvodit, že jej netvoří jedna jediná vrstva. A i když se jmenuje „Double“, ve skutečnosti obsahuje sladké vrstvy čtyři! Dvojitě je v něm zastoupena sladká krémová náplň. Chuť cheesecaku je tak krásně jemná a dokonale vyšperkovaná 🙂

Základní korpus je tvořen klasickými sušenkami s rozpuštěným máslem. My s Terezkou doporučujeme jedině velké máslové věnečky… nebo jakékoli sušenky, které jsou křehké a samozřejmě i tučnější O:-)

Prostřední vrstva je tvořena tvarohem, lučinou a vajíčky. Žádné mascarpone a žádné máslo – věřte tomu a nebudete litovat! 🙂 Na náplň pak přijde silná vrstva mleté skořice, která v cheesecaku také opravdu musí být… No a poslední vrstvu zastupuje v celé své kráse smetana s malinkou trochou cukru.

Máslové sušenky a double cheesecake

. . .

Vrstvené pečení

Cheesecake jako takový je pečený třikrát. Každou vrstvu (kromě té skořicové) totiž musíte zvlášť zafixovat. Není to ale taková otrava, jak se může zdát. Prostě si jen nastavíte vícero budíků. 🙂

Ze všeho nejhorší je čekání na tuhnutí. Samozřejmě na vás budu apelovat, abyste cheesecake schovali do lednice minimálně přes noc. My s Terezkou však byly nedočkavé a do dezertu se pustily ještě večer! Cheesecake tedy byl v lednici asi hodinu a půl, což bylo akorát aby se nám při krájení nezbortil 🙂

. . .

Chuťové variace

Pro moje chuťové buňky je cheesecake dokonalý takový, jaký je. Pro efekt a pro oko jsme jej s Terezkou vytunily čerstvým ovocem. Určitě si jej však dokážu představit i s ovocným přelivem nebo s čokoládou! Prostě podle chutě nebo sezóny. V těchto teplých měsících je neodolatelný s ledovou kávou. Mňam!

Pečený cheesecake s ovocem

. . .

Recept

Ingredience

KoRpus

  • 200 g máslových věnečků nebo jiných křehkých sušenek
  • 30 g rozpuštěného másla

1. Náplň

  • 200 g lučiny nebo jiného smetanového sýra
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 100 g cukru (může být i méně)
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • trocha citronové kůry
  • cca 2 lžičky skořice

2. Náplň

  • 2 zakysané smetany
  • 20 g cukru

Zdobení

  • čerstvé ovoce nebo ovocný přeliv

Postup přípravy receptu

KoRpus

Troubu předehřejeme na 200 °C a dortovou formu vyložíme pečicím papírem.

Sušenky rozmixujeme nebo rozdrtíme válečkem, smícháme s rozpuštěným máslem a upěchujeme do dortové formy. Pokud máme formu menší, můžeme korpus roztáhnout i do stran.

Sušenkový základ necháme cca na 8 minut zapéct v troubě. Mezitím se vrhneme na první náplň.

1. Náplň

Ve velké míse metličkou smícháme tvaroh, lučinu, cukr, vajíčka, vanilku a citronovou kůru, aby vznikla jemná hmota.

Tu rovnoměrně rozprostřeme na upečený sušenkový základ a dáme zpět do trouby. Následně teplotu snížíme na 180 °C a pečeme cca 30 – 40 minut (podle velikosti vrstvy). Upečenou náplň poznáme podle toho, že bude na povrchu vypadat pevně.

Jakmile koláč vytáhneme z trouby, zasypeme jej skořicí po celé ploše.

2. Náplň

Smetany promícháme s cukrem a rozprostřeme na 1. náplň. Vložíme zpět do trouby a tentokrát teplotu zvyšujeme na 200 °C a zapékáme na cca 7 minut.

Poté cheesecake necháme tak, jak je, a chladíme minimálně 3 hodiny.

Zdobení

Po vychlazení koláč obkroužíme po jeho obvodu nožem, aby se lépe odlepil od dortové formy. Ozdobíme ovocem nebo čímkoli, co máme rádi!

Dobrou chuť s double požitkem přejí

Pekařinka a pekařinka Terezka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *