Slunečné pečení
Po propršeném jaru konečně vysvitlo sluníčko a lidé hromadně opouštějí své příbytky a prchají ven do přírody. A kdo není vášnivý turista nebo zahrádkář, určitě si rád posedlí alespoň na zahrádce v restauraci 🙂 A tak je dnešní příspěvek více o aktivním oslavování jara než o trávení dlouhých hodin v kuchyni. Proto jsem se rozhodla zvolit něco lehkého na přípravu i do bříška. A vlastně i něco, co si můžete s sebou kdykoliv přihodit do tašky na rychlou svačinu. Tvarohové muffiny s borůvkami!
. . .
Jarní osvěžení
I když zatím nemůžeme pracovat se sezónním ovocem, na českém trhu (a díky bohu už i na trzích farmářských!) si můžeme v podstatě koupit ovoce, jaké chceme. V případě jakýchkoli muffinů nedám dopustit na lesní ovoce, a tak jsem se rozhodla svůj dezert zahrnout borůvkami, které jsou lehké, zdravé a plné antioxidantů 🙂
. . .
Tvarohové těsto
Tvarohové muffiny nemají tvaroh v náplni, ale v těstě. Snad nejste moc překvapení. Já jsem z této formy pečení unešená, protože to znamená, že o oblíbenou svěží chuť nepřijdete, avšak se daleko méně nadřete 🙂 S přípravou i propékáním. Těsto navíc bude vláčné a kypré a jemná chuť tvarohu mu dodá šmrnc.
Jediná nevýhoda kyprého těsta je, že se více lepí k muffinovým košíčkům. Jako řešení můžete použít košíčky silikonové, které ještě trochu vymažete máslem a vysypete moukou.
. . .
Sladká čepice
U tvarohových muffinů si nikdy nenechám ujít sladkou drobenku. Ta k nim sice prvoplánově nepatří, ale celkovou chuť velice hezky doplňuje, takže ji ve své verzi receptu beru jako hotovou věc! Mimo jiné jsem se nechala inspirovat Crumble muffins s lesním ovocem, které by na blogu také neměly uniknout vaší pozornosti! 🙂
. . .
Recept
Recept na muffiny je jednoduchý, jen je potřeba dodržet postup i ingredience, aby těsto hezky naskočilo. Určitě si dejte práci s vyšleháním vajíček a pak už to všechno pofrčí!
Recept vystačí na cca 15 muffinů.
Ingredience
Drobenka
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g krystalového cukru
- trocha soli
- trocha skořice
- 50 g změklého másla
Muffiny
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu (podle toho, jak je silný)
- 100 ml slunečnicového oleje
- 200 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- trocha soli
- trocha skořice
- 250 g plnotučného tvarohu
- 30 – 50 ml mléka
Náplň
- 2 – 3 hrsti čerstvých borůvek
Postup přípravy
Drobenka
Ve velké míse smícháme mouku, cukr, sůl a skořici. Přidáme změklé máslo a vytvoříme drobivou hmotu. Tu necháme na chvíli uležet v lednici.
Muffiny
Troubu rozehřejeme na 180 °C a muffinový plech vyložíme papírovými košíčky nebo silikonovými formičkami.
Ve velké míse vyšleháme celá vejce s cukrem, dokud nevznikne světlá hmota. Následně přidáme i vanilkový extrakt a olej.
Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí a skořicí a postupně i s tvarohem vmícháme do tekuté směsi. Pokud je těsto příliš tuhé, rozředíme jej mlékem.
Nakonec vmícháme i borůvky a hotovým těstem plníme muffinové košíčky cca do 3/4.
Zasypeme drobenkou a dáme péct do trouby cca na 30 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.
Ihned po upečení vyjmeme z plechu a necháme chladit na mřížce.
Muffiny jsou výborné jen tak nebo s ledovou kávou a zmrzlinou!
Dobrou jarní chuť přeje
Pekařinka